Wat is een virtueel assistent?

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Wat is een VA, wat voor werkzaamheden doet een VA precies en hoe kun je gebruik maken van haar diensten? Afgelopen week had ik een netwerkbijeenkomst van de lokale ondernemersvereniging. En ook nu weer kwamen deze vragen aan bod. Dit inspireerde mij om er deze week een blog over te schrijven. 

Een VA is een specialist die ondernemers ondersteunt op afstand. De VA zorgt ervoor dat de ondernemer de dingen kan gaan doen waar hij/zij goed in is en waar zijn/haar hart ligt. Een VA neemt verschillende taken uit handen. Hierbij kun je denken aan dagelijks management, online marketing, financiële administratie, klantenservice (leveren van dienst/product), communicatie en sales en de statistieken.

Hoe werkt het dan?
Een VA werkt zelfstandig vanuit haar eigen kantoor. Zij focust zich op de uitvoerende taken. Dat kunnen terugkerende taken zijn maar ook projecten. Zo kun je al vanaf een paar uur per week een VA inhuren. Afstand maakt niet uit. Je kunt alles online doen. En uiteraard heb je regelmatig contact met de VA om lopende zaken te bespreken; dit kan telefonisch of via skype.

Wanneer huur je een VA in?
Je huurt bijvoorbeeld een VA in als je méér werkt dan je tijd hebt. Je komt om in het werk en voor je gevoel ben je óók alleen maar aan het werk. Je hebt nagenoeg geen sociaal leven meer en je partner en kinderen vragen zich ook af wanneer je een keer tijd voor ze maakt. Je loopt nieuwe klanten mis omdat je te druk bent met alle andere taken die bij het ondernemerschap komen kijken. Je wilt verder groeien maar hebt geen idee hoe je dat in je eentje moet doen vanwege alle druk. Je wordt geleefd door je agenda en merkt dat je niet toekomt aan de doelen die je voor jezelf hebt gesteld.

Op deze momenten kan een VA jou ondersteunen en je helpen bij het realiseren van je doelen. Je zult vanaf de eerste dag merken dat je meer lucht krijgt. De VA neemt je niet alleen taken uit handen maar is ook een sparringpartner. Ze weet wat het ondernemerschap inhoudt omdat ze zelf ook ondernemer is.

Taken die de ondernemer kan delegeren
Zelf neem ik als VA de volgende taken uit handen voor de ondernemer:

  • Dagelijks management
  • Klantenservice
  • Financiële administratie
  • Online Marketing

Nieuwsgierig geworden?
Wil jij als ondernemer weten waar je staat met je bedrijf? Vaststellen of de werkdruk opweegt tegen het bedrijfsmatige resultaat dat je tot nu toe hebt bereikt? De balans tussen werk en privé verbeteren? Laat dan hieronder een reactie achter en ik stuur je de checklist: Waar sta ik met mijn bedrijf?

Als je die invult kom je erachter of je een VA nodig hebt en wat de voordelen zijn om een VA in te huren. Ik zie je reactie graag tegemoet!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *