Wat is het verschil tussen een VA en een VP?

Begin 2017 heb ik mijn website omgedoopt van de Academie voor Virtueel Assistenten naar de Academie voor Virtueel Professionals. Iets wat ik vorig jaar al besloten had nadat steeds weer bleek hoeveel een Virtueel Assistent (VA) voor ondernemers kan betekenen. Hoeveel kennis een VA heeft. Zowel door jarenlange ervaring in loondienst als alle nieuwe stappen die de VA vanuit ondernemerschap zet.

Dat triggerde mij enorm. Ik vind dat de term Assistent lang niet altijd de lading meer dekt. Aan de ene kant lijkt het alsof je een enorm dienstbaar beroep hebt – wat niet per definitie de bedoeling is – en aan de andere kant benadrukt het onvoldoende wat de waarde is die VA’s leveren.

Net nu de rol van VA begint te landen bij ondernemers (komt uit Amerika) kom ik met een andere functietitel. Hmmm, niet handig Fehring. Maar mijn gevoel zei dat het wel klopt: ik vond het hoog tijd om de functietitel te upgraden naar Virtueel Professional (VP).

Wat is het verschil tussen een VA en een VP?

Persoonlijk hecht ik helemaal niet aan titels. Vanuit mijn secretaresse achtergrond zag ik in de loop der jaren allemaal nieuwe functietitels erbij komen en ik heb ze geloof ik bijna allemaal gehad 😉 : Management Assistent, Office Manager, PA, Directiesecretaresse, etc.

Toch had dat een reden. Men wilde aantonen dat er enorm veel verschil in functierollen kan zitten. Eens. Maar dan moet wel iedereen altijd dezelfde titel hanteren. Dat werd natuurlijk een dingetje. Menig werkgever probeerde door een mooie functietitel goede kandidaten aan te trekken.

Zo ook met de VA. Iedereen kan zichzelf die titel geven. Prima natuurlijk. Maar ondertussen steken er steeds meer experts met kop en schouder bovenuit. Dat komt vooral omdat de VA’s die al even werkzaam zijn vanuit deze rol steeds meer expertise krijgen. Ze gaan zich meer en meer specialiseren. Zien waar de behoefte in de markt is en spelen daarop in.

Dat maakt dat niet alleen voormalig secretaresses vanuit een VA rol gaan werken, de expertises van VA’s worden ook steeds breder. Ik ken ondertussen al VA’s met een achtergrond in:

 • Communicatie
 • PR
 • Tekstschrijven
 • Vertalen
 • Online Academie bouwen
 • Grafisch Vormgeving
 • DTP
 • Video Bewerking
 • Website bouwen
 • Technische kennis (online tools/website)
 • Boekhouding
 • Marketing
 • Klantenservice
 • Sales

Teveel om op te noemen; daar past echt niet altijd de titel van assistent bij!

 

Wat is het verschil tussen een VA en een VP?

Daarnaast merk ik dat ondernemers ook steeds beter begrijpen dat werken met een VA of VP serieuze business is. Dat het een investering is om groeistappen met je bedrijf te kunnen zetten en dat je daarvoor met een professional aan de slag moet. Daarom heb ik besloten heb om de Virtueel Professional te introduceren. Zodat ondernemers begrijpen hoe waardevol deze expertise is.

Zelf heb ik nog steeds niets met titels en ik zeg altijd tegen iedereen: gebruik de titel waar jij je happy bij voelt. Wat voor jouw gevoel past bij de rol die jij in de bedrijven van je opdrachtgevers wilt hebben. Uiteindelijk is de term Virtueel Professionals voor mij de paraplu waar de diverse functies en rollen onder vallen.

Wat wel belangrijk is, is dat je recht doet aan de investering die ondernemers doen om met jou als VP of VA aan de slag te gaan. En dat betekent waarde leveren. Een goede VP of VA helpt feitelijk op een van deze 2 gebieden:

 • Omzet verhogen
 • Kosten verlagen

Niet eenmalig, maar zodanig dat het bedrijf van de ondernemer kan groeien. Hoe doe je dat vanuit deze rol? Daarover meer in mijn volgende blog!

Heb ik nog 1 vraag voor jou: welke functietitel past het beste bij jouw diensten? Hoor het graag onder deze blog!

Deel met je netwerk:

4 Reacties

 1. Christine

  Na mijn opleiding Virtueel Succes (Online Marketing), en dus na het behalen van dat certificaat, zal ik mezelf zeker voorstellen als VP in plaats van VA. 🙂

  Antwoord
 2. Danielle Petit

  En Virtual Business Partner of Virtueele Ondernemers Parner?

  Antwoord
  • Petra Fehring

   Voor mij staat ‘Partner’ voor een andere samenwerking. Als je Partners in het bedrijf bent, dan ben je samen eigenaar, heb je een samenwerkingsovereenkomst aangegaan op een ander level. Bij het inhuren van een VA of VP haak je iemand aan als een teamlid. Dat voelt voor mij toch anders.

   Antwoord
 3. Irene

  Voor mij: VA support en ben bezig met de training, het maken van een online trainingsomgeving en is zeer uitgebreid, wil me daarbij ook sterk maken voor ondersteuning bij webinars. Als het mij allemaal lukt zou VP niet misstaan.

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *