Petra Fehring | 13 juli 2023

Hoe overtuig je potentiële opdrachtgevers wat je hen biedt?

Hoe zorg je dat ze JA tegen jou zeggen?

Jezelf verkopen, klanten krijgen, voldoende inkomsten verdienen is wel de grootste zorg die virtuele assistenten hebben. Logisch natuurlijk want zonder klanten geen inkomsten. En zonder inkomsten geen bedrijf. Simpel.

Maar hoe zorg je dat ze JA tegen jou zeggen? Dat je voorstel zo interessant is dat ze de waarde voelen die jij kunt bieden? Welk voorstel je hiervoor het beste kunt doen? Wat vertel je?

Dus hoe overtuig je potentiële opdrachtgevers wat je hen biedt?

Veel ondernemers kennen het begrip virtueel assistent (VA) nog niet. Terwijl in het buitenland al volop met VA’s wordt gewerkt. Ik zit in een netwerk van VA’s in Amerika dat al 10 jaar bestaat! Wij lopen dus duidelijk een paar jaar achter.

Dat maakt niet uit, dat betekent alleen dat we ondernemers moeten leren wat een virtueel assistent is en kan doen.  

Dat doe ik al volop vanuit mijn bedrijf Acern, maar jij zal dat ook moeten doen. Waarbij ik je wil adviseren om niet te zeggen dat een VA een secretaresse is. Want hoe waardevol de functie van secretaresse ook is (echt!) dat is niet voldoende voor ondernemers. 

Sterker nog: een zelfstandig ondernemer zoekt niet zozeer secretariële ondersteuning.  

Daarnaast zijn ondernemers heel zuinig.

Want net als bij jou geldt: geen klanten = geen inkomsten!  

Je zult dus echt moeten weten wat je te bieden hebt. Welke diensten je levert en wat hiervan de waarde is. Het rekensommetje van uurtarief is heel zwart/wit. Daar tegenover moet waarde staan die meer uit gevoelsonderdelen bestaat.

In feite valt alle waarde die je biedt onder 2 categorieën:

Problemen

Welke problemen los je op? Waar worstelt jouw doelgroep mee? Wat leeft er in jouw niche?  

Ieder bedrijf zit in een andere fase. De een is net gestart, de ander groeit enorm. Je wilt dus kunnen inspelen op de problemen die bij jouw potentiële opdrachtgevers spelen. Want problemen zijn negatief. Die maken dat ondernemers vermoeid raken. Niet langer plezier in sommige activiteiten hebben. Tegen bepaalde taken aanhikken.

En meestal komen deze problemen steeds weer terug! Bedenk dus wat je kunt doen om het probleem op te lossen. Niet eenmalig of alleen nu een brandje blussen. Maar heel concreet zodat dit probleem in de toekomst niet meer voorkomt.

Resultaten

Welk resultaat bied je? Wat levert de investering in jouw diensten concreet op?  

Investering klinkt al heel anders dan kosten. Een investering moet echter iets opleveren. Dan kan je praten over een concreet iets, bijvoorbeeld een tool implementeren, maar voeg hier ook het gevoel aan toe. Wat levert deze tool op? Is dat tijdwinst? Is dat het stroomlijnen van een proces? Voorkomen van fouten? Continuïteit? Beter relatiebeheer met klanten?

Zoals je ziet is dit veel meer positief ingestoken. Ondernemers investeren heel veel. Ze willen alleen  weten wat het resultaat hiervan is. Hierdoor kunnen ze een weloverwogen afweging maken of het resultaat de investering waard is! 

In feite overtuig je potentiële opdrachtgevers door te vertellen welk probleem je oplost en wat het resultaat hiervan is! 

Veel succes!

Weet jij welk probleem je oplost? Wat het resultaat van jouw diensten is? Vertel je dit ook tijdens intake- en netwerkgesprekken? Ben heel benieuwd naar jouw reactie!