Visualiseer waar je naartoe wilt en je zult er komen!

Eén van de leukste opdrachten van de 2 –daagse training, vond ik de visualisatie oefening op dag 2.

De 2-daagse training die ik heb gevolgd maakt onderdeel uit van de volledige 10-weekse VA opleiding van de academie voor Virtueel professionals. Je begint met de training en dan ga je de rest van de opleiding in. Ik heb de training afzonderlijk gevolgd, dat kan ook. Voor mij was dat een uitkomst, omdat precies die onderwerpen behandeld werden waar ik op dat moment op vastliep. Ik was zelf al een tijdje ‘bezig’ met het opstarten van mijn bedrijf, ik had o.a. al een ondernemingsplan geschreven, een KvK nummer, een bedrijfsnaam, website, logo, zakelijke bankrekening, enzovoort. Maar mijn overige ‘klasgenoten’ waren net begonnen aan deze spannende reis en zij waren nog volop aan het oriënteren en aan het brainstormen, omringd door de bekende beren op de weg die wij allemaal kennen; onzekerheden, angsten, vragen en misvattingen.

Het is heel makkelijk om je door zo’n beer te laten vloeren. Dat is precies de reden waarom mensen kiezen voor een opleiding of training. Het geeft de handvatten om deze beren mee te kunnen bestrijden, omdat je de benodigde kennis krijgt wat gaat leiden naar meer vertrouwen, meer inzicht en een duidelijk(er) doel.

Eigenlijk was het best een simpele oefening (keep it simple for succes tenslotte) maar tegelijkertijd was het ook echt een verdiepingsoefening, verhelderend en zelfs voor sommige mensen emotioneel. Ik heb meerdere tranen zien vloeien tijdens deze oefening. Gelukkig was dat mogelijk dankzij de vertrouwde, intieme en informele sfeer van de groep. Niet te geloven wat je in een paar dagen opbouwt met elkaar. Het is ook niet niets; visualiseren betekent namelijk dat je vooruitkijkt naar wat je wilt gaan bereiken, dat je gaat voelen wat je diepste wensen en verlangens zijn en waaróm je dit wilt. Want er zit natuurlijk een reden achter. Misschien wil je jezelf ontwikkelen, er meer voor je gezin zijn of meer geld gaan verdienen om welke reden dan ook (en nee, dat is niet altijd hebzucht. Eén van mijn medestudenten had bijvoorbeeld een prachtig doel voor ogen met het geld wat ze wilt gaan verdienen en dat had totaal geen betrekking op haarzelf.)

We gingen dus de ‘diepte’ in met deze oefening en tegelijkertijd maakten we (fictief) een sprong vooruit in de toekomst. Nou ja, sprong? Met deze oefening namen we letterlijk én figuurlijk kleine stapjes en bij iedere stap gingen we even stilstaan bij wat we op dat moment bereikt wilden hebben over een jaar. Dus ogen dicht, visualiseren en vervolgens opschrijven wat je ziet, voelt en ervaart.

Omdat het fictief is, durf je helemaal eerlijk naar jezelf te zijn. Natuurlijk is de (echte) toekomst altijd onzeker, maar je kunt wel bepalen waar je naartoe wilt. Stel je eens voor dat je al je angsten en onzekerheden met één beweging opzij kunt vegen en helder kunt kijken naar jezelf en waar je over een jaar wilt staan. Zie je het voor je?

Doe het eens. Doe je ogen eens dicht en zie jezelf over precies een jaar. Kijk eens om je heen, wat zie je? Waar ben je? Hoe voel je je? Wat ruik je? Misschien zie je jezelf in je eigen kantoor, werkend aan gave opdrachten voor leuke klanten. Of ergens op een strand. Je hebt al veel mooie doelen bereikt, veel nieuwe mensen ontmoet en erg veel geleerd. Of zie jij wat anders? Alles is goed, jij bepaalt jouw toekomst.

Ik werd zelf helemaal blij van deze oefening. Doordat ik ook mediteer kan ik redelijk goed visualiseren, dus ik zag mezelf heel duidelijk in de toekomst en ik kon ook voelen wat het met me deed. Het enthousiaste gevoel kwam terug die ik voor de eerste keer ervoer op het moment dat ik de term “virtueel assistent’ voorbij zag komen en direct een kriebel in mijn buik kreeg. Misschien herken je dat wel? Iedere stap die we maakten zag ik helder voor me en ik werd steeds blijer. Ik wist weer waarom ik dit wilde.

Ik zie geen eindstation maar wel oneindig veel mogelijkheden en dat vind ik juist het leuke van dit hele ontwikkelproces. Natuurlijk voel ik ook onzekerheid en angsten. Ik heb regelmatig ‘Ja maar, wat nou als’…..momentjes. Maar het belemmert me niet echt. Op deze momenten, als ik het even niet meer zie zitten of niet meer weet waarom ik dit ook alweer wilde, dan doe ik deze visualisatie oefening gewoon weer even. En zolang ik er nog steeds iedere keer weer blij van wordt, weet ik dat ik nog steeds op de goede weg ben.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *