Onderhouden en uitbreiden van je netwerk

Veel mensen hebben het erover hoe belangrijk netwerken is als ondernemer. Maar wie een groot netwerk heeft moet dit ook onderhouden. Immers contacten moet je onderhouden.
Dus als je het over je netwerk hebt is verbinden erg belangrijk. Een band opbouwen en deze vervolgens onderhouden. Tijdens de netwerk bijeenkomsten waar ik naartoe ben geweest kwam ook dit duidelijk naar voren. Van andere ondernemers bij deze bijeenkomsten hoorde ik dat zij ook dikwijls andere ondernemers treffen die hun pitch doen en dan hun visitekaartje in de hand gedrukt krijgen. Zo werkt het in de praktijk helaas niet, was het maar zo makkelijk. Ik denk dat veel mensen hier op afknappen.

Verbinden

Het is belangrijk om binding te hebben met mensen, een klik te hebben, mensen te spreken en aan te horen. En dan uit het verhaal van de ander de raakvlakken te pikken en hier een connectie op te maken.  Het is interessant om te horen wat je collega-ondernemer heeft te melden of meegemaakt  en hier wat van de leren.
Ik wil graag ondernemers helpen met mijn bedrijf. Voor mij betekent dat dat ik dit moet uitstralen en ook wel eens iets moet geven zonder er iets voor terug te verwachten. Zoals bijvoorbeeld samen met iemand sparren over dingen die spelen binnen hun bedrijf, maar ook tips over tools en andere professionals die ik ken. 
Wie zaait, zal uiteindelijk oogsten.

Bijeenkomsten

Ik ben tot nu toe naar twee netwerkbijeenkomsten geweest. Ik vond het erg spannend om deze stap te zetten. Tijdens mijn baan in loondienst ben ik nooit naar netwerkbijeenkomsten geweest. Dus was dit ook weer een grote stap voor mij. Gelukkig ben ik hierin niet alleen!

Ik heb tijdens verschillende bijeenkomsten leuke contacten opgedaan. Ik heb al verschillende mensen gehoord die bekend en lovend zijn over de Academie voor Virtueel Professionals, één iemand zei dat de Academie staat voor kwaliteit als een keurmerk.

Andere ondernemers zijn heel erg bereid om goede tips te geven aan hun collega-ondernemers. Dat merkte ik meteen. Ik werd meteen gewezen op de andere netwerkbijeenkomsten die er zijn zoals Open Coffee en de ondernemersdagen op 19 en 20 maart aanstaande in Leeuwarden.

Weer een aantal dingen die ik dus in mijn agenda kan zetten. Hopelijk kan ik ook daar nieuwe contacten op doen.

Check that box

Het is wel een vreemde gewaarwording om van ‘niet-ondernemer’ te gaan naar ‘ondernemer’. Vooral om ineens te bedenken dat ik bij een voor mij nieuwe groep hoor. Want ik dacht hoor ik wel thuis op een ondernemersbijeenkomst of juist niet?
Ik heb altijd een bepaald beeld gehad van ondernemers, en dat klopt niet met het beeld wat ik van mezelf heb. Nu ben ik ook ondernemer, dus tijd om het beeld van mezelf bij te stellen…… “Check that box”

Door andere ondernemers heb ik meegekregen dat verbinding erg belangrijk is. Een netwerk opbouwen is leuk maar je netwerk moet ook onderhouden worden. Dus het is fijn om contacten te leggen, maar hoe ga ik mijn netwerk onderhouden?  

Hoe doe jij dat? Hoe onderhoud jij je netwerk?

1 Reactie

  1. Petra Fehring

    Hi Jildau, wat super om te horen dat de Academie zo’n goede naam heeft! Leuk om dat terug te krijgen.

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *