VA/VP en soms een buddy

Meerdere petten op je bureau
Als virtueel professional kan je soms meer betekenen dan je denkt. Je hebt meerdere petten op je bureau liggen. Naast dat je een assistent, (uitvoerende)collega of sparringpartner bent, neem je soms ook de rol als motivator of coach aan. Iedereen heeft de behoefte om te praten over zijn bedrijf. Behalve de leuke en positieve kanten heeft ieder ondernemer ook zijn onzekerheden.

SOM7®-methode
Zo gaf een van mijn stageopdrachtgevers heel duidelijk aan dat ze graag een balans wil tussen energiegevers en energieslurpers. Dat heeft ze eerst voor haar zelf in kaart gebracht en daarna hebben we dit tijdens een lunch aan de hand van Som 7 doorgenomen. Doordat ze hier openhartig over was, leerde ik haar op een beter manier kennen. Het maakte mij duidelijker HOE ik haar beter kon helpen. Waardoor zij meer tijd creëert voor taken waar ze energie van krijgt. Dingen als nieuwe producten/diensten ontwikkelen en in gesprek gaan met nieuwe (potentiële) klanten en ze binnen halen leveren allemaal veel energie op. Die energie leidt weer tot synergie en weet je steeds vaker wat je opdrachtgever nodig heeft. Uiteraard is het niet zo dat we alles kunnen wegnemen wat een klant eigenlijk helemaal niet leuk vindt om te doen.

Consequent zichtbaar zijn
Sterker nog, soms moedig je een ondernemer aan om iets te doen wat hij/zij uitstelt, omdat hij/zij iets niet graag doet, nog nooit heeft gedaan of eng vindt. Dit werkt natuurlijk alleen als uit eerdere gesprekken is gebleken dat een ondernemer ergens wel beseft én weet dat hij/zij actie moet nemen. Wéér een keer een nieuwsbrief schrijven? Nee, laten we het zo inplannen dat je het regelmatig gaat schrijven en ik de nieuwsbrieven verstuur. Alle informatie op je site houden? Nee, graag ook regelmatig delen op je LinkedIn pagina voor meer zichtbaarheid. Nu we het toch over zichtbaarheid hebben… Eens per jaar naar een netwerk clubje? Nee, graag nadenken waar je doelgroep zich mogelijk bevindt en die bijeenkomsten inplannen in je agenda. Je bent zo nu en dan een stok achter de deur als het gaat om consequent zichtbaar zijn. Of een soort buddy die oprecht luistert, meedenkt en de opdrachtgever weer motiveert. Ik ben er achter gekomen dat ik een virtueel professional ben die het best leuk vind om af en toe ook een andere rol aan te nemen dan alleen de uitvoerende rol als VP.

Mijn buddy
Natuurlijk heb ik dit zelf ook heel vaak nodig. Een motiverende, coachende vriend(in) en/of buddy om je heen..! Iemand die je weer motiveert om door te gaan zodat je zelf ook weer stappen zet. Ondernemen gaat met ups en downs, soms hebben we weer even een bijvoorbeeld ‘ik heb het steeds uitgesteld, want vind het eng of niet leuk.. Maar yes, let’s do this!‘ moment nodig. Dit hoort er allemaal erbij.. Zo had ik laatst afgesproken met mijn eigen buddy die mij weer onbewust motiveerde. Thanks girl!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *