Petra Fehring | 22 december 2022
Hoe overtuig je tijdens een intakegesprek?

Het is geen sollicitatiegesprek!
Een intakegesprek voeren met een potentiële opdrachtgever is geen sollicitatiegesprek. Een ondernemer die met een VA wil gaan werken, zoekt nl. geen werknemer! Als jij dus een gesprek voert waarin je heel afwachtend luistert wat de opdracht inhoudt terwijl jij ‘slechts’ jouw CV overhandigd, gaat dat hem niet worden.
Bij iedere aanvraag voor een virtuele assistent of professional stel ik 2 mensen uit mijn eigen database (leden van het Projectbureau) voor. De ondernemer spreekt beiden en koppelt daarna aan mij terug voor wie hij of zij gekozen heeft en waarom. Er zijn een paar punten die ondernemers steeds weer als een pre doorgeven!
Hoe overtuig je tijdens een intakegesprek een opdrachtgever om voor jou te kiezen? Lees mijn 3 tips!
Bereid de volgende 3 punten goed voor
Als jij jouw diensten als ondernemer in de markt wilt neerzetten, aanbieden én verkopen, is het belangrijk dat je een aantal zaken voorbereidt voordat je een intakegesprek ingaat.
1. Inlezen in de opdrachtgever
Vandaag de dag gaat dat zoveel gemakkelijker: online kan je alles terugvinden. Lees de website door, bekijk een LinkedIn profiel, noem maar op. Het gaat erom dat je gevoel krijgt bij:
- wie de opdrachtgever is
- welke diensten hij aanbiedt
- aan wie hij de diensten aanbiedt (zijn doelgroep)
Als jij het gesprek aangaat, kun je al inspelen op datgene wat je gelezen hebt. En hou daarbij in je achterhoofd wat jij aanbiedt in relatie tot hetgeen wat je gelezen en opgemerkt hebt.
2. Maak je eigen stappenplan
Waar begin je als je met een klant aan de slag gaat? Wat heb je nodig? Hoe werk je op afstand samen? Bedenk goed: jij bent de expert en jij biedt jouw diensten aan. Dat betekent dat je voor jezelf helder moet hebben HOE je dat doet.
Een opdrachtgever heeft vaak niet eerder met een VA of VP gewerkt dus heeft geen idee. Jij bent de ondernemer die een andere ondernemer helpt door specifieke taken uit handen te nemen. Leg uit wat jouw stappenplan is.
Als jij niet kunt uitleggen hoe je dat aanpakt, dan is er geen vertrouwen dat jij dit kunt!
3. Laat je expertise zien
Los van hoe je samenwerkt, wil je ook tonen wat jouw kennis en expertise is. De opdrachtgever besteedt 9 van de 10 keer taken uit waar hij of zij geen feeling mee heeft. Dat betekent dat je vertrouwen wint door uit te leggen hoe bepaalde zaken werken.
Denk hierbij aan:
- Tools die je kunt inzetten
- Volgorde van taken zodat het proces helder is
- Efficiënte werkwijzen om tijd te besparen
- Meedenken over wat prioriteit heeft
Ik zeg altijd maar zo: zou jij iemand inhuren die niet helder kan aangeven wat hij of zij voor jou kan betekenen? Wanneer krijg jij het vertrouwen dat je met de juiste persoon in gesprek bent die jou kan helpen?
Hou dat in je achterhoofd als je een intakegesprek met een potentiële klant voert.