Petra Fehring | 25 aug 2022

Hoe zorg je voor een gelijkwaardig rol naast je opdrachtgevers?

Hoe zorg je voor een gelijkwaardig rol naast je opdrachtgevers

Wel of geen hiërarchie in de samenwerking?

De titel ‘assistent’ maakt dat sommigen – zowel opdrachtgever als de virtueel assistent zelf – niet vanuit een gelijkwaardige rol samenwerken. Alsof er sprake is van hiërarchie. De opdrachtgever die hoger op de ladder staat dan jij.

In mijn beleving is dat niet zo. Sterker nog, mijn motto is altijd: je bent niet ondergeschikt aan je opdrachtgever, je staat juist naast je klant. Als een gelijke.

Maar wat doe je als je dat niet zo ervaart? Als je het gevoel hebt dat je eerder de ondergeschikte rol krijgt of juist neemt?

Hoe zorg je voor een gelijkwaardig rol naast je opdrachtgevers?

De clou is dus verwachtingen helder maken vanaf dag 1!

Hoe doe je dat? Eigenlijk heel simpel:

  1. Vraag zoveel mogelijk door zodat je helder hebt wat het doel is van de opdracht. Wat is het resultaat dat de opdrachtgever wil bereiken?
  2. Wat kan jij daarin betekenen? Wat is jouw expertise? Zijn er onderdelen die jij niet doet? Kan je een deel van de werkzaamheden beter aan een ander uitbesteden?
  3. Wat wordt jouw rol tijdens de opdracht? En wat wordt de rol van de opdrachtgever?
  4. Wat is er nodig om het doel te halen? Zorg dat je dit krijgt, stuur hierop, vraag om input, moet je iets oefenen of testen, heb je materiaal nodig, etc. etc.
  5. Neem een opdracht niet als vanzelfsprekend maar zorg echt dat je alles begrijpt zodat je ook weet dat je op de goede weg zit gedurende de opdracht.
  6. Lever de kwaliteit waarvoor je ingehuurd wordt zodat je opdrachtgever weet dat hij op jou kan vertrouwen en een tevreden klant is.

Pas dan zal de opdrachtgever met jou vanuit een gelijkwaardige rol samenwerken.