Opgeven is geen optie

De inspiratie voor dit blog komt uit een podcast die ik vandaag luisterde. In deze podcast vertelde een succesvolle onderneemster hoe zij zo succesvol was geworden. Kern van het verhaal was dat opgeven gewoon geen optie voor haar was geweest.

Natuurlijk is niemand in 1 keer succesvol. Sowieso, wat is de definitie van succesvol? Voor de één is succesvol een bepaalde omzet behalen, voor de ander wanneer hij gelukkig en blij wordt van het werk dat hij doet, voor weer een ander wanneer hij van betekenis kan zijn voor een ander, etc. etc. Eenieder mag zijn eigen definitie van succesvol hebben, het is allemaal goed.

Maar terug naar het feit dat niemand in 1 keer succesvol is. Het hele ondernemerschap bestaat uit vallen en opstaan, vallen en opstaan, vallen en opstaan…. Je begrijpt hem al, dit is een never ending story. Je moet dan ook niet bang zijn om te vallen, als je maar weer opstaat! En niet blijven liggen, nadat je bijv. 2 keer gevallen bent. De onderneemster gaf een heel treffend voorbeeld. Als kind leer je lopen. En wat doet een kind dat leert lopen? Het valt keer op keer. En staat ook elke keer weer op, en probeert het opnieuw. Net zo lang totdat het kan lopen. Dat lopen is nog niet perfect, maar dat perfectioneert het kind in de maanden/jaren die nog komen.

En wat doe je als ouder? Je motiveert het kind om elke keer weer op te staan en het nog eens te proberen. Je blijft het kind aanmoedigen, je prijst het wanneer het een stapje heeft gezet en bent trots op het kind.

Dit kan je vergelijken met je eigen onderneming. Je begint een onderneming en met vallen en opstaan leer je hoe dit werkt. Wanneer je bij de eerste tegenslag (vallen) al opgeeft, dan kom je er niet. Dus niet opgeven, maar gewoon weer opstaan. Het gewoon nog een keer proberen. Lukt het niet met plan A, dan ga je verder met plan B. En werkt ook plan B niet, dan is er nog plan C, D, E, …. etc. Net zoals dat kind dat leert lopen. Die geeft ook niet op, denkt ook niet: “dat lukt me niet, dat is niet voor mij weggelegd.” En wees ook net als de ouder, trots op de stappen die je al wel gezet hebt, wees blij en dankbaar voor de zaken die je wel hebt bereikt! Kijk naar de positieve punten in je onderneming en leven!

Met een positieve mindset bereik je zoveel meer! Zowel in je zakelijke als in je persoonlijke leven. Dus niet bij de pakken neerzitten wanneer het eens een keer niet gaat zoals je je dat had voorgesteld. Maar kijken naar de punten die wel goed zijn gegaan. En vanuit die positieve mindset weer verder kijken en werken!

En ook die positieve mindset gaat gepaard met vallen en opstaan. Dat ondervind ik dagelijks aan den lijve. Wanneer je je hiervan bewust bent, kun je hier ook zelf weer op bijsturen. En zo kom je elke keer een stapje verder in je onderneming en je zelfontwikkeling.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *