Hoe een netwerk van Virtueel Professionals jou kan helpen

Wanneer je als VA of VP werkt kan je volledig andere diensten aanbieden dan een andere VA/VP. Ieder kiest voor haar of zijn eigen expertise. De een heeft meer met cijfers, de ander meer met taal. Een derde gaat voor techniek of wat dacht je van een creatieve inslag? Het kan dus heel divers zijn.

Daarnaast is het werken als Virtuele Assistent of Professional soms best eenzaam. Je werkt alleen, vanuit je eigen huis of kantoor en moet zelf alles bedenken. Zelf beslissingen nemen. Kiezen of je pad A gaat volgen of toch kiest voor B.

Belangrijk om je hier bewust van te zijn. Om te beseffen dat je er niet alleen in staat. En dat het over meer gaat dan alleen inhoudelijke kennis.

Besef hoe een netwerk van Virtueel Professionals jou kan helpen

Wat ik vaak terug zie en hoor is dat menigeen vindt dat zij of hij het allemaal zelf moet kunnen oplossen. Dat je alles moet kunnen. Dat je alles moet weten. Dat je vooral NIET om hulp durft te vragen. Want wat als jouw vraag ‘stom’ is? En dus ploetert menig VA gewoon door…

In de praktijk betekent dit dat je vragen krijgt van klanten. Vragen waar je het antwoord niet op weet. Waardoor je je onzeker voelt. Waardoor je geneigd bent om het alleen op te lossen. Of om toch maar weer een volgende workshop te volgen om je expertise te verbreden. Niet geredeneerd of je dit wel wilt oplossen. Of je deze dienst wel wilt bieden. Maar uitgaande van je gedachtegang dat je alles moet kunnen.

Of wat dacht je van ‘nee’ durven verkopen. Om tegen een klant te zeggen: nee, deze expertise bezit ik niet en dit kan ik niet voor je oplossen. Te bang zijn om een klant te verliezen. Of niet een nieuwe opdracht aan te kunnen nemen.

Daarnaast is er een dosis onzekerheid omdat je nooit eerder een eigen bedrijf hebt gehad. Je weet nog niet alles. Je moet nog zoveel leren in de praktijk. En steeds weer komen er nieuwe ervaringen en vragen bij. Of het nou om klantvragen gaat of om nieuwe stappen die jij in je bedrijf gaat – en soms moet – zetten. Zie ook mijn eerdere blog Welke ontwikkeling levert jou als Virtueel Professional het meeste op.

Wat is de oplossing voor al dit soort problemen?

Zorg dat je een netwerk van Virtueel Professionals om je heen creëert. Een netwerk waar je op kunt bouwen. Die je kunt vertrouwen. Waarvan je weet dat zij oprecht advies kunnen geven en met je mee denken. Die snappen waar je tegen aan loopt.

Hoe een netwerk van Virtueel Professionals jou kan helpen

Vaak kunnen familie, goede vrienden en zelfs andersoortige ondernemers die niet als VA of VP werkzaam zijn zich niet inleven in jouw situatie. Dat is geen onwil, dat is gewoon een kwestie van niet ervaren, voelen en weten hoe ‘het’ voor jou werkt. Advies vragen aan hen brengt eerder onzekerheid en verwarring met zich mee dan dat het je heel veel oplevert.

Als je binnen een netwerk van Virtueel Professionals actief bent, heb je gelijkgestemden om je heen.  En zij kunnen je helpen met:

 • Inhoudelijk advies
 • Technisch advies
 • Taken overnemen die niet onder jouw expertise vallen
 • Een luisterend oor zijn
 • Sparringpartner zijn
 • Je uitdagen een volgende stap te zetten
 • Samenwerking creëren
 • Klanten doorverwijzen

Denk ook eens aan het opzetten van een mastermind groepje dat regelmatig bij elkaar komt en waar iedereen een vraagstuk kan voorleggen. Dan help je elkaar door die vraagstukken op te lossen zodat ieder van jullie samen weer verder komen.

Kortom: sluit je aan bij een netwerk en durf vragen te stellen. Op elk vlak. Ik durf er om te wedden dat jij niet de enige bent met dit vraagstuk.

 

Ben jij al aangesloten bij een netwerk van Virtueel Professionals?

Ben heel benieuwd naar jouw reactie op deze blog. Vertel het hieronder!

Deel met je netwerk:

1 Reactie

 1. Dirkje

  Dat lijkt me straks superfijn! Als concollega’s sparren, ervaringen wisselen en zo nu en dan even goed lachen 🙂

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *