Door Petra Fehring | 11 maart 2020

Stel je bent ziek, wat doe je met het werk voor klanten?

blog

Wat doe je bij ziekte als je wekelijks klanten ondersteunt?

Ziek zijn. De Corona virus. Alles in de media draait vandaag de dag hierom. Werkgevers krijgen het advies om na te denken over wat te doen bij ziekte. Scholen gaan dicht. Evenementen worden gecancelled. Voetbalwedstrijden worden zonder publiek gespeeld. Mensen worden in sommige landen of regio’s geadviseerd om thuis te blijven.

Ziek zijn is echter van alle dag. Gelukkig niet steeds zoiets extreem als nu de Corona, maar iedereen kan ziek worden. Van een griepje tot een gebroken been. Van langdurige uitval door medische behandelingen tot aan een burn-out. Er zijn vele varianten die tevens per persoon weer anders uitpakken.

Wat als je je eigen bedrijf hebt als VP? Wat doe je als je wekelijks je opdrachtgevers ondersteunt?

Zoals het een goede ondernemer betaamt, bereid je je voor op zaken. Je probeert alles goed te regelen en denkt na over hoe je je klanten optimaal kunt helpen. Er is echter 1 onderdeel waar je pas mee aan de slag gaat als het op je stoep staat. Als je er niet omheen kunt en er mee moet dealen. En dat is ziek worden.

Als zelfstandig ondernemer kun je niet terugvallen op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, tenzij je hier regelingen voor getroffen hebt. Dus het belang om te blijven werken, is voor velen groot. Je hebt tenslotte je inkomsten nodig.

Los van het financiële stuk, is er ander belangrijk onderdeel. Want kan je nog wel werken? Kan jij zorgen dat je je klanten optimaal ondersteunt als je ziek bent? Waar ligt de grens?

Gelukkig levert het virtueel werken veel voordelen op.

Zo zit ik op dit moment met een griephoofd dit blog artikel te schrijven. Kan ik prima online inbellen voor een coachgesprek. Een telefoongesprek voeren. Of emails beantwoorden. Maar ook daar ligt een grens. Als mijn hoofd uit elkaar barst van de pijn, kan ik dan nog wel goed advies geven? Mijn koppie gebruiken en goed nadenken over wat ik zeg, vraag, doe, etc.?

Juist dat is het lastige aspect. Je denkt vaak ‘dat doe ik even’, maar soms is dat niet slim. Is een fout snel gemaakt. En wat zijn daar de consequenties van? In hoeverre loopt het bedrijf van je klant risico’s? Nog even los van het feit dat je opdrachtgever er zelf ook niet gelukkig van wordt.

Stel je bent ziek, wat doe je met het werk voor klanten