Het juiste teamlid

In een eerdere blog heb ik het gehad over waarom systemen nu zo belangrijk zijn in een bedrijf. Door het opzetten van systemen bouw je aan de fundering van je bedrijf. Eén van de voordelen van het bouwen van systemen is dat je werk overdraagbaar wordt, zodat je heel eenvoudig een teamlid kunt aanhaken.

In een bedrijf (en dan heb ik het over een eenmanszaak of kleine onderneming) ben je vaak de enige medewerker. Je vervult dan verschillende rollen. Je bent niet alleen ondernemer, maar tevens ook de manager en de uitvoerder (werknemer) ineen.

De ondernemer is degene met de visie, die op de lange termijn kijkt en de ideeën heeft. De uitvoerder is degene die het werk doet en de manager zorgt ervoor dat de dingen gebeuren.

Als je bedrijf groeit, of als je wilt groeien met je bedrijf, dan kun je niet meer alle rollen in je bedrijf vervullen. Dan kan het tijd worden om een teamlid aan te haken.

Als je in deze fase van je bedrijf zit, is het slim om je af te vragen aan welke taken jij je tijd wilt besteden. En welke taken je wilt uitbesteden. Het is daarbij van belang dat je weet welk teamlid je zoekt zodat jij zelf vrijgespeeld kunt worden om te groeien met je bedrijf.  Hierbij dien je na te denken over welke rol binnen je bedrijf jij een teamlid zoekt. Zoek je bijvoorbeeld iemand in de rol van uitvoerder of van manager? Zoek je iemand die contact met je klanten heeft of werk hij juist op de achtergrond?

Vervolgens kijk je naar de verwachting die je hebt van het teamlid. Als jij al een systeem hebt ingericht, kan je teamlid het zo overnemen. Of heb je iemand nodig die het systeem zo optimaal mogelijk voor je gaat inrichten?

De opdracht die ik uitvoer binnen deze module van Virtueel Succes is hier een mooi voorbeeld van. Mijn opdrachtgever is aan het groeien, maar kon de groei niet aan zonder de zaken op een andere manier aan te pakken.  Ze is zelf teveel aan het werk in haar bedrijf omdat er zoveel werk is. In mijn intakegesprek met haar werd duidelijk dat ze haar systemen anders wilde/ moest inrichten.

Zij gaf letterlijk aan dat ze wel weer een medewerker (een uitvoerder) kon aannemen, maar dat ze om te groeien iemand nodig had om de systemen in te richten en de processen te optimaliseren, een manager.

Het werd haar al snel duidelijk welk soort teamlid zij nodig heeft om zichzelf vrij te spelen voor de groei.

De investering in een manager, iemand die op de achtergrond werkt, is meestal niet direct zichtbaar in cijfers, maar geeft wel meteen tijd en ruimte voor mijn opdrachtgever om zich bezig te houden met de groei van haar bedrijf. De opbrengst van een manager die de processen optimaliseert, betekent in dit geval op korte termijn tijd voor mijn opdrachtgever om zich bezig te houden met de strategie van het bedrijf en en ruimte om te groeien. Op de lange termijn zal het daarnaast ook betekenen dat er minder uitvoerders nodig zijn om toch het werk te doen.

En dat is precies waar het om draait in module 2!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *