Welke ontwikkeling levert jou als Virtueel Professional het meeste op?

Een van de deelnemers aan een training bij mij meldde dat je ontwikkeling en wat je leert samenhangt met de opdrachtgever en opdracht die je hebt gekregen.

Als iemand een statement maakt, vind ik dat interessant. Daar ga ik over nadenken. Is dat echt zo? Hoe zie ik dat? En het liefst kauw ik daar een paar dagen op en leg het naast allerlei praktijkervaringen en -verhalen. Zowel van de VP’s uit trainingen in voorgaande jaren als terugkoppelingen die ik van VA’s en VP’s uit de praktijk krijg.

Tevens toets ik het aan mijn eigen ervaringen. Uit de tijd dat ik zelf VA werkzaamheden uitvoerde. Als ondernemer die vanuit het niets zelf een bedrijf opgebouwd heeft. Maar ook als opdrachtgever met een eigen team.

Ik ben er uit en wil dit heel graag met je delen:

Welke ontwikkeling levert jou als Virtueel Professional het meeste op?

Na bijna 10 jaar zelfstandig ondernemerschap heb ik zo ontzettend veel geleerd. Echt waar, ik had op voorhand niet kunnen bedenken wat er allemaal in mijn leven gebeurd en veranderd is. Mensen herkennen mij bijna niet meer terug. De stille, introverte Petra is nog steeds rustig en trekt zich graag terug om energie op te laden.

Maar boy oh boy wat ben ik als mens gegroeid. Het verschil is dat ik nu veel meer mijn mening geef, veel meer zichtbaar ben, veel beter en op gelijkwaardig niveau met iedere andere ondernemer samenwerk. Ik durf nee te zeggen. Ik weet wat ik wel/niet wil. Daar handel ik ook naar.

Ik heb geconstateerd dat wat altijd al in mij zat, nu eindelijk op een goede, ongedwongen en zelfverzekerde manier naar boven is gekomen.

 

En dat is wat ik bij iedereen zie gebeuren die ondernemer wordt EN werkt aan zichzelf en haar/zijn bedrijf. 

Als we naar de praktische kant kijken, denken we altijd dat we heel veel kennis nodig hebben. Daarom volgen we trainingen. Ben ik het ook mee eens. Je hebt kennis nodig om snel en gericht stappen te kunnen zetten. Ik heb zelf al zo’n 75.000 EUR gespendeerd aan opleidingen, coaching, training.

Had ik deze trainingen allemaal nodig? Ja, de meeste wel. Omdat ik wil weten waar ik over praat. Omdat ik de juiste kennis wil delen aan de deelnemers in mijn trainingen. Omdat ik anders geen idee had gehad hoe ik zelf een succesvol bedrijf kon opbouwen. En omdat ik graag voorop loop als het om nieuwe technische en marktontwikkelingen gaat, omdat deze kennis juist jou en mij het meeste oplevert.

Hoe worden trainingen dan gegeven? Trainers dragen kennis over. Ze delen allerlei informatie. Ze zeggen wat je moet doen en hoe je het moet doen. De echt goede trainers hebben werkvormen in hun training ingebouwd en passen een bepaalde structuur toe.  Waardoor je nog meer leert door o.a. bepaalde oefeningen (werkvormen) toe te passen.

Daarna begint het pas. Daarna moet je deze kennis gaan toepassen. En exact dat is het moment dat je jezelf echt gaat ontwikkelen.

Welke ontwikkeling levert jou als Virtueel Professional het meeste op

Laten we het eerst bij ondernemerschap houden. In de praktijk leer je:

 

1. Geen klant is hetzelfde

We werken samen met mensen. Iedereen is anders. Iedereen werkt anders. iedereen heeft een eigen expertise, aanpak, strategie, gedachtegang, communicatiewijze, etc. En iedereen heeft iets eigenwijs in zich 😉 . Durven ze stappen te zetten? Kunnen ze delegeren? Houden ze zich aan werkafspraken? Zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

2. Geen opdracht is hetzelfde

Ieder bedrijf is anders en daardoor is ook iedere opdracht anders. Al kiezen 2 bedrijven voor bv. eenzelfde marketing methodiek. Of bv. hetzelfde boekhoudprogramma. Of werken ze allebei met Microsoft software: de dynamiek in een bedrijf is altijd anders. De doelgroep van de klant is anders. Ieder bedrijf bevindt zich in een andere fase. Daardoor is iedere opdracht altijd anders.

 

3. Kennis en kunde leer je door te doen

Alles wat je geleerd hebt, komt vaak uit de boeken. Dus nu moet je het gaan toepassen. Nu moet je het geleerde in de praktijk implementeren. Als je ondernemer wordt betekent dat heel concreet: je moet je eigen bedrijf gaan bouwen, neerzetten, ontwikkelen. Hoe goed de kennis ook is die je gehad hebt. Nu komt het er op aan; nu moet je het gaan doen.

OK, helder toch? Dit begrijp je vast nog allemaal. Dan kijk ik graag nog een stap verder: welke ontwikkeling levert jou als Virtueel Professional het meeste op?

 

De ontwikkeling van jouzelf!

Alles staat en valt met jouw eigen ontwikkeling als mens. Alles komt een keer voor het eerst op je pad:

 • Die nieuwe klant.
 • Die nieuwe opdracht.
 • Die nieuwe kennis toepassen.
 • Een moeilijke vraag.
 • De opdracht binnenhalen.
 • Een discussie over tarieven.
 • De klant die niet meewerkt.
 • De ontevreden klant.
 • De lastige klant.
 • De overstap van werknemer naar ondernemer.
 • Van dienstbaar naar gelijkwaardig samenwerken.
 • Op afstand werken.
 • Niet fulltime maar slechts een paar uur per week om je werk te doen.
 • De klant die niet betaalt.

Onzekerheid steekt de kop op. Je voelt onrust in je buik. Niets loopt precies zoals je het ‘in de boeken’ hebt geleerd. Het enige waarin jij het verschil maakt en je werkelijk ontwikkelt, is hoe jij hier als mens mee omgaat. Hoe jij jouw grenzen aangeeft. Hoe jij met je klanten omgaat. Waar jij gaat staan voor jouzelf.

En daarmee bedoel ik niet dat je met een vinger gaat wijzen naar de ander wat hij allemaal fout doet. Daar heb je nl. geen invloed op. Wat ik bedoel is dat JIJ gaat staan voor de manier waarop JIJ met zaken omgaat.

Dan wordt het pas echt mooi. Dan ontwikkel je jezelf op een niveau die je niet eerder voor mogelijk had gehouden. Dan groei je op een manier dat je straalt van trots door wat je bereikt. Kijk je naar jezelf terug en ben je verbaast over de stappen die je hebt gezet.

Dit stopt ook nooit meer. Je begrijpt, er komt steeds een nieuwe uitdaging op je pad. Een eerste keer voor een nieuw vraagstuk. Je moet altijd waakzaam blijven voor je valkuilen. Je bent nooit uitgeleerd. Het beste uit jezelf halen of zelfactualisatie zoals in de piramide van Maslow beschreven, doet enorm veel voor je eigen ontwikkeling als mens. En daar draait het uiteindelijk om.

 

Hoe zie jij dit? Heb jij ook behoefte om jezelf als mens te ontwikkelen?

Ben heel benieuwd naar jouw reactie op deze blog. Vertel het hieronder!

Deel met je netwerk:

6 Reacties

 1. Irene

  Een verhaal van herkenning Petra, dank je wel daarvoor. Als ik terugkijk op mijn eerste 20 maanden als ondernemer ben ik trots op wat ik heb neergezet. Ik heb een goedlopende onderneming, maar los daarvan ben ik het meest trots op mijn ontwikkeling als persoon die razendsnel is gegaan. Het klinkt misschien gek, maar ik word iedere dag meer mijzelf. Ik handel niet meer vanuit angst en onzekerheid, maar vanuit vertrouwen en kracht. Dat had ik van tevoren nooit kunnen bedenken!

  Antwoord
  • Petra Fehring

   Dat is precies wat ik bedoel Irene. Hoe mooi dat jij dat ook zo ervaart. Goed verwoord ook: vanuit vertrouwen en kracht. Dank voor je reactie.

   Antwoord
 2. Joan de Vuijst

  Mooi dit Petra, en ook voor mij heel herkenbaar. Ik merk dat ik steeds meer klanten krijg die echt goed bij mij en mijn manier van werken passen omdat ik steeds meer mijzelf durf te zijn. Met mijn eigen werkwijze, de manier van samenwerken, én de taken die ik leuk vind en die mij goed liggen. Dat was in het begin heel spannend want dan moet je nog een klantenkring opbouwen, maar uiteindelijk blijkt het veel beter te werken als je kieskeuriger bent en van sommige (soorten) klanten afscheid durft te nemen, of zij van jou. Ik heb ook gemerkt dat alleen een heel goede persoonlijke klik niet genoeg is, ook zakelijk moet het klikken.

  Antwoord
  • Petra Fehring

   Eens Joan. We zijn allemaal anders en je vindt alleen de bij jou passende klanten als je volledig jezelf kunt zijn. Afscheid nemen of nee zeggen is heel moeilijk maar hoort er wel bij. Dank voor je reactie.

   Antwoord
 3. Irene van Leeuwen

  Een mooie blog, Petra zo supermooi hoe jij dat toch zo goed kan omschrijven.

  Ik ben bezig met mijn ontwikkeling als VA -technisch en wat kom ik veel tegen. Het leergedeelte vind ik geweldig en denk wel eens, goh, als ik dat allemaal beheers, hoe mooi en geweldig kan dat zijn! Ik geniet ervan en tegelijk besef ik me meer dan eens, dat er nu opeens plaats gemaakt wordt voor stemmetjes…
  Van enthousiasme – naar onzekerheid. Een schrale troost is dat ik vaker lees dat startende ondernemers dit gevoel wel tegenkomt…hoofdzaak is dat ik me daardoor niet laat onderdompelen. Iedere keer als zo’n stemmetje weer om-de-hoek-komt kijken, probeer ik dat dan maar te laten zijn en zeg tegen mezelf, ik ga maar weer naar mijn volgende ‘nieuwe’ taak, ook als is het een herhaaloefening om te doen, want wat door m’n hoofd speelt is ‘oud’nieuws. Lastig, maar soms helpt het.

  Antwoord
  • Petra Fehring

   Dank je Irene. Precies zoals je zegt komt onzekerheid regelmatig oppoppen. Het is voor niemand vreemd. En ook dan is de enige oplossing het gewoon weer doen. Heel goed dat je dat dat zo aanpakt. Dat helpt. Toch?

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *