Petra Fehring | 11 augustus 2020

Wat je van Lieke Klaver tijdens de Olympische Spelen hebt kunnen leren!

Lieke Klaver

Blog

Wat kun jij leren van atleten als het gaat om dromen realiseren?

Heb jij de Olympische Spelen de afgelopen weken een beetje gevolgd? Gezien welke fantastische resultaten de Nederlandse sporters bereikt hebben? Hoe sommigen helaas enorme pech hadden doordat ze helemaal niet konden tonen wat ze in hun mars hebben door o.a. coronabesmetting en ongevallen?

Sporters zijn een toonbeeld als het gaat om doelen stellen, discipline, doorzettingsvermogen en drive!

Een van deelnemende atleten was Lieke Klaver, de dochter van mijn vriend. Een vrouw van 22 lentes jong. Die weet wat ze wil en er helemaal voor gaat. Waar wij enorm trots op zijn. Tijdens de spelen zat de hele familie met spanning aan de buis gekluisterd. Juist nu liet zij zien waar het om draait als je echt een droom voor ogen hebt.

Wat kun jij leren van atleten als het gaat om dromen realiseren? Wat heeft Lieke Klaver tijdens de Olympische Spelen laten zien?

*Foto credits: World Athletics en Lieke Klaver

Discipline om aan je doel te werken

Vervolgens moet je aan de bak. Iets oppakken, uitvoeren, doen, verbeteren, continueren etc. om je doel te bereiken. Niets gaat vanzelf. Niemand wordt vanzelf succesvol. De atleten laten dat enorm goed zien.

Lieke woont op Papendal en traint daar 6 dagen per week en 2x per dag. Jawel, van maandag t/m zaterdag. Dat is niet alleen looptechniek, ook conditie opbouwen en krachttraining. Juiste en gebalanceerde voeding eten. Ontspanning nemen. Continu wedstrijden lopen in binnen- en buitenland. Om haar tijden te verbeteren. Aan haar looptechniek te werken. Om wedstrijdervaring op te doen. Om zichzelf te kunnen meten aan haar concurrenten. Om zichzelf steeds weer uit te dagen.

Hoe vaak zet jij stappen? Voer jij dagelijks de benodigde acties uit? Hoe vaak ben jij zichtbaar om klanten te werven? Wat heb jij nodig om jezelf te verbeteren? Welke training en coaching heb jij nodig om begeleid een volgende stap in je doel te bereiken?

Stap 2: zorg voor een plan om gedisciplineerd aan je doel te werken. Ook hiervoor geldt hoe concreter des te beter.

Lieke Klaver

Drive en plezier is het belangrijkste

Gelukkig heeft Lieke al haar wedstrijden tijdens de spelen kunnen lopen en fantastische resultaten behaald. Haar doel was alles eruit halen voor zichzelf, goede wedstrijden te lopen, te laten zien wat ze kan en genieten van de spelen waarbij ze mee mocht doen met de top van de wereld!

  • Bij de 4x 400 meter mixed (mannen en vrouwen) zijn ze vierde geworden met een nieuw nationaal record.
  • Bij de 400 meter individueel heeft ze de halve finales gehaald.
  • Bij de 4x 400 meter vrouwen zijn ze zesde geworden en liepen ze wederom een nationaal record.

Maar wat ik het allermooiste vind is dat ze ook echt genoot. Bij al haar interviews na de wedstrijden vertelde ze helder wat ze gedaan had, welke risico’s ze genomen had, waar ze trots op was, hoe de omstandigheden feitelijk waren en hoe weer verder. Ze genoot en was trots op wat ze presteerde. Je zag het aan haar. Ze straalde positiviteit en enthousiasme uit. Geen gepiep dat ze geen medaille gehaald heeft. Geen negatieve uitingen of gedrag. Nee, puur analyseren en toelichten wat ze gedaan had en hoe het ging. De juiste mindset hebben.

En vrolijk door naar de volgende wedstrijd…

Waar haal jij jouw drive en plezier uit? Leg jij de lat niet te hoog? Verwacht je niet het onmogelijke in een te korte tijd? Gun je jezelf om te groeien en te leren? Om stapsgewijs door te ontwikkelen? Zowel persoonlijk als met je bedrijf? Heb jij de juiste mindset?

Stap 4: zorg dat je plezier haalt uit de stappen die je zet en laat je door perfectionisme niet tegenhouden. Kies wat voor jou goed voelt zodat je je drive volhoudt.