Je weet meer dan je denkt

Heb je dat ook? Dat je bij een afwijzing na een sollicitatie- of intakegesprek alleen onthoudt waarom je geen match was? Dat je focust op wat je nog zou moeten of willen leren om ook dit en dat te kunnen? Terwijl je vast op veel punten goed gescoord hebt. Maar aangezien je daar op dat moment niets aan hebt, leg je dat naast je neer.

Na een dag vol afspraken in Amsterdam denk ik aan alle actiepunten die ik mee naar huis heb genomen. En natuurlijk kijk ik ook terug aan de leuke gesprekken die ik heb gehad. Eén van de gesprekken zou een lunch moeten zijn, maar is uiteindelijk een theeleuthalfuurtje geworden met een vriendin. We hebben samen bij hetzelfde bedrijf gewerkt. We kennen elkaar door en door in stress en gezelligheid.

Allebei werken we inmiddels in/met andere bedrijven en in andere functies. En het was ons opgevallen dat de kennis die je nodig hebt per bedrijf verschilt. Ieder bedrijf, groot of klein, zit ook in een andere fase. Zo kan het zijn dat je opeens dé expert blijkt te zijn voor een project terwijl je met dezelfde kennis in een ander bedrijf één van de velen bent. Zo valt het voor jezelf niet op welke of hoeveel kennis je blijkt te hebben.

Sinds mijn training en coach Petra (Fehring) mij daar al eens eerder op had gewezen, was ik vaker aan het denken over de ervaring die ik heb. Het is misschien niet altijd meteen duidelijk wanneer je al die ervaring in kan zetten. Of hoe je dat kan verwoorden richting een potentiële klant of tijdens een sollicitatiegesprek. Maar het is belangrijk om niet te klein over jezelf te denken. Want de kennis en ervaring die ik heb, heb ik vandaag misschien niet nodig. Maar wie weet blijk ik daarmee morgen juist de expert te zijn.

Moet jij ook herinnerd worden aan de ervaring die je niet denkt te hebben?

  • Check je LinkedIn profiel (of CV) en zie wat je bij elke functie aan ervaring hebt opgeschreven
  • Lees wat je hebt (en niet tussen de regels door bedenken wat je niet hebt)
  • Gebruik deze informatie om je website te verrijken

Ik ben benieuwd of dit ook jou helpt naar de expertstatus van morgen!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *