Petra Fehring | 20 maart 2023

Pas op: aan huis werken heeft valkuilen!

Thuiswerken is pure vrijheid

maar wat ik wel mis

Een van de redenen waarom mensen geïnteresseerd zijn om virtueel assistent te worden is doordat je aan huis kunt werken. Heerlijk eenvoudig, niet langer in de file staan of ’s ochtends vroeg de deur uit moeten.

Het gevoel dat je er niet altijd op en top uit hoeft te zien (niemand die je ziet, toch?). Je neemt pauze wanneer jij dat wilt. Je kunt gerust overdag andere dingen doen om vervolgens ’s avonds weer in te loggen en nog even te werken.

Nee, ik ben de laatste die zegt dat dit niet heerlijk is! Voor mij is aan huis werken pure vrijheid!

Vrijheid is voor mij de belangrijkste reden om überhaupt zelfstandig ondernemer te zijn. Maar dat is een ander onderwerp 😉

Toch zitten er ook wat valkuilen aan het aan huis werken.

Voor mij persoonlijk was het gemis aan contact met anderen een lastig fenomeen. Zo nu en dan kwamen de muren op mij af. En ik heb behoefte aan het horen van andere verhalen en contact hebben met anderen. Maar ik woon alleen, dus dat heeft er zeker mee te maken.

Wat ik veel van andere zelfstandig ondernemers hoor, is dat zij het lastig vinden om thuis te kunnen focussen. Als je toch thuis bent, verval je in:

  • tussentijds even wat huishoudelijke taken doen;
  • gestoord worden door kinderen en/of andere gezinsleden waardoor je niet opschiet;
  • je juist heel alleen voelen doordat niemand er is, maar ook niemand die controleert wat je doet.

Met als gevolg dat je aan het einde van de dag afvraagt wat je nou in hemelsnaam gedaan hebt!

Een andere valkuil is dat je te weinig feeling hebt wat er bij andere ondernemers speelt (en dus je klanten) doordat je teveel in je eigen woning vertoeft. Of dat je te weinig beeld hebt wat er nog meer in de wereld speelt omdat je alleen maar aan huis werkt (en dus een beetje ‘wereldvreemd’ wordt).

Wat kun je doen om te voorkomen dat je in de valkuilen trapt?

1. Zorg dat je een eigen kantoorruimte aan huis hebt 

Doordat je op je eigen kantoor gaat zitten, sluit je jezelf af van het huislijke leven. Spreek met gezinsleden af dat je niet gestoord mag worden als je aan het werk bent (bv. als de deur dicht is niet storen!).

Maak ook afspraken met jezelf. Wanneer werk je en wanneer niet. Neem tussentijds pauzes om te eten of een kop koffie te drinken. Je hoeft niet de hele dag aan het werk te zijn!! Overdag ook tijd vrijmaken voor andere, niet werk gerelateerde zaken is prima.

Hierdoor kan jij je richten op je werk en even meters maken om het zo maar te zeggen. Het is heerlijk om even door te pakken en te voelen dat je zinvol bezig bent geweest en tevreden klanten hebt. Bovendien werk je zo sneller en hou je tijd over.

2. Zorg dat je aangekleed en klaar bent om zo het huis uit te gaan.  

Het klinkt heel raar misschien, maar als jij in je joggingbroek aan de slag gaat, krijg je ook zo’n ‘weekend/joggingbroek’ gevoel over je heen. Het is net alsof het niet klopt. Als je klanten spreekt, voel je je niet echt zakelijk of sterk.

In tegendeel zelfs! Op een of andere manier werkt het door.

Als iemand je vraagt of je even snel kunt afspreken, skypen of meer van dat soort contact momenten, wil je je sterk en zeker voelen. Je uiterlijk, je kleding, je make-up, alles werkt hierin op een positieve manier mee.

Dus neem iedere werkdag serieus en kleed je daarnaar.

3. Zorg dat je veel andere mensen ontmoet 

Ga naar netwerkbijeenkomsten, drink 2-wekelijks kop koffie bij een open coffee bijeenkomst in jouw regio, word lid van een netwerkvereniging, ga flexwerken, enz. Er zijn zoveel momenten dat je andere ondernemers kunt zien en spreken. Doe dat ook.

Je vindt hier niet alleen potentiële klanten, je staat ook midden in het werkzame leven van ondernemers. Je hoort waar ze mee bezig zijn én je breidt je netwerk uit.

Zelf werk ik in een pand in het stadscentrum waar allemaal zelfstandig ondernemers een flexplek gehuurd hebben en hier dus kantoor houden. De voordelen:

  • Je bent niet zo alleen aan het werk
  • Je hebt een netwerk om je heen (ik heb hierdoor nieuwe klanten gevonden)
  • Je kent mensen met verschillende expertises (wat weer helpt in het ondersteunen/adviseren van jouw klanten)
  • Het voelt alsof je collega’s hebt J (we gaan samen lunchen, borrelen, brainstormen, enz.)
  • Je kunt verhalen, inzichten en vraagstukken delen met andere ondernemers
  • Beschikking over vergaderruimtes in het pand (dus eenvoudig klanten kunnen ontvangen)
  • En doordat ik de huissleutel heb, kan ik altijd terecht (ook in het weekend!)

Ik werk echter ook thuis. De afwisseling en het kunnen kiezen wat op elke dag het beste schikt maakt het voor mij perfect. Er zijn ook veel gratis flexplekken/kantoren waar je zo kunt gaan zitten. Kijk bijvoorbeeld eens bij Seats2Meet.

Ontdek voor jezelf wat jouw valkuil is of kan zijn en bereid je hierop voor! Dan is het werken aan huis meer dan geweldig en geeft je exact de vrijheid die jij in je werk zoekt! 

Ben heel benieuwd of jij je hierin herkent en wat jouw valkuil is. Welke oplossing heb jij gevonden om dat anders aan te pakken?