Je weet meer dan je denkt!

Regelmatig kom ik het tegen, bij mezelf maar ook bij andere ‘collega’ (startende) ondernemers. Opvallend vaak bij vrouwen trouwens (zonder generaliserend te willen zijn, ik ben er zelf tenslotte ook één).

Ik heb het over de overtuiging dat ‘iedereen allang weet wat wij weten’. Dat de kennis die wij in pacht hebben, helemaal niet zo bijzonder is. Dat we als starter niet hoog van de toren mogen blazen, omdat we eerst nog zo ontzettend veel moeten leren om echt serieus genomen te kunnen worden als ondernemer. Dat we nog niet helemaal ‘op niveau’ zijn en we het dus best raar vinden om onszelf expert te noemen. O, we zijn zo bescheiden met z’n allen……

Ik ga je wat verklappen…..dat is dus ONZIN!

En ja, dat zeg ik dus eigenlijk tegen mezelf. Maar ook tegen de rest die zo denkt. Want wanneer is je kennis wel ‘op peil’? En wie bepaalt dan die peil? En hoe weten we altijd zo goed wat andere mensen allemaal denken en weten? Dat kun je namelijk helemaal niet zien aan de buitenkant. Inmiddels heb ik (gelukkig) al meerdere keren ervaren dat ik met mensen (lees: ondernemers) praat en ze dingen vertel die zij blijkbaar nog niet wisten. Ik leer ze dan iets nieuws en soms zijn ze echt blij met deze kennis. En ja, daar zaten ook ervaren ondernemers tussen die al geruime tijd werkzaam zijn in hetzelfde vakgebied als ik en die iets niet wisten wat ik wél wist, joehoe. Dat was best even een eyeopener. Gek he?

We lijken voor het gemak zomaar te vergeten dat we al heel wat jaartjes meedraaien dat we dus ook onwijs veel kennis, werk- en levenservaring hebben. Dat vergeten we voor het gemak even. Oké, misschien moeten we nog veel leren over ondernemen an sich, maar dat is ook juist de uitdaging die we zijn aangegaan, toch? We willen ook graag nieuwe dingen leren, wij nieuwe ondernemers.

Tijdens de 2-daagse training die ik heb gevolgd bij de academie voor virtueel professionals (ja, het waren écht maar twee dagen…) werd ik ook even met mijn neus op de feiten gedrukt. Onze trainers organiseerden een introductieronde waarin we allemaal afzonderlijk vertelden wie we waren, wat onze achtergrond was en onze ambities. We waren echt enorm onder de indruk van elkaar en we vielen bijna van onze stoel van zoveel kennis en ervaring. En dat voor een groep starters! Het was echt Indrukwekkend. En dan toch nog die onzekerheid bij iedereen. Toen we dit bespraken in de groep bleek dat letterlijk iedereen hetzelfde dacht (‘wat ik weet, dat weet toch iedereen al?’). Nou, NEE dus! Je biedt echt meerwaarde. Geloof het.

Grappig (of eigenlijk niet) hoe we de neiging hebben om onszelf kleiner te maken dan we eigenlijk zijn en anderen groter te maken dan dat zij wellicht zijn. Onzekerheid zorgt soms voor neerbuigende gedachten en het is de kunst om die weer terug te buigen. Anderen zetten we vrij snel op een voetstuk. Waarom zij wel en wij niet? Zullen we onszelf eens op een voetstuk gaan plaatsen? Dan kunnen we alles veel beter overzien. Best een goed idee 😉

1 Reactie

  1. Linda

    Heel herkenbaar Judith! Goed verwoord ?

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *