Petra Fehring | 29 september 2021

Laat onzekerheid jou niet tegenhouden om VA te worden

Laat onzekerheid jou niet tegenhouden om VA te worden

blog

Gebrek aan zelfvertrouwen

Vaak hoor ik dat VA’s of aanstaande VA / VP’s onzeker zijn omdat ze de online tools niet kennen. Ze durven niet op opdrachten te reageren omdat ze denken het niet te kunnen door die tools. Nu begrijp ik heel goed dat kennis van tools maakt dat dit makkelijker praat wanneer je een intakegesprek hebt.

Tegelijkertijd is gebrek aan kennis van online tools niet hetgeen waar je je echt zorgen om hoeft te maken. Leuk gezegd, dat weet ik. Maar het is echt zo. De online tools leer je vanzelf door ermee te werken. Door te doen.

Bovendien blijkt in iedere training die wij geven dat de online tools uiteindelijk allemaal meevallen. Het is iets anders wat de VA’s onzeker maakt. Iets anders waar ze tegen aanlopen en waardoor ze stagneren: gebrek aan zelfvertrouwen.

De vraag of ze ‘het’ wel kunnen. Of ze wel klanten krijgen. Hoe ze het moeten aanpakken. Een tarief durven vragen voor de diensten (ben ik het wel waard…??) Dat soort gevoelens.

Er zit een beladen emotie op. Overtuigingen die niet helpen. Die je eerder tegenhouden dan je vooruit helpen. En dat is zo ontzettend jammer.

Doe waar je goed in bent!

Wat mij al snel duidelijk werd, is dat ik mijn eigen kwaliteiten continu in kan zetten. Dat waar ik altijd goed in ben geweest, doe ik nu nog steeds. Het ‘enige’ wat ik moest leren was nieuwe kennis over ondernemen. Hoe je dat doet, een bedrijf opbouwen en zodanig ontwikkelen dat het gaat lopen.

Mijn aller aller grootste leerschool ging over mijzelf. Hoe ik als persoon mezelf vaak klein gehouden heb. Hoe ik in het verleden in loondienst altijd in de ondersteunende rol van directiesecretaresse op de achtergrond bleef. Dat ook ik iets waardevols te melden heb. Dat ik een stem mag hebben en die mag laten horen (OK, daar komen ook mijn ervaringen uit mijn jeugd naar boven drijven).

Dat ik goed ben in wat ik doe en dit gerust mag zeggen en laten zien. En nee, dan ben ik niet aan het pochen of opscheppen. En bluffen doe ik ook niet aan. Maar mezelf klein houden brengt mij helemaal niets. Mezelf laten zien en mijn kwaliteiten inzetten vanuit ondernemerschap hebben mij echt doen groeien.

Nu pas – sinds het ondernemerschap – is de ware Petra die altijd diep van binnen zat, naar buiten getreden!

Laat onzekerheid jou niet tegenhouden om VA te worden

Je bent bij machte om zaken te veranderen

Je verleden heeft je gevormd. Positief en negatief. Dat betekent niet dat alles zo moet blijven. Dat je niet bij machte bent om zaken te veranderen. Om overtuigingen om te buigen. Om losser te worden. Om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Om als mens werkelijk te groeien.

Ik kan je echt aanraden om daar aan te werken! Dit heb je nodig om een succes van jouw bedrijf te maken. Dat ga je niet veilig thuis achter je laptop vinden. Dit moet je ondergaan. En het werken als ondernemer is de meest geschikte manier om persoonlijk te groeien. Zolang je het maar echt wilt!

Laat je door onzekerheid niet tegenhouden om zelfstandig ondernemer te worden! Dat is echt nergens voor nodig.

Overigens zijn al onze opleidingen daarom zodanig opgezet dat je gaat werken aan:

1.      Inhoudelijke kennis m.b.t. ondernemerschap

2.      Persoonlijke ontwikkeling en leiderschap

Want alle andere zaken, heb je al in je! Echt waar.