Wanneer is de markt met Virtueel Professionals verzadigd?

Het begint een veel gehoorde term te worden: werken als Virtueel Assistent of Virtueel Professional. Zowel in ondernemersland als bij support professionals die overwegen om de stap naar VA of VP te zetten.

Het wordt door de nationale beroepengids vermeld als een baan met toekomst. Steeds meer mensen ambiëren het om de stap naar ondernemerschap te zetten. Om werk en privé beter te kunnen verdelen. Om zelf verder te ontwikkelen. Om je eigen tijd in te kunnen plannen. Een stuk vrijheid te creëren. Dus het klinkt geweldig!

MAAR, krijg ik regelmatig te horen, is er wel genoeg werk voor Virtueel Professionals?

Wanneer is de markt met Virtueel Professionals verzadigd?

Toen ik in 2013 met de Academie startte, waren er nog nauwelijks VA’s in Nederland. Een opleiding bestond niet eens. Terwijl het beroep van VA in Amerika toen al 10 jaar bestond. Jawel, al 10 jaar!

Door onderzoek te doen bij heel veel verschillende ondernemers bleek dat zij enorm veel behoefte hadden aan het laagdrempelig uitbesteden van werk. Sommigen omdat ze bepaalde kennis niet in huis hebben. Anderen omdat ze gewoonweg te druk zijn.

Niet iedere ondernemer wil of kan mensen in loondienst nemen. Dus de optie om voor slechts een paar uur per maand met een zelfstandig Virtuele Assistent te gaan werken, werd enthousiast ontvangen.

De vraag in de markt was dus duidelijk aanwezig. En in de praktijk bleek het ook echt zo te zijn.

Ondertussen zijn we 4 jaar verder. In die 4 jaar zijn al weer verschillende zaken veranderd. Aan de ene kant merken we dat een bepaalde groep ondernemers ondertussen het bestaan van de VA kent en veel om ondersteuning vraagt (joehoe!). Aan de andere kant merken we dat de wensen die ondernemers hebben qua ondersteuning ook een verdere ontwikkeling doormaakt.

Logisch natuurlijk, want de tijd staat niet stil. Meer en meer praten we over digitalisering, automatisering, robotisering, online ondernemen, mobile first, big data, noem maar op.  

wanneer is de markt met virtueel professionals verzadigd

Dat heeft een enorme – positieve – impact op het werk voor VA’s. Dat is ook een van de redenen waarom ik vind dat de titel Assistent niet langer de lading dekt. De kennis en vaardigheden die VA’s vandaag de dag krijgen, zijn van zo’n orde dat het ware experts zijn. Professionals op hun eigen vakgebied en specialisme, maar wel met nieuwe expertise op het gebied van digitaliseren, automatiseren, online ondernemen en alles wat daar bij hoort.

 

Wat heeft dat te maken met de vraag of de markt verzadigd is door het aantal beschikbare VP’s?

Doordat de ontwikkelingen niet stilstaan, zal er altijd vraag blijven naar experts. Die up to date kennis hebben. Die weten hoe bepaalde zaken werken en waarom het zo gedaan wordt.

Daarnaast is er nog een hele markt die het bestaan van de Virtueel Professionals helemaal niet kent. Daar valt heel veel te halen. En ja, ook bij MKB bedrijven die werknemers in dienst hebben. Deze werknemers hebben vast niet de expertise die jij als VP wel hebt. Waardoor MKB ondernemers die expertise inkopen om slagen te maken.

 

Wat kan jij doen om interessant voor de markt te blijven?

  1. Zorg dat je die expert wordt. Dat ondernemers juist met jou willen werken om de expertise die jij biedt.
  2. Zorg dat je up to date blijft met alle ontwikkelingen. Zowel op het gebied van jouw specialisme als over de ontwikkelingen in de markt en de digitaal transformerende wereld.
  3. Zorg dat je zichtbaar bent in de markt. Dat ondernemers weten dat je bestaat. Jou weten te vinden en zien/lezen/horen wat jouw expertise is.
  4. Zorg dat je een paar opdrachtgevers naast elkaar hebt waardoor je niet in een gat valt wanneer 1 opdrachtgever stopt.

Vergeet niet: 99% van de ondernemers in NL bestaat uit midden- en kleine bedrijven. De markt is enorm groot. En er is altijd vraag en werk voor talenten.

Ben heel benieuwd naar jouw reactie op deze blog. Vertel het hieronder!

Deel met je netwerk:

2 Reacties

  1. Priscilla

    Waardevol artikel voor mij. Ben net gestart en mijn plannen (in de diepte) aan het uitwerken. Dank je wel!

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *