Hoe plaats ik mezelf in de markt? (deel 2 van 2)

Ontwerpen van jouw eigen logo

Het logo ontwerp vormt een belangrijk onderdeel van hoe je jezelf als ‘merk’ wil voorstellen.
De kleur, lay-out, lettertype, symbolen,… bepalen namelijk hoe de klant jou waarneemt.

Ga eerst even op onderzoek uit. Wie is jouw ideale klant, welke merken spreken hem aan? Wat is jouw visie? Op welke sector richt je je? Wat doet de concurrentie? Hoe kan je jezelf onderscheiden van hen?

Kleur

Als je gebruik maakt van kleur, is het verstandig rekening te houden met het effect, de symboliek en de associaties die deze kleur oproept. Kleuren spelen een grote rol in het gevoel dat we ergens bij krijgen. Kleur is emotie.

Bijvoorbeeld:
– Rood staat voor vertrouwen en ambitie, mannelijkheid en energie maar ook voor agressie en gevaar.
– Blauw wordt in relatie gebracht met professionalisme, stabiliteit en succes maar blauw heeft ook een link met koud en conservatief.

Ik koos voor ‘roze’. Geen voor de hand liggende keuze maar ik wou toch het vrouwelijke en verzorgende aanstippen. De roze kleur heeft ook een kalmerend effect en wordt geassocieerd met veiligheid en ontspanning.

Let er op! Als je veel verschillende kleuren door elkaar gebruikt, kan dat zorgen voor chaos. Kleuren op elkaar afstemmen, zorgt juist voor harmonie.

Slogan

Je kan een variatie van logo’s uitwerken voor de differente media waar je mee werkt. Het is altijd aangeraden er eentje te voorzien met een slogan of jouw marketingboodschap zodat de klant weet welke diensten je biedt.

Symbolen

Een symbool verandert de hele look & feel van jouw logo. Het kan een link geven naar jouw corebusiness maar het kan ook algauw afleiden en ervoor zorgen dat jouw logo ‘te druk’ wordt (bijvoorbeeld: logo + slogan + symbool + enkele kleuren). Wees er dus attent op dat het geheel in balans blijft.

Zelf koos ik voor een ‘vormpje’ in mijn lay-out. Ik ben ervan overtuigd dat vormen esthetisch aanvoelen en onderliggende boodschappen kunnen uitzenden naar de potentiële klant.
Bijvoorbeeld:
– het gebruik van vierkanten wekt gevoelens van stabiliteit en balans op,
– driehoeken worden dan weer geassocieerd met kracht, orde en energie.
Ik heb gekozen voor een cirkel. Cirkels stralen veiligheid en uniteit uit. Mijn onderliggende boodschap: samenwerken met mij en de cirkel is rond.

Logo design

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken kan je met behulp van online logo maker jouw eigen logo creëren. Je hoeft dus heus geen creatief expert te zijn of een duur software programma aan te schaffen.
Ikzelf gebruikte  https://www.freelogoservices.com/
Deze online tool was voor mij heel makkelijk toepasbaar.

 

Ontwikkelen van jouw huisstijl

Het creëren van een passende huisstijl is een belangrijk element bij de opstart van jouw onderneming. Het is een middel om jouw uitstraling en identiteit te versterken, het komt professioneel over en het werkt onderscheidend ten opzichte van jouw concurrenten.

Hanteer dus een vaste stijl en werk al jouw documenten (facturen, offertes, briefpapier, enveloppes, visitekaartjes, flyers, elektronische handtekening,…) maar ook vb power point presentaties, facebookpagina en website in deze stijl uit.

Zelf moet je natuurlijk ook de ‘stijl van het huis’ uitdragen in alles wat je doet, hoe je communiceert, hoe je overkomt, hoe je je kleedt,…

 

Ontwikkelen van jouw marketingfocus

Ik ben ervan overtuigd dat je niet optimaal kan inspelen op elk type media. Prioriteiten stellen en je focussen op 3 media is dus de boodschap.

Zelf kies ik in eerste instantie voor mond-aan-mond-reclame/netwerken, een facebookpagina en LinkedIn.

In een later stadium is een website onontbeerlijk maar denk eraan dat eens je het lanceert, je het ook regelmatig dient te updaten en onderhouden. Er komt niets zo onprofessioneel over als een vb een site die op de homepage een ‘Nieuws’-balk heeft met berichten die dateren uit 2017.

2 Reacties

 1. Rinske

  Leuk Amy, ziet er gaaf uit! En goed onderbouwd ook. Zet mij ook weer aan het denken…al is mijn logo ontwerper momenteel bezig. Benieuwd wat dit gaat worden. Maar je hebt helemaal gelijk! Succes verder!

  Antwoord
  • Amy Gille

   Dankjewel Rinske, groetjes

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *