Waar ben ik aan begonnen?

Dat is de vraag die ik mezelf de eerste nacht stelde toen we onze schattige pup in huis hadden gehaald. Slapeloze nachten, zindelijkheidstraining en consequent opvoeden, een enorme tijdsinvestering. Tijd die ik eigenlijk niet heb…Ik weet dat al mijn inspanningen uiteindelijk zijn vruchten zal afwerpen en dat de pup zich zal ontwikkelen tot de perfecte huisgenoot.

Een jaar geleden ben ik gestart met mijn bedrijf Your Virtual Pro. Ik heb de eerste periode tijdens de startup ook mijn slapeloze nachten gehad; krijg ik wel genoeg opdrachten ben ik onderscheidend genoeg? Na 1 jaar kan ik terugkijken op een leerzaam en succesvol eerste jaar. Ik heb enorm veel geïnvesteerd in mijn opdrachtgevers, netwerk en opleiding. Ik wilde meer vrijheid, vanuit huis werken en zelf mijn tijd indelen. De feiten: ik besteed gemiddeld 6 dagen in de week aan mijn bedrijf en mijn planning is heel strak. Het lijkt alsof ik weinig vrije tijd heb maar toch voelt het anders als in loondienst. Ik ben productiever, ik word betaald voor mijn werk en niet voor mijn aanwezigheid. Ik krijg waardering van mijn opdrachtgevers en voel me veel meer een onafhankelijke zelfstandige professional.

Ik kom niet uit een gezin met ondernemers, dus het ondernemerschap was voor mij compleet nieuw. De belangrijkste competentie is doorzettingsvermogen en gewoon doen, dit heb ik wel meegekregen van mijn ouders. Learning by doing, breng wat je leert in praktijk en leer van de ervaring. Je leert het meeste van je fouten, dat is echt zo. De ervaring dat iets niet helemaal lekker loopt, daagt uit om het de volgende keer beter te doen, want het doel is om mijn klant tevreden te stellen.

Ondernemer worden kan iedereen, ondernemer zijn vergt veel doorzettingsvermogen en discipline. Veel investeren en kansen creëren, dit gaat echt niet vanzelf. Een heel andere dynamiek dan in loondienst. In loondienst ben je enorm verwend, alles wordt voor je geregeld, je hoeft je alleen te concentreren op je taak. Als VA sta je zelf aan het roer van je bedrijf. Naast je opdrachtgevers moet je ook tijd steken in je eigen bedrijf, van financiën tot marketing. Dit geeft ook een gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid.

De vrijheid kan ook een valkuil zijn, omdat je altijd kunt werken. Voor je gevoel ben je eigenlijk nooit klaar. Hier zit voor mij nog een belangrijk leerpunt. Ik vind het moeilijk om nee te zeggen tegen een nieuwe opdracht, omdat ik bang ben dat ik een mooie kans laat schieten en ook ben ik altijd nieuwsgierig naar het verhaal van de ondernemer en daarnaast wil ik de ondernemer graag helpen.

Deze kerst neem ik twee weken vakantie, even helemaal niets, veel tijd doorbrengen met mijn gezin en even helemaal offline. Lekker naar buiten wandelen in het bos met mijn perfecte huisgenoot, even mijn hoofd leeg maken, zodat er weer ruimte komt voor nieuwe ideeën en plannen voor het nieuwe jaar.

 

 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *