Wat is het juiste moment voor een nieuwe taak?

Wat is het juiste moment om met iets nieuws te starten? Met nieuw verworven expertise? Met een  opdracht die je nooit eerder hebt gedaan? Het starten van je eigen bedrijf? Op afstand werken voor een klant?

Allemaal vragen waar menig Virtueel Professional tegenaan loopt. Wat als het niet goed gaat? Wat als de klant niet tevreden is? Wat als ik niet voldoende inkomsten verdien?

Kortom: wat is het juiste moment voor een nieuwe taak?

Diep in ons hart willen we het éérst graag perfect hebben. Alles op de rit. Alles getest en uitgezocht. Een perfecte uitstraling naar buiten. De website af met de juiste teksten en foto’s erop. Het visitekaartje klaar om uitgereikt te worden. Eerder starten we liever niet met ons bedrijf.

Ook bij nieuwe opdrachten werkt het net zo: het liefst willen we alle ins en outs kennen. Precies weten hoe iets gebeurt, hoeveel uren je hieraan moet besteden, welke tool het beste hiervoor werkt. Je wilt graag gedegen en professioneel overkomen. En op voorhand alles afdichten zodat er niets mis kan gaan.

Begrijpelijk. 

Maar wat als je nog niet alles af hebt? Wat als je nog niet alles weet? Wat als je niet alle tools kent die ondertussen op de markt verkrijgbaar zijn?

Wat is dan het juiste moment? Wanneer weet je zeker dat je iets aankunt? Wanneer ben je van jezelf overtuigd dat je het op de juiste manier doet, voor het juiste aantal uren tegen de juiste prijs?

Nooit.

 

Daarom is er maar 1 tip: je moet gewoon gaan doen.

Ga de stap zetten. Ga ervaren in de praktijk. Er is geen betere leerschool dan de praktijk. Ik ben erg voor trainingen waarin je kennis krijgt aangeleverd waarna je hier meteen iets mee gaat doen. Meteen omzetten in actie in de praktijk. Dan leer je het meest en het best.

Ik zeg niet dat je onbezonnen aan de slag moet. Maar ik weet zeker dat je veel verder komt dan je op voorhand misschien denkt. Vaak maak je jezelf te klein. Denk je eerder vanuit een gebrek aan zelfvertrouwen. Draai het om: wat weet je wel? Wat kan je wel? Wat heb je allemaal al gedaan in je leven wat je voorheen nooit eerder gedaan had?

Exact.

Wat is het juiste moment voor een nieuwe taak?

Het verschil is vaak dat je het nu ‘alleen’ moet doen. Maar ben je echt alleen? Heb je niemand op wie je terug kunt vallen? Niemand die je kan adviseren? En wat dacht je van Google of YouTube. Al eens gezien wat je daar aan informatie en instructiefilmpjes kunt terugvinden?

Mijn advies blijft: ga het gewoon doen.

Er is wel een mogelijkheid om het nieuwe laagdrempelig te starten. En dat is door eerst een stageopdracht of casestudy aan te gaan.

Wat bedoel ik daarmee?

Start met een nieuwe taak  / opdracht / eerste klant waarbij je op voorhand al aangeeft dat het nieuw voor je is. En dat je daarom de opdracht voor een lager tarief aanneemt. Voordeel voor de klant is dat hij/zij:

 • niet de volle mep betaalt
 • op voorhand weet dat je nog ‘lerende’ bent waardoor het verwachtingsniveau bijgesteld wordt
 • samen met jou dit aangaat, want geloof me, hij/zij heeft het vaak ook niet eerder gedaan

Voordeel voor jou is:

 • je gaat testen in de praktijk hoe iets werkt
 • je kunt je uren bijhouden die je daaraan besteedt zodat je ontdekt wat ‘normaal’ is
 • je kunt een nieuwe tool leren
 • je kunt hierdoor sneller met een klant starten
 • je voelt je minder bezwaard dat je nog niet alles weet
 • je geeft jezelf de kans om iets te leren ook al heb je het nooit eerder gedaan

Redenen genoeg om zo te starten. Let wel: maak er een project van. Met een begin- en einddatum. Zodat je niet aan het goedkopere tarief vast blijft hangen.

Ben heel benieuwd naar jouw reactie op deze blog. Vertel het hieronder!

Deel met je netwerk:

1 Reactie

 1. A. vd Veen

  Dag Petra, Hartelijk dank weer voor de inspireerde videoblog. Met deze tips ga ik aan de slag mee!

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *