Petra Fehring | 25 augustus 2021

Welk probleem los jij op?

welk probleem los jij op?

Werken als VA of VP is de toekomst

Ik zeg al jaren dat werken als Virtueel Assistent of Virtueel Professional het perfecte voorbeeld is hoe iedereen ‘straks’ gaat werken. Een baan van de toekomst. Die misschien nog wel dichterbij ligt dan menigeen denkt. Want de voordelen zijn legio.

Ondertussen hebben we na 1,5 jaar coronamaatregelen met z’n allen kunnen ervaren dat het werkelijk zo is. Thuiswerken is niet langer vreemd. Hybride werken (deels thuis deels op kantoor) gaan veel bedrijven doorzetten. Die baan van de toekomst is ondertussen realiteit geworden.

Sommigen kiezen ervoor om zo te gaan werken vanuit je eigen bedrijf. Je wordt dan zelfstandig ondernemer. En daar zit de crux. Want wat ga jij doen als VA of VP? Wat is jouw expertise? Jouw toegevoegde waarde? Wat maakt jou uniek t.o.v. alle andere VA / VP’s?

welk probleem los jij op

Wat is jouw expertise?

Als een opdrachtgever met jou gaat samenwerken, verwacht hij dat jij de expert bent. Dat jij weet waar je over praat. Dat je kennis en ervaring hebt en hem of haar kan adviseren over dat specifieke onderdeel. Daar betaalt hij jou voor.

Draai het eens om: als jij iets koopt, bepaal je zelf wat je wilt hebben of uitgeven. Of het nou een prachtige tafel is of die nieuwe paar schoenen. Je koopt meestal omdat je iets mooi vindt. En wil je kwaliteit dan betaal je daar ook voor. Toch?

Kijken we naar diensten, dan wil je het beste advies. Of een training die de waarde levert die het belooft. De beste opleiding voor je kind. Ik kan hier ook tig voorbeelden van geven. Je betaalt voor diensten en dan heb je hoge verwachtingen. Je wilt dat die verwachtingen waargemaakt worden.

Dat is nou precies hoe het voor jouw opdrachtgever is. Hij betaalt voor jouw diensten en verwacht dat jij zijn probleem oplost. Dat betekent dat je heel helder moet hebben wat jij doet.

Hoe weet je nou welke problemen jij kunt oplossen?

1.      Onderzoek welke kennis je hebt

2.      Bepaal wat je leuk vindt om te doen

3.      Bedenk voor wie je het allerliefst wil werken

4.      Vraag jouw doelgroep met welke problemen zij worstelen

5.      Zorg dat je juist die diensten aanbiedt waar je expertise ligt én waarmee je het probleem van je opdrachtgever oplost

Als je weet welk probleem je oplost, kan je daarmee jezelf in de markt profileren. De expert worden waar jouw ideale klant juist naar op zoek is.

Iedereen heeft waarde. Iedereen is uniek. Ook jij! Ontdek jouw specialiteit en ga hiervoor.

In de volgende blog behandel ik de volgende stap: hoe zorg je dat je de verwachtingen van jouw opdrachtgever waarmaakt?