Petra Fehring | 16 mei 2023

Hoe je resultaat uit netwerken haalt

Heb je wel leuke gesprekken, maar levert het je niet op wat je echt zoekt?

Ga je regelmatig naar netwerkbijeenkomsten maar lukt het je niet om nieuwe klanten te werven? Heb je wel leuke gesprekken maar levert het je niet op wat je echt zoekt? En vraag je je af of het nog wel zinvol is om hier tijd in te steken?

Nou geloof me: het is zeer zeker zinvol. Maar je moet wel weten hoe je resultaat uit netwerken haalt.

De valkuil van het netwerken is dat je alleen maar koffie leut of borrelt. Zo lijkt het tenminste. Er komen veel ondernemers op zo’n netwerkbijeenkomst die alleen in zichzelf geïnteresseerd zijn. Doen alles om maar visitekaartjes van henzelf uit te reiken en zichzelf te promoten. Met als gevolg dat de ander die met hen in gesprek is zich helemaal niet gezien en gehoord voelt.

In het verleden heb ik zelf vaak meegemaakt dat andere ondernemers helemaal niet geïnteresseerd waren in mij. Ik was niet interessant voor hen dus draaiden hun ogen al snel af. Of ze vertelden wel volop over zichzelf maar daarna wilden ze zo snel mogelijk naar de volgende ‘klant’.

Overduidelijk eenrichtingsverkeer! 

Laat ik het nader uitleggen.

Netwerken is marketing

Vanuit marketing oogpunt is onderzocht en gebleken dat mensen gemiddeld 7x jou gezien en/of over jou gehoord moeten hebben voordat ze iets van je gaan afnemen. Dus slechts zelden wordt er meteen iets gekocht. Dat betekent dat 1-malig naar een netwerkbijeenkomst gaan niets oplevert. Je moet steeds terugkomen en zorgen dat mensen jou leren kennen.

Ze willen je aardig vinden en pas dan groeit het vertrouwen en zullen ze wellicht iets van je afnemen.

Netwerken is relaties aangaan

Aansluitend op het vorige punt geldt dat je nieuwe mensen leert kennen en daar een relatie mee opbouwt. Zodat je beter weet wie de ander is en wat die persoon voor jou of anderen kan betekenen. En dus ga je ook elkaar helpen. Als je iemand ontmoet die ergens mee worstelt en jij kent iemand in jouw netwerk die hem daar perfect mee zou kunnen helpen, ga je het lijntje leggen. Maar dat doe je alleen als je een goed gevoel bij die connectie hebt. Toch?

Andersom werkt het net zo. Ook een connectie uit jouw netwerk zal jou met een ondernemer in verbinding stellen als hij weet dat jij hem uit de brand kunt helpen. Maar daarvoor moet hij meer over jou weten dan alleen een naam en visitekaartje. Hij wil je kennen en vertrouwen. En dat gebeurt pas als je een goede relatie hebt opgebouwd.

Een goede relatie hebben betekent: elkaar kennen, aardig vinden en vertrouwen! 

Netwerken is elkaar helpen

Sluit je aan bij een netwerk waar jij een goed gevoel bij hebt. Waar de basis is dat je elkaar helpt. Dat je investeert in een groep ondernemers die gezamenlijk een doel hebben. Omdat ook zij beseffen dat we het niet alleen kunnen en we elkaar nodig hebben. Door elkaar te helpen, krijg je een gevoel van saamhorigheid.

Een groep ondernemers die net als jij oprecht geïnteresseerd is in de ander. Op wie je kan terugvallen. En die voor je klaar staan. Je zult zien dat dat heel erg prettig voelt en je (zelf)vertrouwen groeit!  

Een aantal voorbeelden van soorten netwerken waar je je bij kunt aansluiten:

  • Netwerken met diverse (zelfstandig) ondernemers in de regio.
  • Netwerken met een specifiek doel en opzet waarbij van elke discipline maar 1 persoon in het netwerk mag zitten om concurrentie te voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn BNI en Club van 25.
  • Mastermind groepen van gelijkgestemden die vaak eenzelfde training/programma gevolgd hebben en dus ‘dezelfde taal spreken’ en met dezelfde leerstof aan de slag gaan.
  • Netwerken met collega ondernemers in hetzelfde vakgebied zoals het Projectbureau Virtueel Professionals met wie je dus ook eenzelfde expertise deelt en elkaar kan adviseren.
  • Netwerken speciaal voor vrouwen die toch een andere connectie met elkaar hebben dan de gemêleerde groepen.
  • Een klein clubje ondernemers (max 4) met wie je regelmatig afstemt om ook vertrouwelijke gesprekken te voeren, worstelingen te delen, elkaar ondersteunt omdat je zelf met een open blik naar het probleem van ander kijkt.

Je ziet, er zijn veel mogelijkheden. Waarbij je het ook zelf kunt initiëren. Zelf zit ik bij diverse netwerken die alleen een andere insteek en opzet hebben. En ik hoor ook veel VA’s die een inhoudelijke rol in zo’n netwerk op zich nemen.

Zoek in ieder geval naar de bijeenkomst waar jij je prettig bij voelt zodat je ook zelf ervaart hoe je resultaat uit netwerken haalt.

Naar welke netwerkbijeenkomsten ga jij?

Waar voel jij je prettig bij?

En heb jij een inhoudelijke rol bij een netwerkbijeenkomst?