Petra Fehring | 23 juni 2023

Voel jij je wel eens verdrietig?

Er zijn van die momenten dat het even tegen zit. Dat je je verdrietig voelt. Of gefrustreerd. Of zelfs bang. Puur omdat de dingen anders lopen dan je voor ogen had. Omdat er iets gebeurt wat je niet had zien aankomen. Of omdat je iets heel engs moet gaan doen.

Cliché natuurlijk maar nee, het leven is niet alleen rozengeur en maneschijn. En dat heeft soms weerslag in ons werk.

Hoe ga je daarmee om? Voel jij je wel eens verdrietig? En wat doe je dan?

Op dit moment gebeurt er iets in mijn privéleven wat mij verdrietig maakt. En daardoor wankel ik even. Omdat ik het verdrietige gevoel niet wil wegstoppen maar ook niet wil laten overheersen. Want dat kan consequenties hebben voor de kwaliteit van mijn werk. Mijn energie en enthousiasme. En dat vind ik zonde.

Nu kan je iets in je privéleven niet voorkomen of veranderen. Het is wat is. Er zijn echter ook andere zaken die je aan het wankelen kunnen brengen. Denk aan alle spannende en vaak nieuwe stappen die je zet.

Als ondernemer krijg je steeds een nieuwe uitdagingen op je pad. In het begin is het voor veel virtueel assistenten spannend om zichtbaar te worden. Om naar buiten te gaan en het gesprek met andere ondernemers aan te gaan. Alles wat je voor het eerst doet, zoals:

  • Je eerste netwerkbijeenkomst
  • Je eerste intakegesprek
  • Je eerste verkoopgesprek
  • Je eerste klant waarmee je start
  • Etc.

Denk je dat allemaal overwonnen te hebben, komt het volgende op je pad. Nieuwe tools leren. Inschatten hoeveel tijd en dus kosten je doorberekent voor een totaal nieuwe opdracht. 2 Nieuwe klanten tegelijk krijgen en dat goed managen. Een presentatie geven. Een lead die nee tegen jouw aanbod zegt.

Of wat dacht je van het eerste gesprek waarin een klant aangeeft niet tevreden te zijn? Je allereerste grote fout maken dat financiële consequenties heeft?

Allemaal nieuwe ervaringen die spannend zijn en je allemaal een keer gaat meemaken.

Ik wil je niet ontmoedigen door deze blog. Ik wil je laten weten dat we deze gevoelens allemaal ervaren. Dat je niet de enige bent en dat dit erbij hoort. Ons werk is een onderdeel van ons leven. Een heel groot onderdeel. En in dit onderdeel van je leven leer je enorm. Je springt regelmatig in het diepe.

Het uit je comfort zone stappen zoals dat zo mooi heet, levert jou namelijk enorm veel op. Jij ontwikkelt jezelf als mens en als ondernemer! Ondernemerschap is een grote leerschool voor persoonlijke ontwikkeling. Want door al die stappen, weet je straks precies:

  • wat je wilt
  • hoe je het wilt
  • waar je goed in bent
  • wat je leuk vindt
  • met wie je graag samenwerkt

En je bent vrij om steeds weer je keuzes aan te passen. Dat mag, dat kan en niemand die vertelt dat het anders moet!

Dus hoe spannend ook, ik zou NOOIT maar dan ook nooit meer anders willen!

Laat me je nog een paar tips geven die ik geleerd heb en waarvan ik weet uit ervaring dat ze werken.

Ga je iets nieuws doen en vind je dat heel spannend?  
Heb je buikpijn omdat het als heel eng voelt? Het uit je comfort zone stappen? Weet dat er maar 1 remedie is: gewoon doen. Het spannende gaat er vanaf zodra je dit een paar keer gedaan hebt. Je moet één keer een 1e stap zetten en het nieuwe leren. Net als bij alles wat we ooit geleerd hebben.

Heb je buikpijn omdat iets niet goed voelt?  
Ga dan na of dit je intuïtie is die spreekt. Een potentiële klant waar je geen klik mee hebt? Iemand die met je wil samenwerken waar je geen goed gevoel bij hebt? Of iets wat je niet helemaal kan duiden, maar je gevoel zegt dat het niet klopt?

Het is anders dan spanning voor iets nieuws. Het is het gevoel van ‘geen zuivere koffie’. En dat gevoel klopt altijd. De remedie: zeg nee! Dat voorkomt heel veel ellende.

Verdrietig voelen door een privésituatie?  
Gaat het over iets dat niets met je werk van doen heeft? Een privézaak op welk vlak dan ook? Laat het je niet beïnvloeden op je werk. Je bent als ondernemer vrij. Vrij om je eigen tijd in te delen. Je eigen dag te plannen. Gebruik dat! Doe wat voor jou goed voelt zonder dat je klanten daar last van hebben.

Neem een dag vrij. Verstop je een dag in je bed. Ga wandelen in de natuur. Iets leuks doen met je kids. Maakt mij niet uit wat het is. Het is beter om jezelf eerst beter te voelen dan dat je slechte kwaliteit aflevert. Dat is zonde van de vertrouwensrelatie met je klant. En hou je klant op de hoogte als je daardoor iets later afhebt dan gepland. Transparantie is hier het sleutelwoord.

Ik hoop van harte dat jij je niet verdrietig voelt. Maar is dat wel zo? Worstel jij nu met spanning en enge stappen die je moet/gaat zetten? Durf het te delen, je mag me gerust mailen. Want wij kennen het allemaal. En delen lucht op.