Verruim jouw ‘mentale bril’

Het verschil tussen een boeket onkruid en een ruiker bloemen is louter een opinie.

Mentale brillen oftewel selectieve waarneming

Wat in jouw bril past dringt zich op als waarneming, wat er niet in past, filter je weg.
Je gaat je zo gedragen dat je bril ‘werkelijkheid’ wordt.

Deze week, bij mijn 2de interview met een ondernemer, herinnerde ik mij deze wijsheid die ik in mijn studententijd heb opgepikt.
Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik na enkele minuten aan ‘hokjesdenken’ deed. Gelukkig kon ik me tijdens het interview snel herpakken.

Wat is een mentale bril?
We zien enkel wat we willen zien en dat beïnvloedt onze waarneming.
Onze verzameling van kennis, ervaring en alles wat ons bezighoudt, bepaalt hoe we de werkelijkheid waarnemen, niet alleen wat we zien maar ook wat we niet zien.

De valstrik is dat je rotsvast van je standpunt overtuigd bent. Met zo’n ingesteldheid wil je slechts één ding: de ander overtuigen en hem zijn ongelijk doen inzien.

In een ondernemers of bedrijfscontext kunnen deze selectieve waarnemingen negatieve gevolgen hebben op de werkprocessen, werknemers en hun prestaties, taakverdeling,…
Bijvoorbeeld: Als je vertrouwen in een medewerker begint te wankelen, is de kans groot dat je uitsluitend nog de negatieve dingen ziet, hem meer zal controleren en minder positieve feedback geeft.

Als Virtueel Assistent, Professional of Manager moet je dus bereid zijn om te communiceren met anderen en de interpretatie van de feiten van de opdrachtgever te willen aanhoren en dit zonder te oordelen, te veronderstellen,…

Jouw ‘bril’ verruimen en daardoor aan slagkracht winnen is belangrijk.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *