Processen – haat- of liefdeverhouding?

Mijn allereerste blog ever! Nooit gedacht dat ik ooit nog eens zou gaan bloggen. Maar ja, ik had van heel veel dingen nooit gedacht dat ze zouden gebeuren.

Eén van die dingen is dat ik ondernemer ben geworden en mijn eigen bedrijf als VA/VP ben gestart. Als ondernemer wil je je natuurlijk blijven ontwikkelen en dat doe ik door het volgen van de opleiding Virtueel Succes. En waar ga ik me in dit deel van de opleiding mee bezig houden? Processen! Mijn ex-collega’s geloven hier helemaal niets van als ze dit horen. Bij mijn vroegere baan in loondienst was echt álles vastgelegd in processen. Met zelfs een speciaal deel van het intraweb waar alle processen terug te vinden waren en waarvan je geacht werd dit de hele dag open te hebben staan. Wat heb ik die processen destijds vervloekt! Omdat ze naar mijn idee de klant niet dienden en dus ook mij niet. Voor mijn gevoel werd zelfs het ‘zelf denken’ niet meer gewaardeerd, maar moest alles heel star volgens een proces verlopen. Ik besef me nu dat ik toen wellicht ook niet helemaal objectief was 😉

En hoe anders is mijn beleving nu! Ik werk voor meerdere ondernemers, met elk hun eigen werkwijze en aanpak. En ik zie nu in dat een proces je ontzettend kan helpen in je werk. Je legt terugkerende taken in een proces vast en weet zo precies wat er van je verwacht wordt. Je vergeet geen onderdelen van een taak uit te voeren, omdat vastligt wat er volgt op de deeltaak die je zojuist afgerond hebt. Ook ligt er vast wie waar verantwoordelijk voor is en uitvoert. En ga je het dan helemaal goed doen, dan ga je een proces ook nog systematiseren. Hierdoor valt er tijd en geld te besparen en zelfs bedrijfsgroei te realiseren.

Ik realiseerde me vandaag dat ik eigenlijk de hele dag omgeven ben door processen. Bijv. tijdens het koken. Ik ben geen ‘creatieve koker’. Als ik kook, moet goed weggeschreven zijn wanneer ik welk ingrediënt moet toevoegen en hoe lang het moet koken/bakken, wat ik in de tussentijd kan doen qua voorbereiding etc. Dat is een proces! Maar ook de ochtendroutine van de kids op tijd op school zien te krijgen, is een proces! Bijzonder dat je dat nu eigenlijk pas gaat zien. En zo zullen er nog veel meer processen in mijn leven zijn die me ontzettend helpen, maar die ik tot nu toe niet zo bekeken heb.

Je zou ondertussen bijna gaan denken dat ik een enorme fan ben van processen! Wie weet ben ik dat ook wel aan het eind van deze module. Ik ga me er in ieder geval in verdiepen en samen met mijn stage opdrachtgever aan de slag om het proces van een hele nieuwe dienst uit te werken.

 

12 Reacties

 1. Irma

  Heel veel succes. Ik blijf je volgen.

  Antwoord
  • Mariska Eeftink

   Dank je wel en fijn dat je me blijft volgen 😉

   Antwoord
 2. Rob

  Super, altijd knap mensen die bloggen en dan ook nog over mijn favoriete onderwerp. Suc6

  Antwoord
  • Mariska Eeftink

   Dank je wel! En waarom verbaast het me nu niet dat dat jouw favoriete onderwerp is!

   Antwoord
   • Jeanet

    Wat enorm herkenbaar, ik kan niet zonder een logisch proces. Ik houd ervan😉

    Antwoord
    • Mariska Eeftink

     En soms is logica ver te zoeken 😉

     Antwoord
 3. Marja Beltman

  Mooi Mariska en hieruit blijkt dat je die nooit uitgeleerd bent. Veel succes!!

  Antwoord
  • Mariska Eeftink

   Dank je wel Marja. En idd een mens is nooit uitgeleerd, hoe mooi is dat.

   Antwoord
 4. Helga

  Leuk Mariska, knap wat je allemaal doet. Heel veel succes met alles en alle “processen” 😄🍀

  Antwoord
  • Mariska Eeftink

   Tx Helga!

   Antwoord
 5. Diane Goeree

  Mooi om te lezen 😉processen moeten je helpen en geen doel op zich zijn.

  Succes!

  Antwoord
  • Mariska Eeftink

   Dank je Diane, en volkomen met je eens!

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *