Hoe kun je besparen op je belasting als je een startende VP ondernemer bent?

Als startende ondernemer ben je in de beginfase vooral bezig met opdrachtgevers werven. Iedere opdracht levert omzet op en met die omzet kun je zowel je bedrijfskosten als jezelf betalen.

Naast deze kosten en jezelf ‘salaris’ betalen, zul je echter ook de ontvangen btw op iedere factuur moeten afdragen aan de belastingdienst. Normaal doe je dat 1x per kwartaal en betaal je het bedrag aan het einde van de daaropvolgende maand. Dus einde kwartaal 1 betaal je voor eind april de ontvangen btw aan de belastingdienst.

Wat zijn de mogelijkheden om dat achterwege te laten als je startend bent? Als je nu al weet dat je omzet over dit jaar max. € 20.000 of lager is?

Hoe kun je besparen op je belasting als je een startende VP ondernemer bent?

Als je startende ondernemer bent en nu al weet dat je geen hoge omzet (lees meer dan 20.000 euro) dit kalenderjaar gaat draaien, kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Afgekort de KOR. Met deze regeling krijg je vrijstelling op het heffen van btw aan klanten en hoef je dit ook niet af te dragen. De bestaande KOR regeling is in 2020 veranderd.

Hoe werkt de btw regeling?

Voor de meeste ondernemers geldt dat je btw moet rekenen over het bedrag wat jouw klanten betalen. Inzoomend op de ondernemende VA of VP: jij zult een btw bedrag van 21% moeten rekenen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld bij een factuur van € 1000,- aan je klant er een bedrag van € 210 bovenop komt voor de btw.

Je hebt echter ook kosten in je bedrijf en over deze kosten wordt ook btw berekend. Bijvoorbeeld bij een telefoonrekening van € 50,- zal ook bedrag van € 10,50 voor de btw bovenop berekend worden.

Als je alle ontvangen btw (betaald door klanten) optelt en daar alle betaalde btw (voor gemaakte bedrijfskosten) van aftrekt, hou je een bedrag over dat je moet afdragen aan de belastingdienst OF de belastingdienst betaalt jou het verschil terug. Dit laatste is alleen het geval als je kosten hoger waren dan je omzet.

Wat kun je besparen met de KOR?

Als je minder dan € 20.000 in een jaar verwacht om te zetten, kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling en vrijstelling van btw aanvragen. Als je voldoet aan de voorwaarden en voor de KOR kiest, hoef je geen btw meer te berekenen aan klanten en doe je geen btw-aangifte meer. Tevens kun je ook geen btw meer terugvragen over gemaakte kosten en investeringen.

Wanneer is de KOR interessant?

Als je nu al weet dat je die € 20.000 omzet dit kalenderjaar niet gaat halen EN je weet dat je kosten nu en de komende tijd veel lager zijn dan de omzet die je wel verwacht dit jaar, dan kun je je aanmelden voor de KOR.

Weet je nu al dat je kosten hoger liggen dan de verwachtte omzet, dan is het niet slim want dan kun je het ‘teveel’ betaalde btw bedrag ook niet terugvorderen. En dat is juist weer mooie cashflow.

Als je startend bent en gedurende het kalenderjaar je bedrijf opricht bij de KvK kan het interessant zijn, omdat je weet dat je de genoemde omzet niet haalt.

Daarnaast kan het voor je klanten interessant zijn omdat zij dus ook geen btw aan jou hoeven te betalen. En daardoor kun je misschien makkelijker klanten werven in de beginfase van je bedrijf.

Check de belastingdienst regels en bespreek het met je boekhouder

Lees eerst heel goed de voorwaarden bij de belastingdienst. Niet voor iedereen is de KOR interessant en dan snij je jezelf in de vingers. Want eenmaal aangemeld, blijft de regeling 3 jaar van kracht tenzij je meer dan € 20.000 omzet. Dus tussentijds terugdraaien of stoppen is niet mogelijk!

Overweeg je om je bedrijf als Virtueel Assistent of Virtueel Professional op te starten, dan leer je tijdens onze opleiding Binnen 10 weken een Lopend VP Bedrijf alles omtrent de regels van de belastingdienst en begeleiden we je bij de juiste keuzes maken. Vraag gerust een gesprek aan om hier meer over te horen via de websitepagina waar we alles over de opleiding vertellen!

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *