Van werknemer naar ondernemer

Deze week zijn we gestart met module 10, de laatste module voordat we ons bedrijf moeten presenteren. Maar nu komt ook meteen het besef dat het daarna klaar is, dan moeten we het echt zelf gaan doen. Sommige zijn al gestart met een eerste opdrachtgever of hebben er zelfs al meerdere, maar ik niet! Dat is toch wel even slikken, heel spannend maar ook erg leuk om dan voor het echie te gaan.

Terugkijkend van waar ik vandaan kom, heb ik enorme stappen gezet. Vooral op persoonlijk vlak. Vorig jaar om deze tijd was ik totaal nog niet bezig met een eigen bedrijf. Ik wist al wel een tijdje dat ik een opleiding wilde gaan doen. Verschillende opties zijn de revue gepasseerd, maar was het allemaal net niet.

Virtual Assistant had ik wel voorbij zien komen, leek mij erg leuk. Maar ik en een eigen bedrijf, op dit moment? Dat ga ik niet doen, ik denk niet dat ik dat kan. Op de een of andere manier zag ik wel steeds vaker artikelen voorbij komen op social media. Iedere keer las ik dit toch met heel veel interesse.

Begin dit jaar zag ik weer een artikel voorbij komen en heb mij ingeschreven voor een nieuwsbrief. Het zaadje ging langzaam landen. Ik betrapte mij er zelf op dat ik bij iedere link doorklikte. Hoe meer ik las hoe enthousiaster ik werd. Van verschillende VA’s las ik dat ook zij in eerste instantie dachten het niet te kunnen of dat het een ver van hun bed show was. Maar uiteindelijk hebben ook zij allemaal de stap gezet het toch te gaan doen. Bijna allemaal schreven ze: ‘had ik dit maar veel eerder gedaan’, ‘ik raad het iedereen aan om te gaan doen’.

Nagenoeg alle VA’s/VP’s komen uit ondersteunende beroepen. Als zij het kunnen, waarom zou ik het dan niet kunnen? Oké, ik ben alleenverdiener met twee kinderen, dat is wel een risico. Aan de andere kant moet je ook een risico durven nemen om ergens te komen. Maar om nu mijn huidige baan op te zeggen was wel een heel groot risico.

In mei/juni ben ik het gesprek aangegaan met mijn leidinggevende, dat was heel positief. Vanaf dat moment ben ik gericht gaan kijken welke opleiding en bij wie ik dit wilde gaan doen. De academie van Petra was niet de goedkoopste, maar wel het meest professioneel. Zij heeft al zoveel ervaring met het opleiden van VA’s/VP’s, overal dook haar naam op in de vorm van blogs, video’s en zelfs een E-book. Na ook nog een heel leuk intake gesprek heb ik de knoop doorgehakt. In september ben ik begonnen met de opleiding ‘Binnen 10 weken een lopend VP bedrijf’ en was mijn voornemen per 1 januari 2019, naast mijn huidige baan, mijn bedrijf te beginnen.

Kijk waar ik nu sta! Het is november en ik heb mijn eigen bedrijf nagenoeg staan. Ik heb een bedrijfsnaam, een logo, mijn hele administratie staat ingericht incl. juridische documenten, bedrijfspakketten etc. Verschillende ondernemersgesprekken gevoerd en een boekhouder die mij bij kan staan.

Alleen missen er nog 2 cruciale punten. Een registratie bij de Kamer van Koophandel en een eerste opdrachtgever. Zodra de bedrijfspresentatie is geweest en ik de opleiding volledig afgerond heb, ga ik verder met ondernemersgesprekken en op zoek naar een opdrachtgever. In de eerste week van januari 2019 sta ik bij de Kamer van Koophandel op de stoep om mijn bedrijf te registreren.

Op naar 2019, mijn ondernemersjaar! Ik hoop dat ik volgend jaar zelf kan zeggen: ‘had ik dit maar veel eerder gedaan’, ‘ik raad het iedereen aan om te gaan doen’.

1 Reactie

  1. Petra Fehring

    Ik ben trots op je Danielle. Het getuigd van lef om deze stap te zetten. Het gaat niet vanzelf, dat zeg ik ook altijd tegen iedereen, maar als je echt wilt, lukt het je ook! Geloof me. Precies zoals je in je vorige blog ook schreef: altijd doorgaan.

    In een hele korte tijd heb je je bedrijf neergezet. In januari kan je werkelijk naar de Kvk en daar werk je naar toe. Naar dat ene moment om af te kunnen trappen. En ja daar hoort ook nog een klant bij. Als ieder ander dat lukt, dan jou ook. Volgende week eerst de opleiding afronden 😉

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *