Petra Fehring | 14 september 2021

Zit jij op de stoel van jouw klant?

Zit jij op de stoel van jouw klant

Blog

Gedrevenheid versus verantwoordelijkheid

We zijn allemaal gedreven ondernemers. De opdrachtgevers waar jij als VA / VP voor werkt. Maar jij als virtuele assistent of professional met jouw eigen bedrijf ook!

Die gedrevenheid, de wil om een succes van jouw bedrijf te maken, geldt vaak ook voor jouw inzet naar jouw klanten toe.

Je klanten vinden dat geweldig! Ze willen die sparringpartner. Die stok achter de deur. Iemand die proactief met ze meedenkt. Die een mening heeft en advies wil geven.

MAAR… er zit een addertje onder het gras.

Laatst vertelde een deelnemer aan de opleiding ‘Binnen 10 Weken een Lopend VP Bedrijf’ dat zij bij haar eerste opdrachtgever merkte dat de werkzaamheden veel lijken op wat ze in loondienst ook deed. Maar het voelde zo anders!

Het feit dat ze nu vanuit ondernemerschap haar opdrachtgever ondersteunt, maakt dat er een gelijkwaardigheid ontstaat. Grappig dat ze dat meteen in de praktijk zo ervaart. Want die gelijkwaardigheid, het niet langer de 2e viool spelen, is echt wezenlijk voor velen die VA / VP willen worden.

Dat betekent ook dat de grenzen soms wat vaag worden!

  • Wat is jouw verantwoordelijkheid?
  • Wat is de verantwoordelijkheid van jouw klant?

Door die gedrevenheid van jou kan dat gaan wringen. En wel op 2 manieren.

2. De opdrachtgever kijkt bij alles naar jou en laat ‘het’ los

Deze opdrachtgever vindt het wel prima zo: Jij bent de VA / VP. Jij hebt toch kennis? Jij weet van de hoed en de rand? Vertel jij mij maar wat ik moet doen. Wat werkt en wat niet.

Super gevaarlijk!!

Want nu sta jij aan het roer van het bedrijf van iemand anders. En 3x raden wat er gebeurt als iets niet goed gaat. Juist, dan heb jij het gedaan.

Dit moet je absoluut niet willen. Ik pleit er voor dat iedereen doet waar hij of zij goed in is. Jij bent goed in jouw expertise en die lever je virtueel (dus op afstand). Dat is jouw bedrijf. Dat is waar jij blij van wordt. Hier kan jij absoluut de verantwoordelijkheid voor nemen. Advies in geven…

WANT

Als jij alle kennis en expertise van jouw opdrachtgever zou hebben, dan zou je zelf zijn diensten leveren. Toch? En dan zou je zelf weten wat het meest slimme is om te doen. Wat deze doelgroep nodig heeft. Hoe je dat aanpakt enz. enz.