Door Petra Fehring | 1 oktober 2020
Wat vragen en verwachten ondernemers van jou?
Blog
Wat missen ondernemers in een samenwerking met een VA of VP?
Tijdens een live netwerkbijeenkomst van Business Open, sprak ik diverse ondernemers over het werken met een VA of VP. Een van hen had zelfs ervaring in het samenwerken, maar legde uit wat hij miste tijdens de samenwerking.
Ook tijdens een online vragenuurtje met een groep deelnemers aan een van onze opleidingen kwam weer naar voren hoe snel we in de valkuil stappen van ‘gewoon taken uitvoeren’ die je opgedragen worden versus op een effectieve manier samenwerken met klanten waardoor je hen echt vrij speelt.
Het klinkt logisch, maar waarom gaat het niet zo makkelijk?
Wat vragen en verwachten ondernemers van jou?
Proactief samenwerken. Dat snappen we.
Gestructureerd werken, ook helder.
Ondernemers ontzorgen door taken uit handen te nemen. Check.
Tijd besparen zodat ze zich kunnen focussen op hun core business is wat we voor hen willen bereiken, maar is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want juist daar stapt menigeen in een valkuil. Zowel de VA/VP als de opdrachtgever.
Waarom?
Wat zoekt de ondernemer echt?
Omdat we teveel naar de ander kijken. De VA naar de ondernemer in dit geval. We verwachten van hem of haar dat zij input aanleveren zodat jij aan de slag kunt. Dat klopt deels. Je zult gevoed moeten worden met inhoud om verdere stappen te kunnen zetten.
Maar wat is ook al weer het allergrootste probleem van de ondernemer?
Tijdgebrek.
Dus wat heeft hij van jou nodig?
Een daadkrachtige aanpak waarbij jij een – liefst afgebakend pakket – taken uit handen neemt, zodat hij daadwerkelijk vrijgespeeld wordt.
Wat maakt dan dat menig Virtueel Assistent of Professional dat lastig vindt?
Gebrek aan zelfvertrouwen
Als jij diensten aanbiedt in de markt, wil je daarvoor staan. Het liefst wil je ALLES weten op jouw vakgebied en ALLES al een keer gedaan hebben, voordat je zegt dat je het daadwerkelijk kunt en doet. Voordat je jezelf als een expert durft neer te zetten.
Gevolg: je komt onzeker over en verwacht (hoopt) dat de opdrachtgever het initieert. Dus wacht je af. Een gemiste kans.
Perfectionisme
Voordat je iets oplevert, doet, start, etc. moet iets helemaal perfect zijn. Want oh wee als je een fout maakt. Of wat als iets niet helemaal goed gaat, dat kun je niet verkopen.
Ja, de ondernemer verwacht zeker dat het goed gaat, maar wat nog veel belangrijker is is daadwerkelijk gaan doen. Daarmee bedoel ik écht met iets gaan starten. Al doende kun je bijsturen. Al doende merk je wat je nog nodig hebt om een volgende stap te zetten. Of waar je je nader in moet verdiepen.
Uitstellen omdat het nog niet perfect is, past niet bij het ondernemerschap. Het is een grote leerschool waarin je gaat doen en ervaren in de praktijk en daar continu in bijstuurt. Goed = 9 van de 10x goed genoeg!
Niet helder weten wat je van de klant nodig hebt
Als je start met de samenwerking, vertel je je klant wat jij nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Wat doe jij, wat doet hij en wanneer heb je input nodig om slagen te kunnen maken. Dus een actielijst met planning.
Ondernemers hebben meestal het gevoel dat ze eerder meer werk hebben door jouw vragen dan dat ze vrijgespeeld worden. Hoe komt dat? Omdat je teveel aan ze vraagt! Soms door teveel tegelijk te willen. Soms door acties bij hen te beleggen die ze lastig vinden en je mss beter zelf kunt oppakken. Soms doordat je in de loop van de samenwerking input vraagt, wat je beter op voorhand al had kunnen doen zodat de ondernemer maar 1x tijd en energie in iets hoeft te steken.
Paar voorbeelden wat ze van jou verwachten:
geef mij de inlogcodes, dan regel ik het
ik stuur je een voorzet van een tekst, dan kan jij daarop schieten
ik start taak x vast op, dan evalueren we hoe het uitpakt/werkt
geef mij ABC, dan zorg ik dat het op datum X geregeld is
Dus wat vragen en verwachten ondernemers van jou?
Dat je waarmaakt wat je belooft, dat je hen vertelt hoe je dat doet en dat vooral jij in de actiestand komt. Dat de samenwerking dankzij jou resultaat oplevert.
