Petra Fehring | 8 mei 2023

Maak niet de fout om te snel JA op een opdracht te zeggen

Kies voor het werk dat bij je past

Tijdens de trainingen die ik geef, vertel ik altijd dat je als VA echt moet kiezen voor het werk dat bij je past. Voor de taken die je leuk vindt. En waar je blij van wordt. Omdat je hierin uitblinkt en omdat je hier ook zeker over voelt. Maak niet de fout om te snel JA op een opdracht te zeggen.

Want velen doen dat wel omdat je nou eenmaal geld wilt verdienen. En alles wat voorbijkomt wil je aangrijpen. Maar als de taken jou niet liggen of je hebt te weinig of geen ervaring op dat vlak, dan loopt het spaak. Want de meeste ondernemers hebben geen tijd om veel uit te leggen of over te dragen.

Dus is het belangrijk dat je kiest voor iets wat je kent en waar je je zeker over voelt dat je dit goed en zelfstandig kunt oppakken.

Dat geldt helemaal in de beginfase van je bedrijf! In de beginfase ben je nog onzeker over facetten als:

  • Een eerste intakegesprek met een potentiële klant
  • Jezelf ‘verkopen’ tijdens zo’n gesprek
  • Of het werken op afstand goed loopt
  • Hoe je zorgt dat je de juiste dingen doet
  • Etc. etc.

Alles is spannend. Alles is nieuw. En je wilt het zó graag goed doen!

Maar ook als je al langer als virtueel assistent aan de slag bent.
Je leert bij iedere opdracht nieuwe dingen bij. Ieder bedrijf is weer anders ingericht. Werkt met andere systemen en automatiseringstools. En je volgt vast trainingen over nieuwe tools en programma’s om bij te leren.

Dan nog is het belangrijk dat je kiest voor het werk dat bij je past!
En dat je ontdekt wat een potentiële klant echt nodig heeft!

Want naast je kennis over allerlei praktische zaken, zit ieder bedrijf in een andere fase.
Daarmee bedoel ik dat ieder bedrijf of ondernemer andere prioriteiten heeft. En vaak wordt op deze basis iemand ingehuurd.

Want in dat kader heb ik zelf een fout gemaakt! Naast trainer en coach ben ik ook een zelfstandig ondernemer. En in mijn beleving kan ik zelf natuurlijk niet achterblijven met het inhuren van een VA. Omdat ik dit andere ondernemers adviseer. Maar ook omdat ik zelf grote plannen heb en dit echt in mijn eentje niet snel genoeg voor elkaar krijg!

Daarom heb ik uit de eerste groep deelnemers aan mijn training ‘Binnen 10 Weken een Lopend VP Bedrijf’ een VA uitgekozen: Jessica. Zij is enthousiast en gedreven voor mij aan de slag gegaan. Ik heb voor haar gekozen omdat zij de jongste uit deze groep is met de minste aantal jaren werkervaring. Want ik had bedacht: zij kan nog veel bij mij leren!

Dat klopt natuurlijk. Echter Jessica haar expertise en voorkeur qua taken ligt op een heel ander vlak dan dat ik nu in deze fase van mijn bedrijf nodig heb.

Wat ik zocht is iemand die snel taken uit mijn handen kan nemen op het gebied van: online marketing, JigsawBox vullen en beheren, Webinars aanmaken, een online lidmaatschapsprogramma uitvogelen en implementeren, etc. etc. Kortom: iemand die bedreven is met online systemen en tools. Die het leuk vindt om zich hierin te verdiepen en te puzzelen. Want ik heb te weinig tijd!

Mijn fout is dat ik niet bedacht had wat mijn bedrijf nodig heeft.

En dus wat ik nodig heb om snel stappen met mijn bedrijf te maken. Nee, ik dacht op persoonsniveau. Jessica is een leuke, enthousiaste meid, we hebben een klik en ik wilde haar helpen. Maar uiteindelijk help ik zowel haar als mij (en mijn bedrijf) hier niet mee.

Daarom hebben we besloten om na onze proefperiode met de samenwerking te stoppen. En hebben we voor Jessica een opdrachtgever gevonden die precies zoekt wat zij kan bieden! Door veel te pitchen merkt Jessica dat ze ondernemers aantrekt voor wat ze kan betekenen. Dat voelt voor Jessica veel beter. Want nu kan zij vol zelfvertrouwen taken oppakken die haar liggen en wat haar expertise is!

Een goede leerschool voor haar en mij! Dus maak niet de fout om te snel JA op een opdracht te zeggen. Je schiet er namelijk niets mee op.

Heb jij ook ervaringen op het gebied van een opdracht aannemen die niet bij jou past? Hoe heb jij het opgelost?