Petra Fehring | 28 maart 2023

In 5 stappen je droom verwezenlijken

Welke droom heb jij?

Aanstaande virtueel professionals (of VA’s zoals we in de volksmond bekend zijn) die ik spreek, vertellen allemaal dat ze een droom hebben. Dat ze graag anders willen leven en werken. Wat ze willen is:

 • meer uitdaging
 • zelf kunnen kiezen wat ze willen doen
 • de waardering voelen voor het werk dat ze verzetten
 • groeien en ontwikkelen
 • meer vrije tijd voor hun privé leven
 • ontdekken hoe ze nieuwe ontwikkelingen kunnen toepassen in hun werk

Van bestaande virtuele assistenten hoor ik dat ze heel gelukkig zijn met het zelfstandig ondernemerschap en hoe ze werken. Zij hebben echter ook nog wensen. Ze willen:

 • meer bekendheid over het vak
 • weten hoe ze ondernemers kunnen laten inzien wat het samenwerken met hen kan opleveren
 • een netwerk van andere VA’s om zich heen om te kunnen delen
 • kunnen aantonen dat hun diensten van een kwalitatief hoog niveau zijn

Kortom: we hebben allemaal nog dromen. En ik weet dat we die dromen kunnen waarmaken. 

Meer tijd en energie voor mijn droom

Maar ik merk dat het niet meer goed lukt. Ik merk dat ik op deze manier niet iedereen goed kan dienen. Dat ik mensen misschien teleurstel omdat ik niet zoveel tijd, energie en aandacht kan geven als ik zou willen. Dan bedoel ik zowel zakelijk als privé. En hoe lang houd ik dit zelf vol?

Dus heb ik al snel besloten dat ik wat moet veranderen, ik:

 • ga stoppen met ander soortige activiteiten (zoals Radio2)
 • ben de opdrachten vanuit mijn eerste bedrijf Fehring Office Support aan het afbouwen
 • ben bezig met opdrachten vanuit mijn nieuwe bedrijf over te dragen aan andere VA’s
 • heb mijn eigen VA aangesteld (binnenkort stel ik haar voor)
 • neem 2 weken Kerstvakantie om mijn energie weer op te laden
 • ga mijn droom omzetten in doelen zodat ik exact weet wat ik volgende jaar ga doen

Alles in het teken om meer tijd en energie te hebben om meer mensen te helpen, zowel zelfstandig ondernemers als de ondernemende (aanstaande) VA’s.

Ik hoor je denken: ‘klinkt leuk Petra, maar wat kan ik hiermee?’ Ik wil je laten zien dat het niet alleen voor mij geldt maar ook voor jou.

Of je nu VA bent of graag wilt worden:

maak helder wat jouw droom is!

Als ik iets geleerd heb de afgelopen jaren is het wel dat je niet bij dromen moet blijven. Als je de huidige situatie wilt veranderen en daadwerkelijk iets  nieuws wilt creëren, dan moet je in actie komen. En dat betekent misschien ook afscheid nemen van zaken (en mensen?) die niet in die droom passen. En dat kan op verschillende manieren.

Want geloof me: we kunnen allemaal onze dromen waar maken! Laten we eens wat stappen doorlopen hoe je aan je droom kunt werken.

Stap 1: visualiseer hoe je ideale plaatje eruit ziet

Het is heel slim om voor jezelf een plaatje te maken hoe jouw droom eruit ziet. Dat kan op verschillende vlakken: van je persoonlijke leven tot aan je werk. Op het moment dat je een beeld voor ogen hebt, weet je ook waar je naar toe werkt. Hoe ziet het eruit? Waar zit je? Hoe laat sta je op? Op welke wijze werk je? Waar werk je? Wat doe je?

Zelf maak ik ieder jaar een moodboard. Tijdens een training in 2011 heb ik een moodboard gemaakt hoe mijn leven er in 2016 uit ziet.  Ik wist exact een plaatje in mijn gedachten te visualiseren, ik wist alleen nog niet op welke wijze ik dat zou vormgeven. En kijk nu eens naar dit plaatje m.b.t. mijn werk en waar ik nu sta.

