Ondernemen is top!

Het is nu ongeveer twee jaar geleden dat ik de term Virtual Assistant tegenkwam en eindelijk wist wat ik wilde worden. Klinkt een beetje gek op je 36e. Hoewel ik mijn werk altijd leuk en interessant heb gevonden, kon ik niet zeggen dat het mijn passie was. Maar toen ik verder ging lezen en las wat een VA is en allemaal doet, wist ik het meteen. Dit wordt mijn doel.

Ik zoek graag dingen zelf uit, maar weet ook dat je bij sommige dingen gewoon een expert moet inschakelen. Toen ik wist, dit is het, ben ik gaan zoeken of er in Nederland een opleiding bestond om VA te worden. Er waren er toen slechts twee. De Academie voor Virtueel Professionals gaf op mij de meest professionele indruk en vond ik beter bij mij passen. Ik heb me eerst ingeschreven op de nieuwsbrief, het e-book gedownload en alles gelezen wat er op de site te lezen viel. Ieder artikel bevestigde het gevoel dat dit was wat ik wilde doen.

Ik ben in januari 2017 gestart met de opleiding Binnen 10 weken een VP bedrijf. Uit de lijst van alle taken die een VA kan doen, vond ik alles wel leuk. Maar wat word dan mijn aanbod? Gelukkig start deze opleiding met een tweedaagse training waarin je onder andere gaat bepalen wat je aanbod als VA wordt. Toen ik eraan begon, dacht ik dat ik nooit zou kunnen bepalen wat ik zou gaan aanbieden. Ik wist wel wat ik niet meer wilde. Nou, binnen een uur had ik mijn aanbod bepaald. Online marketing leek me geweldig en daarin wilde ik me specialiseren. Hoewel ik geen achtergrond in Marketing heb, leek me dit het allerleukste. Dus besloot ik ook al vrijwel meteen dat ik na de 10-weekse wilde doorstromen naar Virtueel Succes.

Fast forward 2018 en Virtueel Succes is in volle gang. Module 1 Online Marketing & Sales zit er inmiddels op. Online Marketing en Sales is inderdaad geweldig. Het is fantastisch om te zien wat je met de juiste strategie en tools kunt bereiken.

Inmiddels zit ik middenin module 2 Dagelijks Management, Communicatie & leveren Diensten. En hoewel ik het nooit had gedacht, vind ik dit dus echt het allerleukste.

Het optimaliseren van alle bedrijfsprocessen en waar mogelijk te automatiseren is zo belangrijk in een bedrijf. Door dit goed op te zetten, zet je een stevige fundering voor je bedrijf. Door de backoffice zo optimaal en digitaal mogelijk in te richten is het mogelijk om tijdwinst te creëren en kosten te besparen. Het geeft ruimte om de ondernemer vrij te spelen om met de strategie bezig te zijn.

Bij mijn stage opdrachtgever ga ik over twee weken van start om al hun diensten en processen te optimaliseren en waar mogelijk te automatiseren.

Een andere opdrachtgever is inmiddels zodanig aan het groeien, dat ook daar duidelijk is geworden dat de processen en de backoffice geoptimaliseerd moeten gaan worden. Het brandjes blussen tijdperk en iedere keer opnieuw het wiel uitvinden gaat niet meer. De fundering moet opnieuw gebouwd worden. En dat kan ik gaan doen.

En daar komt het leuke van ondernemen en van het werken als Virtueel Professional.  Je proeft ergens aan, je probeert, je ervaart en je leert wat je leuk en minder leuk vindt en waar je goed of minder goed in bent. En dan kun je een keuze maken wat je wilt doen, welke diensten je aanbied, waar je kracht ligt.

Twee jaar verder en mijn leven ziet er compleet anders uit. Van drie dagen op kantoor zitten, doen wat gedaan moet worden, wat binnen je takenpakket hoort, dag in, dag uit. Naar grotendeels vanuit huis werken, op de tijdstippen die ik zelf bepaal, de taken die ik leuk vind om te doen, de diensten die ik wil aanbieden en waar mijn kracht ligt. Ja, ik kan wel zeggen, dat ondernemen het allerleukste is om te doen!

2 Reacties

  1. Lenie van der Zande

    Leuk geschreven! Mooi om te lezen! Succes met je stage!

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *