Van No/No naar Know/Know

Wat kan jij dan?

Vrij regelmatig krijg ik de vraag wat kan jij voor mij betekenen. En als ik begin te praten dan bemerk ik dat heel veel ondernemers echt geïnteresseerd zijn. Maar soms ook kijken ze mij aan en vragen om een lijstje. Vaak probeer ik het gesprek ook om te draaien door de vraag te stellen, waar heb jij behoefte aan? Men wil een soort van naslagwerk waar ze je nou voor in kunnen zetten, want de naam alleen Virtueel Professional zegt niet iedereen nog heel veel.

 

 

Marketing & Sales

Op het gebied van Marketing & Sales (module 1) heb ik in de opleiding Virtueel Succes op de Academie Voor Virtueel Professionals wel een hoop geleerd. Het begint met een ondernemers mind-set, altijd het voortouw nemen en altijd meedenken uit het oogpunt van de ondernemer. Dus echt in zijn of haar schoenen gaan staan en van daaruit adviseren. Daarnaast alle tools (website, FB, LinkedIn, Instagram etc.) bekijken met een scherpe blik. Dit is wel handig en dat niet. Bereik jij jouw doelgroep wel, spreek je de juiste taal. Hoe kan je ze ook nog bereiken, doe jij de juiste dingen? De wereld veranderd snel en vaak ben je op zoek naar nieuwe klanten. Maar is dat wel nodig, kan jij met een next level niet veel meer bieden aan je bestaande klanten?

Een plan van aanpak maken, zodat je opdrachtgever snapt waarom hij x aantal weken van tevoren zijn content aan moet leveren. Wat de gevolgen zijn als hij of zij dat niet doet en hoe dat de planning in de war brengt. Want met alleen content ben je er nog niet, in een plan van aanpak worden alle stappen uitgeschreven en kan je opdrachtgever precies zien wanneer wat gedaan moet worden. Veel opdrachtgevers vinden dit heel fijn, wat structuur, weten waar ze moeten beginnen. Bij 99 % van al mijn opdrachtgevers zet ik een plan van aanpak in. Het geeft overzicht en rust!

Daarnaast heet Petra het SOM 7 spel ontwikkeld. Dit spel geeft zo ontzettend veel inzichten over waar bijvoorbeeld de pijnpunten zitten in een bedrijf, hoe je dit in kan zetten, dat gewoon een feest is om je opdrachtgever een kwartje te leggen. Met grote regelmaat zet ik dit dus dan ook in.

 

 

 

Dagelijks Management

In deze module (module 2 van Virtueel Succes) leer je scherp naar de onderneming van je opdrachtgever te kijken. Kunnen processen makkelijker, eenvoudiger, wat kan jij doen voor een opdrachtgever dat hem of haar tijdwinst op gaat leveren. En niet voor even maar voor langere tijd. Dat begint al bij iets heel simpels, een Q & A op de website waardoor er minder vragen over de mail komen. Of door bepaalde processen zo in te richten dat je er minder tijd aan hoeft te worden besteed, door te automatiseren of te structureren.

 

 

Financiën & Statistieken

In deze laatste module (module 3 van Virtueel Succes) leer je om te meten wat je gedaan hebt. Bijvoorbeeld als je een FB-advertentie maakt, kan jij laten zien dat er meer websiteverkeer is ontstaan in vergelijking met voorgaande maanden. Naar welke bladzijdes of een check-out bladzijde. Maar ook door FB adverteren op de juiste wijze in te richten zodat je echt kunt adverteren in plaats van lukraak in het rond te schieten. Ik heb het al eerder aangegeven, veel mensen denken dat ze gericht aan het adverteren zijn als ze op de knop promoten drukken onder aan hun bericht. Dat is dus niet het geval, je kan veel beter fine-tunen. Google analytics helpt hierbij. Standaard richt ik dit dus in voor mijn opdrachtgevers, niet omdat zij er dus zelf allemaal zo een behoefte aan hebben maar puur omdat ik graag wil laten zien waarom iets wel werkt of niet. Meten = weten!

En dan hebben we nog de financiële planning. Om een X inkomen te generen moeten we zoveel van x producten of diensten verkopen. En hoeveel aanmeldingen moeten wij daar dan voor hebben? Vaak hangt een financiële planning vast aan een jaarplanning, wanneer moeten we wat gaan doen, welke dienst leveren/ verkopen om dat jaardoel te gaan halen. Planningen geven mij rust, ze geven inzicht in waar we staan wat we moeten doen en of we onze input moeten bijstellen (meer adverteren of minder), iets anders proberen etc. Veel ondernemers vinden überhaupt een planning maken lastig, schakel een Virtueel Professional in ze kunnen je hier heel goed bij helpen.

 

 

Verandering

In 1,5 jaar tijd ben ik van no/no naar Know/Know gegaan. Ik adviseer verschillende ondernemers en steeds weer op nieuwe vlakken. Met mijn scherpe blik en alle kennis en knowhow die ik heb opgedaan sta ik een stuk zelfverzekerder in mijn schoenen, want dat het werkt en dat ze mijn input hard nodig hebben is iedere keer opnieuw bewezen. Mijn creativiteit speelt hier ook een grote rol in. En wat we niet mogen vergeten is dat alle ondernemers waar ik niet zo een heel fijne ervaring mee gehad heb ook meegewerkt hebben aan dit leerproces. Ik kan hier nu echt goed mee omgaan. Van hen heb ik misschien wel het meeste geleerd. Van ondernemers zijn er niet 2 hetzelfde en iedere ondernemer heeft zijn eigen eigenaardigheden. De kunst is hoe je daar mee om gaat en of je zelf genoeg ondernemer bent om hier je weg in te vinden. Want ondernemer zijn is ook kansen zien en ervoor gaan, juist als het even tegen zit.

 

In de opleiding Virtueel Succes aan de Academie voor Virtueel Professionals is er genoeg ruimte om met je collega’s of de trainers te sparren, zelden heb ik zoveel mogen leren in 1,5 jaar tijd. En in mijn ogen is dit nog maar het begin, uitgeleerd ben je nooit, er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen of mogelijkheden gaande. Als je ze eenmaal ziet dan stopt het niet meer.

 

Voor iedereen die ook maar overweegt om een opleiding te gaan volgen kan ik Virtueel Succes van harte aanraden. Je wordt een totaal ander mens/ ondernemer!

Bedankt Petra!

 

 

 

2 Reacties

 1. Petra Fehring

  Super Jonna. Je bent zo enorm gegroeid en veranderd. In een know-know zoals je het zelf omschrijft. Ben het ook met je eens dat dit nog maar het begin is. Je weet nu zoveel meer en kijkt zo anders naar ondernemerschap, wat er allemaal is en wat er allemaal kan. Nu is het zaak om nog meer te leren in de praktijk. De leerschool stopt nooit meer 😉

  Antwoord
  • Jonna Krikken

   Bedankt Petra voor al jouw wijze lessen zonder dat was ik nooit geworden dat wat ik nu ben!

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *