Petra Fehring | 31 juli 2023

Kiezen voor een niche trekt klanten aan

Welke ondernemers voelen zich aangetrokken als je je richt op MKB en ZZP?  

Regelmatig krijg ik vragen van virtuele professionals die al een tijd een eigen bedrijf hebben en niet weten hoe klanten aan te trekken. Ze profileren zich als virtueel assistent / VP en richten zich vervolgens op MKB bedrijven en op ZZP’ers. En dat is zo’n beetje heel Nederland!

Hoe trek je klanten aan als je niet helder verwoord aan wie je je diensten levert? Welke ondernemers voelen zich aangetrokken als je je richt op MKB en ZZP?

Bedrijven heb je in alle soorten en maten. Van éénpitters tot bedrijven met werknemers in loondienst. In een artikel van MKB Servicedesk las ik dat in 2022 meer dan twee miljoen actieve ondernemingen heeft. Op 1 januari 2023 waren dat 449.885 mkb-bedrijven. Er zijn 1,26 miljoen zzp’ers. Zzp’ers zijn geen mkb-bedrijf omdat je daarvoor personeel moet hebben.

Kiezen voor een niche trekt klanten aan 

Dat betekent dat jij nu zelf laat zien wat jouw kennis, ervaring en kwaliteiten zijn. Zodat je precies die klanten aantrekt die bij jou passen. Zodat klanten zichzelf herkennen in jouw verhaal. In wat je te bieden hebt. Het gevoel dat jij begrijpt waar zij mee bezig zijn en wat zij nodig hebben.

Dat maakt dat je aantrekkelijk bent voor slechts een bepaald soort bedrijven. Denk aan ondernemers:

  • in een bepaalde branche
  • die zich op een bepaald soort doelgroep richten
  • die diensten leveren, of
  • die juist producten leveren

Los nog even van het soort diensten dat je levert! Met je diensten breng je een volgend onderscheidend vermogen t.o.v. andere virtuele professionals aan.

Geloof me: kiezen voor een niche trekt klanten aan 

Klanten willen zien dat je voor hen gaat! En dat zij bij jou passen. Dus kies een niche en onderscheid je van ieder andere VA waardoor je klanten aantrekt.

Voor welke niche heb jij gekozen? Hoe onderscheid jij je van andere VA’s?
En trek je door je niche die klanten ook aan? Ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.