Petra Fehring | 21 juni 2023

Wil jij je zeker voelen en dit uitstralen?

Je wilt kunnen kiezen voor het allerleukste

Overal zie je het om je heen. Wat iemand ook doet, waar iemand ook goed in is, het is blijkbaar nooit goed genoeg. Dat wil zeggen: als je wilt uitblinken in je vak. Als je succesvol wilt zijn zodat jouw doelgroep specifiek om jou vraagt! Een expertstatus hebben!

Of je nou cup cakes bakt, de beste zanger van Nederland of topsporter bent. Je wilt meer. Je wilt beter. Je wilt kunnen kiezen voor hetgeen je het allerleukste vindt en wat je het allerliefste doet. En om dat te kunnen doen, wil je je zeker voelen. Vertrouwen hebben dat het je lukt en dit uitstralen. 

En hoe zit dat bij jou als virtueel professional? Wil jij je zeker voelen en dit uitstralen?

Misschien moet ik het omdraaien en eerst deze vragen aan jou stellen:

 • Werk jij al met die klanten waar je het allerliefst mee werkt?
 • Voer jij die taken uit waar je echt met veel plezier aan werkt?
 • Vergeet je de tijd als je lekker aan de slag bent?
 • Word je door klanten benaderd in de markt?

Voor veel (startende) VA’s/VP’s geldt dat ze het lastig vinden om te bepalen wat ze exact als expertise willen aanbieden. Ze vallen terug op bepaalde taken die heel vertrouwd zijn. Die ze kennen vanuit loondienst. En dat is in de basis prima. Maar het werken voor ondernemers brengt veel meer met zich mee.

Uitdagingen dus! En de kans om leuke nieuwe dingen te ontdekken. Of toch niet…?

Er komen taken op je pad waar je niet eerder mee te maken hebt gehad. Je krijgt vragen van klanten op voor jou onbekend terrein. Of nog erger: je krijgt vragen van leads en je krijgt jezelf niet ‘verkocht’ omdat je de gevraagde expertise mist.  

De onzekerheid slaat toe:

 • Kan ik dit wel?
 • Waar begin ik?
 • Wat gebeurt er als ik een fout maak?
 • Wat zeg ik als een klant iets vraagt wat ik nooit eerder gedaan heb?
 • Kan ik wel leven van een eigen VP bedrijf?

HELP!!!

Toen ik in 2008 als zelfstandig ondernemer startte had ik er ook geen kaas van gegeten. Geen idee wat ik precies moest doen en hoe. Ik was zoekende. Naar datgene waar ik echt gelukkig van werd. Wat mijn expertise zou moeten zijn. Want dat oude vertrouwde uit loondiensttijd dat kende ik wel. En daar vond ik geen uitdaging meer.

Ik ben naar loonbaancoaches geweest. Ik heb de rode draad in mijn werkzame leven onderzocht. Ik heb van alles gedaan om meer over mijn innerlijke drijfveren te ontdekken, zoals dat zo mooi heet. Maar verder dan het benoemen van bepaalde losse onderdelen, kwam ik niet. Het was geen samenhangend geheel. 

Daarom ben ik trainingen gaan volgen over:

 • ondernemerschap
 • online ondernemen
 • nieuwe (markt)ontwikkelingen
 • persoonlijke ontwikkeling (jawel ;-))

Wil jij ook het werk doen waar jij gelukkig van wordt? Genieten van een goed lopend bedrijf?

Er zijn 5 stappen die ik je met klem kan aanraden om te zetten. Deze stappen hebben de verandering in mijn leven gebracht waardoor ik me nu rijk en gelukkig voel omdat ik dat doe wat écht bij mij past. 

1. Beslis nu dat je gaat voor hetgeen je echt wilt

Alles begint met jouw mindset. Je moet ervoor kiezen om succesvol te willen zijn. Om nieuwe stappen te zetten. Om in actie te komen. Om te onderzoeken wat je werkelijk wilt doen. Weet je nog niet wat het exact is? Dan weet je vast bepaalde losse onderdelen, net als ik destijds. Benoem die onderdelen!

Als je jezelf een doel stelt en dat doel voor ogen houdt, haal je dat doel. Zeg het hardop, maak een moodboard met plaatjes, geef het woorden en beeld. Het begint allemaal met het maken van een keuze in jezelf.

2. Haal kennis in huis die je nu nog mist

Als je kennis mist, ga die kennis dan opdoen. Denken dat je het zelf wel kan, terwijl je diep van binnen weet dat het niet zo is, is jammer. Want je verspilt kostbare tijd. Tijd om sneller expertise te krijgen. En daardoor sneller de juiste klanten vinden. Dus zelf doen, kost tijd én geld.

En vergeet niet: vasthouden aan het oude is gevaarlijk. De markt dendert door, innoveren en vernieuwen moet. Dus loop voorop!

3. Bied aan waar de markt om vraagt

We hebben allemaal onze voorkeuren. Worden blij van andere aandachtsgebieden en taken. Of andere mensen en branches. Kies dan ook waar jij gelukkig van wordt. Het enige wat belangrijk is, is dat de markt hier wel om moet vragen! Dus geen diensten aanbieden die niet afgenomen worden. Geen markt dienen die jou niet kan betalen!

Als er geen of onvoldoende vraag naar is, krijg je geen klanten. Of te weinig klanten.  Dat levert alleen maar frustraties op. Dus weet wie de markt is, wat zij zoekt en maak de juiste keuze!

4. Kies het juiste bedrijfsmodel

Oh je, nu wordt het echt ingewikkeld: je moet een bedrijfsmodel kiezen. Een waarvan je weet dat je daardoor genoeg inkomsten kunt verdienen. Waardoor je van je bedrijf kunt leven. Een eventuele baan in loondienst ernaast kunt opzeggen.

Er zijn verschillende bedrijfsmodellen waar je voor kunt kiezen. Persoonlijk hou ik van een bedrijfsmodel waardoor je continuïteit krijgt in je inkomsten. Een beetje schommelen is niet erg. Maar van werk naar geen werk is een hele harde weg. Ineens zit je weer thuis en staat alles stil. Iets waar je bij freelance opdrachten mee te maken krijgt. Nee, ik kies voor continuïteit.

5. Ga naar buiten en onderneem actie

Thuis zitten wachten totdat klanten naar jou komen is een illusie. Het gaat niet vanzelf. Jij moet in beweging komen. En als je het besluit in stap 1 (je mindset, weet je nog) genomen hebt, moet je nu gaan netwerken. Zichtbaar worden. Live en online.

Kies wat bij jou past, al zou je eigenlijk beide moeten doen. Focus op 3 manieren die bij jou passen. En daarna moet je gaan doen. Niet slechts 1x, maar continu. Zodat de markt weet dat jij bestaat! En jou dus kan vinden!

Heb jij een keuze gemaakt? Weet jij wat je wilt? Of mis je nog kennis en expertise om de juiste keuze te kunnen maken?