Petra Fehring | 12 februari 2020

Is een secretariële achtergrond een must?

Blog

Nog niet iedereen weet wat een VA, VP of VM is

Laatst werd ik via LinkedIn benaderd door een dame die geen secretariële achtergrond heeft en zich afvroeg of zij ook Virtueel Professional kan worden. Het is wel grappig om steeds weer te ondervinden dat heel veel mensen nog nooit gehoord hebben van de functies Virtueel Assistent, Virtueel Professional, Virtueel Manager of iedere andere titel die gebruikt wordt.

Begrijpelijk, het is nog steeds een relatief nieuwe markt. Daarnaast begeven de VP’s zich in kringen waar we het wel bekend is waardoor we dit vergeten. Want er is nog een hele grote groep mensen in NL en BE die nog niet van ons bestaan weten.

Als iemand dan op ons pad komt, denkt men in eerste instantie dat we zelfstandig secretaresses zijn. Dat kan natuurlijk, er zijn VA’s die secretariële ondersteuning leveren, maar het hoeft niet.

Dan is de hamvraag: is een secretariële achtergrond een must? Daar kan ik al een kort een antwoord op geven: NEE, dat is geen must.

Het is wel een feit dat veel mensen die deze stap zetten vanuit een ondersteunend werkverleden komen. Misschien ook wel logisch. In moeilijke tijden en economische crisis worden veel mensen in administratieve, ondersteunende functies boventallig verklaard. En dan kiest men vooral voor functies die op zich wel kon gemist konden worden en die onder de noemer ‘overheadkosten’ vallen.

Welke mogelijkheden zijn er voor een Virtueel Professional?

Vandaag de dag merk je dat nog steeds mensen in ondersteunende functies wegbezuinigd worden. Niet alleen de crisis in het verleden heeft impact gehad, ook de digitalisering en automatisering gaan zijn tol eisen.

Wat je echter ook merkt, is dat steeds meer mensen zich afvragen of ze nog wel gelukkig zijn in hun werk. Of ze zoeken naar nieuwe kennis, ontwikkeling van zichzelf, nieuwe functie, nieuwe taken, etc. Daarnaast wordt balans tussen werk en privé steeds belangrijker. Eigen tijd kunnen indelen, gevoel van vrijheid ervaren, niet langer in de files staan, in de avond kunnen werken zodat je overdag tijd voor andere zaken hebt.

Dat zijn juist mogelijkheden die een functie als Virtueel Professional vanuit zelfstandig ondernemerschap biedt.

Maar wat houdt dat dan in Virtueel Professional zijn? Dat betekent dat:

  • Je virtueel werkt dus locatie onafhankelijk
  • Ondersteuning in de brede zin biedt aan andere ondernemers
  • Diensten levert vanuit een expertise die je zelf ambieert
  • Zelf op zoek gaat naar klanten
  • En zelf verantwoordelijk bent voor kwaliteit leveren, afspraken nakomen, planning halen, helder communiceren gebaseerd op hetgeen jij contractueel vastgelegd hebt met je klant. Oftewel, je bent een professional.

Wat is dan de expertise?

Dat kan van alles zijn. Van secretarieel tot websites bouwen. Van online marketing tot teksten schrijven. Van facturatie verzorgen tot online techniek inregelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het bieden.

Ondersteuning is een heel breed begrip. Alles wat een ondernemer niet zelf wil of kan doen, kan hij uitbesteden. Op continu basis of meer projectmatig. Dat hangt geheel van de wensen en dienst zelf af.

Terug naar jou en waar jij vandaan komt.

Je hoeft dus geen secretariële achtergrond te hebben. Je hoeft ook geen expert te zijn om bijvoorbeeld online techniek in te zetten. Wat je nodig hebt is de wens en de drive om iets nieuws te leren. Nieuwe stappen te zetten. Je eigen bedrijf willen starten en je eigen aanbod in de markt neer te zetten. Ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn. En er vervolgens helemaal voor willen gaan.

Wat je exact gaan doen, kan nu wat anders zijn dan volgend jaar. Of kan nu al iets heel anders zijn doordat je meteen iets nieuws gaat leren. De keuze is reuze. En misschien is juist dat de grootste uitdaging?

Is een secretariele achtergrond een must