Door Petra Fehring | 20 jan 2021

Hoe kun je besparen op je belasting als je een startende VP ondernemer bent?

blog

Maak gebruik van de kleine ondernemersregeling (KOR)

Als startende ondernemer ben je in de beginfase vooral bezig met opdrachtgevers werven. Iedere opdracht levert omzet op en met die omzet kun je zowel je bedrijfskosten als jezelf betalen.

Naast deze kosten en jezelf ‘salaris’ betalen, zul je echter ook de ontvangen btw op iedere factuur moeten afdragen aan de belastingdienst. Normaal doe je dat 1x per kwartaal en betaal je het bedrag aan het einde van de daaropvolgende maand. Dus einde kwartaal 1 betaal je voor eind april de ontvangen btw aan de belastingdienst.

Wat zijn de mogelijkheden om dat achterwege te laten als je startend bent? Als je nu al weet dat je omzet over dit jaar max. € 20.000 of lager is?

Als je startende ondernemer bent en nu al weet dat je geen hoge omzet (lees meer dan 20.000 euro) dit kalenderjaar gaat draaien, kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Afgekort de KOR. Met deze regeling krijg je vrijstelling op het heffen van btw aan klanten en hoef je dit ook niet af te dragen. De bestaande KOR regeling is in 2020 veranderd.

Hoe werkt de btw regeling?

Voor de meeste ondernemers geldt dat je btw moet rekenen over het bedrag wat jouw klanten betalen. Inzoomend op de ondernemende VA of VP: jij zult een btw bedrag van 21% moeten rekenen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld bij een factuur van € 1000,- aan je klant er een bedrag van € 210 bovenop komt voor de btw.

Je hebt echter ook kosten in je bedrijf en over deze kosten wordt ook btw berekend. Bijvoorbeeld bij een telefoonrekening van € 50,- zal ook bedrag van € 10,50 voor de btw bovenop berekend worden.

Als je alle ontvangen btw (betaald door klanten) optelt en daar alle betaalde btw (voor gemaakte bedrijfskosten) van aftrekt, hou je een bedrag over dat je moet afdragen aan de belastingdienst OF de belastingdienst betaalt jou het verschil terug. Dit laatste is alleen het geval als je kosten hoger waren dan je omzet.

Hoe kun je besparen op je belasting als je een startende VP ondernemer bent