Wat is het beste advies op dit moment?

Het hele gebeuren rondom het coronavirus is omgedoopt tot coronacrisis. Een vreselijk woord wat meteen een hele negatieve lading krijgt. We zitten dus in een crisis. OK, helder. Maar hoe reageren we hierop? Wat doet het met ons? En wat is wijsheid op dit moment?

Als je mijn videoblog volgt ben je of als zelfstandig VA – VP – VM aan het werk, of je hebt interesse om dit te gaan doen. Dan is het horen en lezen van alle berichten dat zelfstandigen ineens geen werk meer hebben niet bepaalt iets waar je blij van wordt. Maar is dat echt zo? Zit iedereen zonder werk? En wie is ‘iedereen’?

 

Wat is het beste advies op dit moment?

De afgelopen weken keek ik elke dag journaal, ik volgde diverse talkshows rondom de huidige gang van zaken, logde iedere dag in op de website van het RIVM. Maar ondertussen begin ik af te haken. Ik word gek van alleen maar negatieve verhalen. Alle acties van overheid, ziekenhuizen etc. worden onder de loep genomen en het liefst wordt de negatieve kant belicht.  

Terwijl er zoveel goeds gebeurt. De overheid heeft mega budgetten beschikbaar gesteld voor ondernemers en bedrijven. Ook de ziekenhuizen doen wat ze kunnen. Creatieve ondernemers bedenken nieuwe beademingsapparaten. En er wordt volop gepromoot om lokale en getroffen ondernemers in bepaalde branches te ondersteunen.

Samen kunnen we zorgen dat we niet ten onder gaan, mits we ons niet alleen laten leiden door negativiteit.

Het lastige aspect is dat we geen controle over het virus hebben. We weten niet goed wat het doet, laat staan wanneer het stopt. Geen controle hebben, maakt ons angstig. En daar acteren we op. Terwijl het misschien juist goed is om even pas op de plaats te maken. Om tot rust te komen. Om voor jezelf te bekijken: wat is wijsheid voor mij?

Zelf merk ik dat ik probeer te accepteren hoe het nu is. Niet alle opleidingen kunnen starten. Hoe vervelend ook, het is niet anders. Daar waar ik liever livedagen naast de online lessen geef, moet ik nu online de live trainingen faciliteren. So be it.

Na jarenlang kei en keihard gewerkt te hebben, krijg ik dadelijk verplicht rust. Iets waar ik juist naar verlang. Omdat ik merk dat ik niet toekom aan helder nadenken wat mijn volgende stap met de Academie wordt. Tijdens mijn 2 weken ziek zijn laatst, merkte ik dat er nieuwe ideeën in mijn hoofd ontstonden. Dat is exact waar ik behoefte aan heb.

Bovendien ben ik met mijn bedrijf gestart tijdens de financiële crisis in 2008. Het begon net. Iedereen verklaarde mij voor gek. Maar ik geloof in mijzelf. Ik weet wat ik kan. En ook toen is het allemaal gelukt. Daar hou ik aan vast. Ik wil geen negativiteit waardoor ik zelf wegzak (want stiekem begon ik ook al te piekeren…). Ik wil ook niet als een malle gaan werven, nieuwe trainingen bedenken en volop klanten proberen te werven.

Ik wil vasthouden aan het nu. Dit is wat het is. Meer kan ik er niet van maken. Ik wil bij mezelf blijven. Doen wat goed is voor mijn klanten, de Academie en mijzelf. Daar niet aan tornen. Er komt nl. een moment dat dit weer over gaat. En dan gaan we vanzelf weer door met de alledaagse zaken.

Wat is het beste advies op dit moment voor jou?

  • Laat je niet gek maken door alleen maar negatieve berichten te volgen. Ik hoor van veel Virtueel Professionals dat ze nog volop werk hebben. Een enkele klant valt weg of neemt minder uren af. Nieuwe klanten vinden is wel lastiger omdat ondernemers een pas op de plaats maken. Maar vorige week werd ik door een ondernemer gebeld die juist een VA zocht.
  • Er zijn altijd kansen. Mogelijk kan je juist de drukbezette ondernemers helpen. Of collega VP’s ondersteunen die werk genoeg hebben. Hoe ziet jouw netwerk er uit? Ken je deze mensen? Sommige ondernemers benutten de beschikbare tijd om projecten op te pakken waar ze normaal gesproken geen tijd voor hebben. Mega veel bedrijven moeten nu virtueel werken, maar hadden het niet ingericht. Kan je daarbij helpen? Online tools inrichten? Online trainingsomgevingen ontwikkelen? Intern uitleg aan medewerkers geven hoe de tools werken? Wees creatief!
  • Neem de rust als je – net als ik – dat nodig hebt. Denk na over waar je staat. Wat bevalt je? Wat juist niet? Waar liggen jouw dromen en wensen? Hoe ga je dat anders inrichten? Wat wil jij straks doen? Bevalt thuiswerken heel goed? Of juist helemaal niet? Heb je leuke opdrachten of werk? Of juist niet? Door rust kom je in een ander vaarwater. En dan ontstaan de ideeën die bij jou passen.
  • Vallen klanten weg en heb je minder omzet? Maak gebruik van de budgetten en opties die de overheid biedt. Ze zijn er niet voor niets. Wie weet ziet de wereld er over 3 maanden al weer anders uit. Dan is dit het steuntje wat je nu nodig hebt.
  • Neem geen beslissingen vanuit angst. Dat is een slechte raadgever. Misschien ben je juist heel blij met je werk of je bedrijf. Heb je hard gewerkt om hier te staan en valt het op dit moment tegen. Maar je weet waar dat door komt. Het tij gaat weer keren. Dat kan snel gaan. Je weet het niet. Dus alles laten vallen en verkeerde beslissingen nemen zou zonde zijn.
  • Blijf in contact met je doelgroep. Als je zelfstandig bent, is het slim om contact te onderhouden met ondernemers waar jij jouw aanbod voor ontwikkeld hebt. Via skype oid kun je afstemmen. Waar lopen zij tegenaan? Waar hebben ze – op termijn – behoefte aan? Wat is hun grootste uitdaging? Aan de ene kant kan je zo zaaien en de zaken oppakken zodra deze ondernemer weer van start kan. Aan de andere kant zijn er genoeg bedrijven die enorm druk zijn, maar nog niet van jouw bestaan weten. Dus laat je virtueel zien!

Ik wens je veel sterkte en succes in deze moeilijke tijden. Houd de moed erin.

 

 

 

 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *