Door Petra Fehring | 25 nov 2020

Wat zijn de fiscale voordelen als je een opleiding volgt?

Blog

Wat zijn de fiscale voordelen als je een opleiding volgt?

Een leven lang leren. Investeren in je eigen ontwikkeling. Allemaal punten die belangrijk zijn als het om je eigen baan of bedrijf gaat. Vanuit de overheid wordt gestimuleerd dat je blijft leren, omdat de ontwikkelingen snel gaan en banen veranderen. Zij promoten dit continu en zijn ook met nieuwe regelingen hieromtrent bezig.

Maar wat betekent dat nou concreet? Regelmatig krijg ik de vraag of je opleidingskosten fiscaal kunt aftrekken. En doe je dat dan privé of zakelijk?

In deze blog licht ik de mogelijkheden op dit moment toe (eind 2020). Er zijn echter wijzigingen op stapel, dus onderzoek altijd de regels op het moment dat je werkelijk een opleiding volgt zodat je goed geïnformeerd bent.

Wat zijn de opties om zakelijk je kosten te verrekenen?

Opleidingskosten voor toekomstig bedrijf

Als je nog geen eigen bedrijf hebt, zul je de opleidingskosten eerst privé moeten betalen, oftewel moeten voorschieten. Dat neemt niet weg dat wanneer je een opleiding volgt om VA te worden en je eigen bedrijf opzet, het natuurlijk overduidelijk is dat het kosten zijn voor je toekomstig bedrijf.

Bespreek daarom met je boekhouder dat je de kosten in je bedrijfsadministratie wilt opvoeren als zakelijke kosten. Hierdoor kun je in ieder geval de betaalde btw terugvorderen van de belastingdienst.

Veel startende VA’s hebben niet direct omzet en dan kun je de betaalde btw terugvorderen. Heb je wel omzet, dan bereken je ook btw naar je klant en verreken je ontvangen btw met betaalde btw. Wat overblijft krijg je OF terug OF draag je af aan de belastingdienst. Die berekening maken van ontvangen en betaalde btw doe je meestal 1x per kwartaal. Dus ben jij startend en verwacht je niet direct omzet in het eerste kwartaal, krijg je een mooi (betaald btw) bedrag terug.

Kijk en bereken echter EERST wat het meest interessant voor jou is: de btw terugvorderen in je bedrijf of privé de studiekosten fiscaal aftrekken? Dan weet je wat voor jou het meest interessant scenario is.

Opleidingskosten bij bestaand bedrijf

Als je al een bedrijf hebt en je volgt een opleiding om je vakkennis bij te houden of nieuwe kennis te verkrijgen, dan zijn dit zakelijke kosten. Deze kosten mag je trekken van de winst uit je bedrijf. Ook hiervoor geldt dat dit kosten zijn voor lesgeld, lesmateriaal maar ook reis- en verblijfkosten. De btw is ook volledig aftrekbaar.

Als het goed is, ben je volledig op de hoogte van de fiscale voordelen die je als ZZP ondernemer hebt. Jaarlijks heb je een 3-tal aftrekposten die je van je winst mag aftrekken vóórdat je inkomstenbelasting wordt berekend.