Je staat er niet alleen voor

Wanneer je je eerste stappen als ondernemer zet, is dat ontzettend spannend. “Doe ik het goed, kan ik het wel”, dit zijn maar een paar van de gedachten/vragen die je dagelijks hebt. Want vanaf nu moet je zelf beslissen welke kant je met je onderneming op wilt, welke klanten je wilt aantrekken, welke dienst/producten je wilt aanbieden, welke prijzen je wilt vragen. En dat kan allemaal nogal overweldigend zijn.

Bedenk je ten eerste dat alles wat je doet goed is. Simpel weg omdat jij dat zo beslist. En geen enkele beslissing duurt tot in de eeuwigheid, je zit nergens aan vast. Dat is het mooie van ondernemer zijn, je mag op elk moment dat jij dat wilt, bijsturen en zaken aanpassen. Er is niemand die je dat verbiedt.

Dat er niemand is die je dat verbiedt, is aan de ene kant erg fijn, maar kan ook eenzaam voelen. Bedenk je dan ten tweede dat je er niet alleen voor staat, ook al ben je dan ZZP-er. Ja, je bent een éénpitter, maar dat betekent niet dat je alles alleen hoeft te doen. Zodra jij in jouw netwerk een vraag uitzet, zul je zien dat er altijd mensen zijn die bereid zijn om je te helpen. Die het enorm fijn vinden om je verder te kunnen helpen. Wanneer een mens een ander helpt, voelt deze zich daar ook weer goed door.

Wel is het in deze belangrijk om je te omringen met gelijkgestemden. Dus mensen die weten wat het is om ondernemer te zijn, die dezelfde angsten en onzekerheden waarschijnlijk gevoeld hebben. Mensen die het jou gunnen om succes te hebben, die ook zien dat je daar hard voor moet werken.

Waar vind je dan die gelijkgestemden? Je kunt ze in een netwerk tegenkomen, dus tijdens een netwerkborrel of een Open Coffee. Of wellicht huur je wel een flexwerkplek of een kantoor. Maar misschien zijn ze nog wel dichterbij te vinden, die buurman of buurvrouw waar je nog weinig contact mee hebt gehad, maar die ook ondernemer is. Of nog dichterbij, een vriend of vriendin. Wanneer je goed om je heen kijkt, ga je die gelijkgestemden vanzelf opmerken. Er zijn er meer in jouw directe omgeving dan je nu misschien op het eerste gezicht denkt.

En ga er dan ook gebruik van maken! Wees niet te eigenwijs of te trots om anderen je te laten helpen. Zoals al gezegd, mensen willen graag anderen voorthelpen en vinden het juist enorm fijn wanneer je hen om hulp vraagt.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *