Hoe blijf je in balans als startende VA?


Het valt niet altijd mee om de balans te bewaren. Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik vind het best uitdagend af en toe. Als startende VA met  daarnaast nog 32 uur in loondienst, maak je veel uren. Heel veel uren. Eigenlijk heb je twee banen. Zo voelt het wel in ieder geval.

Vier dagen lang overdag op kantoor en ‘s avonds vaak thuis ook weer achter de laptop. Op je vrije dag, in het weekend. En dan moet je de rest nog draaiende zien te houden; je gezin, huishouden, sociale leven, sport, ontspanning. Dat is gewoon lastig. En dat al negen maanden lang. Ooit ga ik me afvragen hoe ik dat heb volgehouden. Gelukkig ben ik een doorzetter. Hoe vaak heb ik al wel niet gedacht; ik stop ermee. Wat ben ik toch aan het doen? Ik werk zo hard, ik steek er zo veel uren in maar en ik merk geen resultaat. Niets. Doe ik iets verkeerd? Waar blijven die klanten?

Mijn gezin begon op een gegeven moment te mopperen dat ik altijd maar aan het werk was en nog maar weinig tijd voor ze had. Bovendien vonden ze me niet meer echt gezellig, want als ze me wat vroegen was ik kortaf en geïrriteerd (laat niemand je wijsmaken dat je heerlijk en vrij kunt werken met je gezin om je heen. Echt niet!). Ik voelde me best schuldig. Natuurlijk hadden ze gelijk!

Oplossingsgericht als ik ben, besloot ik een familieplanbord aan te schaffen. Dat werkt fantastisch! Simpel en doeltreffend. Al onze plannen staan erop vermeld; van schooltijden en tandartsafspraken tot mijn vaste thuiswerkmomenten (3 avonden in de week). Ook mijn yoga staat gepland. Duidelijk, prettig en veel gezelliger. Ik kan het echt iedereen aanraden…

Het duidelijk inplannen van mijn werkavonden gaf mij meer rust en overzicht, waardoor ik meer gefocust aan het werk was dan daarvoor. Toen deed ik soms maar wat, voor mijn gevoel. Nu koos ik van tevoren wat ik wilde gaan doen die avond, en dat deed ik dus ook. Het volgen van de 2-daagse training was ook een bewuste (en hele goede) keuze. Ik kan nu wel zeggen dat ik dat véél eerder had moeten doen (en dan meteen de hele 10 weken) maar alles loopt zoals het loopt en misschien was ik er toen nog niet aan toe. In de 2-daagse training heb ik onder andere geleerd dat doelen stellen echt werkt. Waarheid als een koe!

Vanavond bijvoorbeeld. Deze blog schrijven is mijn doel. En daarnaast heb ik een mail verstuurd naar alle leden van de ondernemersvereniging waar ik onlangs secretaris van ben geworden. Meer doe ik vanavond niet. En nu hoor ik je denken; huh, nog meer taken erbij? Kost dat dan niet ook weer heel veel tijd en energie? Hoe zit het dan met je balans?

Yep, dat klopt. Kost me zo’n 12 uur per maand. Maar ik vind het keileuk dus krijg ik er energie van. Ik zie het ook als een investering want het heeft me ook al heel veel opgeleverd (waaronder nieuwe contacten, een interview in een ondernemersmagazine, een professionele fotosessie en zichtbaarheid. Maar daarover vertel ik later meer!)

Leuk weetje; tijdens mijn videogesprek met Petra onlangs hebben we samen een doel afgesproken. Voor 1 november heb ik mijn eerste klant! Ik zei weifelend ‘Oké, daar ga ik voor’ maar ik had zo mijn twijfels. Want als ik de afgelopen 9 maanden geen klant heb gezien, hoezo dan nu wel ineens binnen anderhalve maand? Maar het ziet ernaar uit dat Petra gelijk gaat krijgen. Ook daarover later meer…..

2 Reacties

 1. Petra Fehring

  Haha, lees deze blog nu pas (sorry Judith, ook ik moet keuzes maken), maar je hebt HELEMAAL gelijk!

  Vrij werken met een gezin om je heen werkt niet (en dan heb ik alleen een man en 2 honden ;-))

  Doorzettingsvermogen is mega belangrijk.
  Een planning is ook mega mega belangrijk.
  Doelen stellen ook!! Want je weet waar je naar toe werkt. Waar je je op gaat focussen. Wat echt belangrijk is. Want je kunt niet alles tegelijk.

  Zo ook heel doelgericht een datum prikken om die eerste klant krijgen… ik ga gauw de rest lezen want nu ben ik natuurlijk heel benieuwd.

  Hoe dan ook, goed bezig. Ben nu al trots op je.

  Antwoord
  • Judith Elissen

   Dank je wel voor je berichtje, Petra. Haha, geeft niets. Doelen stellen voor mezelf is nog een leerproces, maar het werkt dus ik ga er mee door! 😉

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *