Welke functietitel is slim om te gebruiken als Virtueel Professional?

Als je net begint met je eigen bedrijf is het nog best lastig om de juiste functietitel te kiezen. Wat bied je exact? Hoe wil je jezelf profileren in de markt? Wat spreekt potentiële klanten het meest aan? Ben jij een marketing assistent? Of werk je toch meer vanuit een PA rol?

Daarnaast werk je natuurlijk voor verschillende opdrachtgevers. En zeker wanneer je uit naam van het bedrijf van je opdrachtgever contact hebt met zijn klanten, zal je je ook moeten profileren vanuit een functierol.

Nog meer titels, nog meer namen. Het wordt steeds verwarrender.

Welke functietitel is slim om te gebruiken als Virtueel Professional?

De meeste mensen die kiezen om als Virtueel Professional te gaan werken, komen oorspronkelijk uit een ondersteunende functie zoals secretaresse, management assistent, communicatiemedewerker, marketing medewerker, projectondersteuner, etc. Het feit dat ze kiezen voor een andere rol, nieuwe kennis en een andere werkwijze, maakt dat ze dit graag kenbaar willen maken door een andere functietitel te kiezen.

 

Daarom hanteren de meesten de titel Virtueel Assistent of Virtueel Professional.

Helemaal goed natuurlijk. Daarmee trigger je al menigeen. Zeker de ondernemers die van het bestaan van de VA of VP weten en juist op zoek zijn naar jou!

Tegelijkertijd zijn er heel veel mensen die deze functietitel niet kennen. Die nog nooit van een Virtueel Professional gehoord hebben. Die alleen de Virtueel Assistent kent als Siri op de iPhone. Deze mensen heb je nog heel wat uit te leggen. Dat maakt het soms best ingewikkeld.

Gaan we nog een stap verder, dan kom je uit bij de klanten van jouw klant. De buitenwereld met wie jij communiceert uit naam van het bedrijf van jouw klant. Hoe verwarrend wordt het voor deze klanten als ze een mail krijgen van een VA van bedrijf X?

Ga er maar vanuit dat zij zeker nog nooit van een Virtueel Professional gehoord hebben. Dat zij geen idee hebben welke functie jij binnen het bedrijf hebt. Sterker nog: zij weten niet eens dat jij niet in loondienst bent van het bedrijf. Dat is ook helemaal niet relevant.

welke functietitel is slim om te gebruiken als Virtueel Professional

Daarom is het heel slim om met iedere opdrachtgever af te stemmen welke functietitel jij het best kunt hanteren. Het kan nl. per klant/opdracht verschillen. Kijk hiervoor naar de volgende punten:

  • Welke taken pak jij in dit bedrijf op?
  • Welke titel verhelderd jouw rol binnen het bedrijf?
  • Communiceer je met extern: welke titel is dan slim om te gebruiken?

Het kan dus heel goed zijn dat jij naar extern geprofileerd wordt als de secretaresse. Gewoon omdat dit een helder beeld geeft. Zodat je onduidelijkheden voorkomt. En dat is juist het allerbelangrijkste.

In alles wat jij vanuit jouw activiteiten doet, gaat het er altijd om dat je je klanten optimaal helpt in hun bedrijf. Een heldere functietitel moet daaraan bijdragen. Het draait niet om jou. Het draait niet om jouw klant. Het draait altijd om het bedrijf van jouw klant.

In je eigen bedrijf kun je kiezen voor een meer algemene titel zoals de VA of de VP. Maar je kunt ook hier een titel kiezen die veel duidelijker aangeeft wat jouw expertise exact is. Hoe duidelijker de titel, des te meer spreek je de juiste klanten aan. Kijk voor inspiratie op de homepagina van mijn website waar ik verschillende titels en rollen benoemd heb.

Welke functietitel gebruik jij nu?

Ben heel benieuwd naar jouw reactie op deze blog. Vertel het hieronder!

Deel met je netwerk:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *