Petra | 3 mei 2023

Hoe krijg je winstgevende, interessante opdrachten?

Met al mijn kennis en vaardigheden kan ik zo ontzettend veel voor ondernemers betekenen!

Waarom zien zij dat niet?

Vorige week sprak ik Annemieke. Zij vertelde mij dat ze regelmatig potentiële klanten spreekt. Ondernemers die geïnteresseerd zijn in het uitbesteden van taken aan haar als virtueel assistent. Maar als ze met haar in gesprek gaan over wat ze kan doen en wat haar uurtarief is, haakt menigeen af. 

De ondernemers die wel klant worden, kiezen voor een hele afgebakende taak zoals het versturen van de wekelijkse nieuwsbrief en betalen haar heel specifiek voor dit stukje werk. Op zich is Annemieke wel blij dat ze deze opdrachten krijgt, maar ze mist het echte ondersteunen. En meer continuïteit in haar inkomen.

Het voelt nu teveel als gewoonweg taken uitvoeren waarvoor ze te weinig verdient. Hoe krijgt ze winstgevende, interessante opdrachten?  
 
Ik herken waar Annemieke mee worstelt. Toen ik in 2012 mijn certificatie voor Online Business Manager binnen had, ging ik de markt op met mijn lijst van activiteiten die ik allemaal voor klanten kan doen. Ik heb met heel wat ondernemers gesproken. Echter, niemand wilde met mij in zee! 

Ik voelde me helemaal gefrustreerd. Met al mijn kennis en vaardigheden kan ik zo ontzettend veel voor ondernemers betekenen! Waarom zien zij dat niet?

Grote bedrijven stonden wel bij mij op de stoep, dus nam ik wederom een grote opdracht aan. Maar dit was niet wat ik wilde. Ik wilde winstgevende, interessante opdrachten zonder fulltime bij 1 klant aan de slag te moeten gaan.

Wat we niet moeten onderschatten is dat de meeste ondernemers nog nooit met een assistent samengewerkt hebben! 

Daardoor worden ze onzeker:

  • Wat ga je voor ze doen?
  • Hoe ontlast je ze dan?
  • Gaat het niet sneller als ze het gewoon zelf doen?
  • Is het wel veilig om allerlei bedrijfsinformatie aan een VA over te dragen?
  • En hoeveel geld kost het uiteindelijk?

Het onzekere gevoel dat ze totaal geen vat hebben op wat er gebeurt als ze taken aan een virtual assistent uitbesteden!

Daarom ben ik mijn aanbod gaan wijzigen.

Laat ik het toelichten:

1. Ik heb gekozen welke diensten ik wilde leveren 

Daar begint het. Het is eng om te kiezen, maar wel het beste wat je kunt doen! Waar ben je goed in? Wat vind je leuk? Waar word je blij van? Geef aan waar jouw expertise ligt en wat jij de markt wilt aanbieden.

2. Daarna besloot ik voor welke klanten ik wilde werken 

Persoonlijk hou ik van de zakelijke dienstverlening. Daarom heb ik gekozen voor zelfstandig ondernemers die diensten leveren aan het bedrijfsleven. Dit is mijn achtergrond en ik begrijp waar ze mee bezig zijn. Ik herken aspecten en kan me inleven in de klanten van mijn klant. Hierdoor spreek ik dezelfde taal als mijn klanten (zoals dat zo mooi heet) en zij begrijpen mij.

3. Door mijn marketing boodschap te formuleren wist iedereen wat ik deed 

Door eerst zo breed mezelf aan te bieden, konden klanten geen beeld vormen van wat ik deed. Laat staan of ik bij hen paste. In mijn marketing boodschap vertelde ik exact wat ik deed, voor wie en wat het resultaat is als ze met mij samenwerken. Dat scherpte het beeld van klanten. En ineens vond ik ze wel! Ineens kwamen klanten naar mij en vertelden dat ze graag met mij wilden samenwerken!

4. Ik ben afgestapt van mijn uurtarief en heb vaste pakketten gevormd 

Nooit meer een discussie over de kosten. Klanten wisten exact wat het samenwerken met mij kost. Vooraf helderheid. En bij groei van het bedrijf en de hoeveelheid taken, was ook meteen helder wat mijn volgend pakket kost.  Mijn klanten wisten precies waar ze aan toe waren en kozen zelf voor uitbreiding.

Grappig is dat mijn klanten direct merkten wat het samenwerken met mij hen opleverde.

Want slechts één taak uitvoeren zoals het versturen van een nieuwsbrief zet geen zoden aan de dijk (zoals ik het graag noem). Alleen constructief bouwen aan (de groei) van het bedrijf, met een doel voor ogen waar de ondernemer naar toe wil en wat hij hiervoor nodig heeft, levert echt resultaat op!

Wil jij ook winstgevende, interessante opdrachten hebben?

Meld je dan aan voor mijn 2-daagse training: Meer Klanten door een Onweerstaanbaar VP Aanbod!

In deze training gaan we exact de bovengenoemde 4 stappen doorlopen en:

  • kies je welke diensten je wilt leveren
  • bepaal je aan wie je de diensten aanbiedt
  • formuleer je jouw marketing boodschap
  • bepaal je jouw diensten in een pakket of product en heb je de prijs hiervoor bepaald