Stap 2: zeg hardop met welke klanten je wilt werken 

Op het moment dat je weet met welke klanten je wilt werken, zend je de boodschap in de wereld.  Beschrijf je meest ideale klant. Wat voor type mens is het? Met wat voor zaken is hij/zij bezig? Hoe ziet de samenwerking met deze persoon eruit? Ook al weet je niet wie het is, bedenk voor jezelf met wie je graag wilt samenwerken en vertel dit hardop aan jezelf.

Deel dit ook met mensen in je omgeving! In je eigen netwerk zitten potentiële klanten waar je wellicht geen weet van hebt. Op het moment dat je deelt met je omgeving welke klanten je zoekt, wordt er bij hen ook iets geactiveerd waardoor ze potentiële klanten voor jou zullen gaan herkennen en aan je doorverwijzen!

Stap 3: noem het getal dat je wilt verdienen en schrijf dit op 

Jawel, we gaan ook een bedrag noemen. Haal jezelf niet omlaag om te denken dat geld niet zo belangrijk is. Dat is het nl. wel. Door goed te verdienen, voel je de beloning van je harde werken in je portemonnee. Je kunt hiervan ook andere leuke dingen in je leven doen. Je kunt het investeren in verdere groei van jezelf. En je kunt ook bv. goede doelen steunen of een gedeelte van je tijd op een andere manier inzetten.

Schrijf het getal op een overzicht waarop je voortaan gaat bijhouden hoeveel je (al) verdient. Zodra je een nieuwe opdracht krijgt, vul je dat bedrag hierop aan zodat je ziet hoe je inkomsten aan het groeien is naar het bedrag wat je wilt bereiken. Hierdoor activeer je je focus op het aantrekken van voldoende inkomsten.

Stap 4: leer vaardigheden die je nodig hebt om je stappen te verwezenlijken 

Laat je niet afschrikken door termen en systemen die je niet kent. Door het online werken waarvan je nog niet goed weet hoe je dat vormgeeft. Of hoe je klanten moet helpen met groei terwijl jij jezelf vooral als secretaresse ziet. Dat is nergens voor nodig.

Vaardigheden kunnen we allemaal leren. Ja, je moet feeling met bepaalde zaken hebben. Daarom kies je ook voor de werkzaamheden en expertise waar jij blij van wordt. En waar je meestal ook heel goed in bent. Het feit dat je misschien nieuwe systemen moet leren, is niet zo spannend.

Je kunt alles leren zolang je maar wilt. Als je weet waar je naar toe wilt, wat je wilt bereiken en hoe je leven er dan uitziet, weet je ook welke vaardigheden je wilt leren.

Stap 5: maak een keuze met welke activiteiten je gaat stoppen 

Dat is eng. Ik weet het. En soms ook jammer, omdat je misschien met iets gaat stoppen (of minderen) terwijl je dat ook leuk vindt. Toch is het wel slim om dat te doen. Je kunt hierdoor nl. ook starten met activiteiten die je nog niet eerder gedaan hebt. Je kunt tijd vrijmaken voor zaken die nu belangrijker zijn. Die passen in het nieuwe leven dat je aan het creëren bent.

Tijd is ons meest kostbare bezit. Het is namelijk eindig. We hebben allemaal maar 24 uur in een dag. En die 24 uur willen we goed besteden, toch? En nee, niet alleen met werken. Ook al vinden we het heel erg leuk.

Ons leven verandert continu. Alleen al door de levensfases waarin we zitten. We kunnen kiezen om te blijven doen wat we al heel lang doen. We kunnen ook kiezen om iets nieuws op te pakken wat misschien heel goed past in de levensfase waarin we nu zitten. Maar alleen jij kan kiezen.

Durf jij te kiezen voor jouw droom? Deel wat jouw droom is en stuur deze droom de wereld in om werkelijkheid te worden.