Door Petra Fehring | 21 aug 2019
Wat kan jij doen mbt de ontwikkelingen in de wereld?
Blog
In 2020 bestaat 36% van de arbeidsmarkt uit mensen van de Generatie Z
Ik heb een whitepaper gedownload van HP: ‘Global Megatrends’. HP beschrijft daarin heel mooi welke ontwikkelingen nu al gaande zijn en wat er voorzien wordt aan kansen en bedreigingen. Onder andere voor bedrijven.
Zo praten ze over de Generatie Z (Gen Z) – geboren tussen 1995 en 2010 – die nu op de arbeidsmarkt start. Op dit moment zijn er 2,6 biljoen Gen Z mensen op de hele wereld. In 2020 zal 36% van de wereldwijde arbeidsmarkt bestaan uit mensen van de Gen Z. Dat is meer dan 1/3 van alle werkende mensen. Volgend jaar al! En juist deze generatie weet niet anders dan dat er internet is. Zij zijn geboren met een mobiele telefoon in hun hand, schrijft HP.
De Generatie Z heeft hele andere verwachtingen van het leven, van werken, van waar ze willen leven (nl. in de stad). Dorpen stromen leeg. Winkels verdwijnen daar. Kijk ook eens naar de programma’s op TV over hele dorpen in Italië en Spanje die leeg zijn. Waar ze nu op ludieke manier proberen om nieuwe bewoners aan te trekken. Dat is niet iets unieks. Dat is in heel veel landen een enorm probleem.
Deze Gen Z wil flexibiliteit in hoe, waar en wanneer ze werken. Niks fulltime werken. Zij kiezen massaal voor freelancen. Starten eigen bedrijven. Durven te doen en gebruiken de technische ontwikkelingen van vandaag de dag. Daarnaast hebben zij andere motieven. Zij willen nl. impact hebben op de wereld. Dat is voor hen belangrijker dan een hoog(er) salaris!
Daarnaast worden mensen steeds ouder. Meer dan 20% van de bevolking is ouder dan 65 jaar. Dat heeft bv. impact op de benodigde gezondheidszorg. HP vertelt dat bedrijven onderschatten dat juist deze ouderen veel meer geld uitgeven dan de jongeren. Je kunt je afvragen waarom bedrijven in hun marketing uitingen zich vooral richten op jongeren. Waarom kijken ze niet naar de oudere doelgroep? Wie is nou echt hun klant? Wie koopt er eigenlijk bij hen?
Ik denk wel eens dat wij de ontwikkelingen niet kunnen bijbenen
Zelf denk ik een aantal dingen als ik dit lees:
- Waar was ik in 1995? Ik was al bijna 10 jaar werkzaam. Heb alle digitale ontwikkelingen op werkgebied on the job meegemaakt. Herinner mij mijn allereerste mailadres als enige op kantoor. En ineens lijk ik wel heel oud…
- Hoe kan het zijn dat er nog steeds zoveel managers en directeuren zo star vasthouden aan hoe zij nu werken. Zijn zij soms blind voor de wensen van hun medewerkers? Roepen ze wel dat ze meegaan met de nieuwe tijd, zolang ze er zelf maar geen ‘last’ van hebben? Komt salaris voor hen wel op de eerste plaats…?
- Waarom zijn er zoveel bedrijven die niet aanhaken op al deze ontwikkelingen? Niet alleen het digitaliseren (contant geld verdwijnt binnen een paar jaar schrijft HP), maar ook meer kijken waar hun klanten echt behoefte aan hebben. Wie die klant dan is. Hoe je hen optimaal helpt. Wat je kunt doen in je aanbod om aan te haken bij de veranderende behoefte bij de veranderende doelgroep.
- Zijn er nog echt beroepen in uitvoerende functies over een paar jaar of is dan werkelijk alles gerobotiseerd? In het rapport lees je bv. over een Chinese leverancier aan Apple die 60.000 (!) banen in een fabriek geschrapt heeft en daar robots voor in de plaats heeft gezet.
Soms denk ik wel eens dat wij het niet kunnen bijbenen. Dat de veranderingen zo snel gaan dat we een station gepasseerd zijn voordat we er erg in hebben.
Het enige wat je kunt doen als Virtueel Professional is het grote onderwerp klein maken (stokpaardje van mij ;-)): Wat kan jij doen voor jouw bedrijf, jouw functie, jouw klanten, jouw werkgever, jouw leven?
Mijn advies: volg de berichten. Zorg dat je weet wat er speelt en leeft in de markt. Denk niet dat het zo’n vaart niet zal lopen, want dat doet het wel.
Positief gezien: hoe kan jij jouw opdrachtgevers of werkgever adviseren en helpen met de nieuwe ontwikkelingen? Wat is jouw expertise? Hoe kan jij meedenken op jouw gebied? Denk bijvoorbeeld aan:
- Klantonderzoek doen bij de doelgroep van de opdrachtgever.
- Inventariseren hoe de marketing (weer) aansluit op de wensen van de klant.
- Processen in kaart brengen en kijken hoe je dit kunt digitaliseren en automatiseren.
- Onderzoeken of er behoefte is aan nieuwe diensten bij klanten, of
- Helpen bij het optimaal inrichten van het leveren van de dienst, passend bij de klant en hoe zij het liefst geholpen willen worden.
Zo zijn er nog wel meer zaken die je kunt oppakken. Zorg dus dat jij vanuit jouw expertise wel op de hoogte bent van de ontwikkelingen, zodat jij daar zelf wel op anticipeert en tijdig jouw dienst of functie kunt bijstellen.
