Wat doe je als je helemaal vastloopt?

Je had goede plannen. Je wilde helemaal gaan knallen met je bedrijf. Met een doel voor ogen en een plan op zak. Je wist zo goed wat je wilde gaan doen… maar ergens onderweg ben je van je pad geraakt.

Druk bezig? Absoluut! Maar of het de juiste dingen zijn, weet je ondertussen niet meer. Je bent moe, voelt je energie langzaam wegsijpelen en je vraagt je af of het jou nog wel gaat lukken.

Moedeloos word je er van. Hoe kom je weer in de flow? Waar te beginnen?

Wat doe je als je helemaal vastloopt?

Ik denk dat het iedereen wel eens overkomt. Totaal vastlopen. Niet langer weten wat je nou als beste kunt doen. Teveel plannen, ideeën en op een of andere manier lukt het gewoon niet. Je kunt er je vinger niet op leggen. Maar er komt niets meer echt uit je handen.

Het gevoel wordt er niet beter op. Je raakt gefrustreerd en gedemotiveerd.  Gets, hoe ga je dit nou aanpakken? Wat te doen om weer in de flow te komen?

Misschien herken je het volgende:

 • Je volgt heel veel webinars en challenges: je wilt zoveel mogelijk nieuwe informatie tot je nemen en slurpt alles op.
 • Je leest veel nieuwsbrieven, interessante boeken en surft het internet af op zoek naar inspiratie.
 • Je bent heel druk met je website en andere taken achter de schermen.
 • Je volgt steeds nieuwe trainingen, workshops, events. Allemaal om nog meer kennis tot je te nemen want tenslotte weet je nog lang niet alles, toch?

Het probleem is dat je veel te veel bezig bent met zaken die niet belangrijk genoeg zijn. Je laat je leiden door alles om je heen. Je staat niet zelf aan het roer. Door zoveel nieuwe informatie en kennis tot je te nemen, raak je alleen maar overweldigd. Je bent het spoor bijster.

 

Hoe beslis je wat het belangrijkste is? Waar prioriteit ligt?

 

wat doe je als je helemaal vastloopt

 

Het allerbelangrijkste is eerst even stilstaan. En vervolgens beantwoord je de volgende vragen voor jezelf:

 

1. Wat wil je echt?

Het begint met je doel weer helder te stellen. Wat wil je bereiken? Wat is je missie? Waar word je helemaal blij van? Hoe ziet je ideale leven er zowel zakelijk als privé uit?

 

2. Wat wil je het komende kwartaal bereiken?

Een van de redenen waarom we overweldigd raken is dat we teveel tegelijk willen. Maak het eerst klein. Je droomdoel is op de lange termijn. Wat kan je stapsgewijs doen om daar te komen? Een kwartaal is te overzien. Bepaal dus waar jij aan het einde van komend kwartaal wilt staan. Kies maximaal 3 doelen die je gerealiseerd wilt hebben.

 

3. Wat word je planning voor dit kwartaal?

Als je weet wat je wilt bereiken, kun je het opknippen in 3 maanden of 12 weken. Welke acties moet je ondernemen om dit doel te bereiken? Hoeveel tijd heb je hiervoor beschikbaar? Hoe ziet je agenda er nu uit en wat kan je doen om hiervoor tijd te reserveren? Wellicht is het nodig om bepaalde zaken te stoppen om ruimte te creëren. Doe dat dan ook.

 

Focus is key: zorg zelf dat je tijd hebt om te focussen.

 

4. Welke overige middelen heb je nodig?

Wees heel kritisch wat je nodig hebt om je doel dit kwartaal te bereiken. Is dat nieuwe kennis en vaardigheden? Kies dan heel gericht voor 1 training, workshop, boek of iets anders wat je daarbij helpt. De rest parkeer je. Laat je niet overweldigen en afleiden door teveel tegelijk te willen. Dat gaat niet, daar ben je nu al achter.

Misschien heb je een nieuwe tool nodig? Een advies- of coachgesprek met iemand? Wil je helderheid van een klant? Een rustige werkplek? Tijd om een paar dagen geconcentreerd aan een project te werken? Meer ontspanning? Geen stoorzenders meer op je mobiele telefoon?

 

Wat heb je nodig en richt je op alleen datgene wat je helpt om je doel te bereiken.

Ik ben heel benieuwd of jij jezelf aan je doel en planning kunt houden. Waar worstel jij mee? Laat je reactie onder mijn blog achter.

Deel met je netwerk:

2 Reacties

 1. helma molendijk

  Zo herkenbaar Petra, om het ene webinar na het andere te volgen, in te schrijven voor een challenge. Weer een cursus volgen om maar genoeg zelfvertrouwen te krijgen om naar buiten te durven komen. Resultaat: In plaats van zelfvertrouwen creëer je meer chaos en minder overzicht. Bedankt voor je input weer en ik kijk er naar uit om aan de workshop: Met vertrouwen het Doel met je Bedrijf bereiken mee te doen

  Antwoord
  • Petra Fehring

   Mooi verwoord Helma. Less is more zeggen ze vaak. Dat geldt op heel veel vlakken. Kies alleen voor iets wat je werkelijk nodig hebt.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *