Tips tegen een volle agenda

Plannen, actielijsten, afspraken, ditjes en datjes. Je agenda zit vol voordat je er erg in hebt. Je agenda stroomt over zonder dat je het ziet aankomen. We willen zo veel terwijl onze werkdag ook maar acht uur heeft. Tenminste mijn werkdag wel sinds ik kinderen heb.

In ons polderland Nederland vergaderen we graag en veel. Ons poldermodel is er beroemd om. Ik heb vaak dagen gehad die bestonden uit alleen maar vergaderen. Van vergaderzaal naar Skype afspraak naar vergaderzaal. Lange leve het werken. En na het einde van de werkdag (en soms dat uurtje voor de eerste vergadering) waren dan om te werken. Dat voelt niet efficiënt.

Voor een zelfstandige ondernemer is dat niets anders. Je hebt meer controle over je agenda, maar ook dan schuilt er gevaar in om toch nog even goed te overleggen met je klant. Toch nog even te sparren met je opdrachtgever. En een kop koffie te drinken met een potentiële klant. Het hoort er allemaal bij. Toch?

En dus keek ik deze maandagmorgen met droeve ogen naar mijn planning deze week. Bij voorbaat voelt het namelijk al als één die in de soep gaat lopen. Maar dat gevoel voelt natuurlijk niet fijn, dus aan de slag om de motivatie erin te houden!

Hoe ga ik te werk bij een volle agenda? Ik overleg met mijzelf dan het volgende:

  • Welke afspraken heb ik? Zijn deze allemaal nodig? Wat kan ik doen om de afspraken zo kort mogelijk te hebben? (Antwoord: een goede voorbereiding is het halve werk)
  • Welke beloftes heb ik gedaan voor deze week en moet ik dus zeker tijd voor inruimen? (Antwoord: voorstel maken, deze blog schrijven, een e-learning voor een nieuwe tool volgen, etc.)
  • Welk werk voor mijn klanten wil ik graag gedaan hebben?
  • Welk werk wil ik voor mijn eigen bedrijf gedaan hebben?

En zo plan ik alles in blokken van een uur. Loopt iets uit of komt er iets dringends en belangrijks tussen, dan moet ik dat blok verplaatsen. En tijdens dat verplaatsen merk ik dat ik het toch maar beter kan doen wanneer ik het gepland had om te doen. Want als de must haves aan het begin van de week getackeld zijn, geniet ik meer van de tweede helft van de week ?

Hoe ga jij om met een (te) volle planning?

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *