Virtueel assistent, eenzaam of niet?

Als VA werk je vaak vanuit huis. Je hebt geen directe collega’s om je heen. Niet iemand waar je gelijk even mee kan sparren als je een vraag hebt. Of gewoon je hart luchten als het allemaal niet zo gaat zoals jij in gedachten had. Het kan soms best eenzaam zijn. Maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om vanuit huis te kunnen sparren met andere VA’s.

Ik ben nu een half jaar VA en ik heb gemerkt dat het belangrijk is om ook een netwerk van VA’s om je heen op te bouwen. VA’s die hetzelfde werk doen maar ook zij die andere expertises hebben. Laatst kwam ik ergens niet uit. Ik belde een collega-VA op en zij wist mij binnen enkele minuten de oplossing te vertellen, waardoor ik gelijk weer verder kon. Je hoeft niet altijd naast elkaar te zitten om elkaar te helpen.

Buddy’s als steun
Regelmatig heb ik met een VA een skype gesprek om even bij te praten. Maar ook om met elkaar van gedachten te wisselen en problemen te delen. Wij zijn elkaars buddy. Dit idee is voortgekomen uit de opleiding ‘Binnen 10 weken een lopend VP-bedrijf’. Petra raadde ons aan om een buddy te kiezen die je maatje en steun kan zijn tijdens de opleiding. Inmiddels hebben wij de opleiding allang afgerond maar nog steeds zijn wij elkaars buddy.

Meerdere tools
Daarnaast zijn er verschillende Facebookgroepen voor VA’s waar je je vraag kunt neerleggen. En sinds 1 juli is er zelfs een Beroepsvereniging voor Virtueel Support Professionals: Hoe mooi is dat! Tegenwoordig zijn er ook flexplekken die je kunt huren voor een ochtend/middag/hele dag. Hier ontmoet je ook andere ondernemer/zzp’ers.

Doordat er zoveel tools zijn waar je met elkaar in contact kunt komen is het voor mij niet erg om geen directe collega’s te hebben. Natuurlijk mis ik weleens iemand die naast mij zit en waar ik even mee kan praten. Maar aan de andere kant heeft het ook veel voordelen! Ik kan beginnen wanneer ik wil. Ik heb geen reistijd. Een opdrachtgever hoeft geen werkplek voor mij in te richten. Ik kan ongestoord en daardoor veel efficiënter werken. En het biedt mij een veel betere balans tussen werk en privé.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *