Waarom het belangrijk is om een plan van aanpak te maken voordat je aan de slag gaat voor je opdrachtgever

Belang van een plan van aanpak
Tijdens de samenwerking met mijn tweede klant merkte ik pas hoe belangrijk het is om te beginnen met een plan van aanpak voordat je aan de slag gaat voor je opdrachtgever. Terwijl je dit leest, denk je waarschijnlijk bij jezelf ‘dat is toch logisch?’.  Dat dacht ik zelf ook. Toch heb ik onlangs een andere ervaring gehad. Ik ben bij een nieuwe klant, omdat dat de wens was, direct gestart met de samenwerking. Direct (deels) content schrijven en dit op de social media kanalen van de opdrachtgever plaatsen. Nog voordat ik een plan van aanpak of contentplanning af had. Noem het enthousiasme van beide, niet handig van mij of noem het ongeduld van de klant.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Het probleem is dat je hierdoor zomaar begint te samenwerken met een klant, nog voordat je echt weet welke koers de klant wilt varen. Je gaat hap-snap werken en je volgt de strategie niet meer. Gelukkig heb ik de volgende dag direct aan de rem getrokken en aangegeven dat het voor ons beide beter is om eerst een duidelijke plan van aanpak te maken. Alle twee op een lijn zitten en misschien toch de verwachtingen helder hebben. Een plan van aanpak dwingt je (en de opdrachtgever ook) om voorafgaand goed na te denken over wie wat gaat doen, wanneer het af is en dat je moet prioriteren.

Grenzen stellen
Als een VA/VP moet je soms duidelijk je grenzen stellen en voorwaarden stellen aan de samenwerking. Voor mij geldt dat ik na het eerste kennismakingsgesprek met de klant, de doelen, de missie en de planning graag doorneem. Vervolgens stemmen we het plan van aanpak af. Pas dan begin ik daadwerkelijk met de samenwerking.

Sinds afgelopen week werk ik met een nieuwe klant. Gelukkig begreep ze het nut van een plan van aanpak. Dat is ook jouw taak om een klant daarvan te overtuigen. Ik heb op locatie afgesproken met haar zodat we haar doelen, strategie en planning live konden door nemen. Dit heeft hooguit een uur geduurd en vervolgens ben ik begonnen met haar plan van aanpak.

Dit voelt weer helemaal goed!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *