Durf jij te springen op die sneltrein die voorbij raast?

Kansen komen altijd voorbij. Ook als je denkt dat het bij jou niet zo is, durf ik te wedden dat dat wel gebeurt. Je moet kansen echter wel herkennen! En als je een kans herkent, moet je een keuze maken of je die kans aangrijpt of niet.

Dat is een spannende, want je weet op voorhand niet of dit de juiste kans voor jou is. Wat nou als dat niet het geval is? Wat als je een ‘verkeerde’ keuze maakt? Wat mis je als je het niet doet? Wat zou deze kans jou kunnen bieden? En waarom moet je 9 van de 10 keer heel snel beslissen?

 

Durf jij te springen op die sneltrein die voorbij raast?

Het leven bestaat volop uit kansen. We kunnen heel veel realiseren.Mogen vaak zelf beslissen of we iets wel of niet doen. Zeker hier in West Europa hebben we zoveel mogelijkheden waar we uit kunnen kiezen. Niet 1x maar steeds weer. Ons hele leven lang.

Toch kiezen we voor zekerheid. Voor het vertrouwde en bekende.

Op zich is dat logisch. Veranderingen zijn eng. Je weet niet wat je loslaat. Het nieuwe is onbekend en daardoor weet je niet of dat beter is dan wat je al hebt. Dus ben je geneigd om het niet te doen. Om vast te houden aan het vertrouwde. En hobbel je gerust weer een aantal jaren door.

Hoe zonde is dat! Welke kansen laat je liggen als je niet iets nieuws durft te ontdekken? Het standaard cliché van ‘je leeft niet eeuwig’ komt meteen om de hoek zetten. Gaat het om geld? Gaat het om mensen? Gaat het om nieuwe dingen leren en doen? Wat houd je tegen?

Vaak zie ik dat mensen pas stappen zetten als ze hiertoe gedwongen worden. In ons vak en de trainingen business geldt dat deelnemers pas komen als:

 • Ze boventallig verklaard worden en dus geen baan maar hebben.
 • Ze een potje geld van de werkgever krijgen die de training bekostigt.
 • Ze subsidie krijgen voor de kosten van de training.
 • Ze een WW uitkering krijgen waardoor ze tijdelijk inkomsten achter de hand hebben.

Is dat erg? Nee, helemaal niet. Als dat een stukje zekerheid biedt waardoor je de stap wel zet, dan is dat helemaal prima.

Materiaal wat je in onze opleidingen ontvangt om je eigen methodiek te creëren

Maar soms zijn er ook mensen die juist durven te springen. Die een kans zien en het nog steeds mega spannend vinden maar toch de sprong wagen. Zo iemand ben ik zelf ook. De sneltrein raast voort en je denkt: dit is mijn kans, dit is waar ik naar zocht. Het is nu of nooit!

Waarom moet je dan snel beslissen? Omdat bv. de training volgende week start. Of omdat een opdracht voor de zomer afgerond moet zijn en de ondernemer NU ondersteuning zoekt. Omdat een collega VP een grote opdracht heeft aangenomen en direct een collega wil aanhaken met een andere expertise. Omdat er nu een mega kans ligt waar je op in kunt springen en als jij het niet doet, een ander het oppakt. Het kan om een vacature, een opdracht, een samenwerking, een kortingsactie, of andere mogelijkheden gaan, dat maakt niet uit. Je kunt nu op die trein springen, want anders is die weer weg.

Moet iedereen dan altijd maar springen? Nee. Dat is ook niet slim. Je gaat voor jezelf eerst afwegen wat jij belangrijk vindt. Wat jij graag wilt realiseren. Hoe jouw leven er idealiter uitziet. Of dit het juiste moment is. En zo niet, of je mogelijk nog zo’n kans krijgt. Of dat je, ondanks dat het een slecht moment is, toch de sprong waagt om die trein niet te missen.

En dan ga je doen. Dan ga je ervaren in de praktijk en stuur je bij. Want die eerste sprong is misschien nog niet de juiste. Of je ontdekt dat je een grotere sprong wilt maken. Maar dat weet je pas als je springt. En daarna maak je een volgende sprong.

Staar je niet blind op een gebrek aan:

 • geld
 • kennis
 • vaardigheden
 • ervaring

Het enige wat je nodig hebt is een dosis lef, doorzettingsvermogen en een visie waar je naar toe wilt reizen.

Iedere sprong in het leven is spannend. Of het nou gaat om de liefde, je eerste huis kopen, een nieuwe baan vinden, kinderen krijgen of zelfstandig ondernemerschap. Het maakt niet uit. Maar als je niet springt, verandert er niets. En dan krijg je ooit misschien wel spijt…

Ik wens je veel wijsheid!

Ben heel benieuwd naar jouw reactie op deze blog. Vertel het hieronder!

Deel met je netwerk:

2 Reacties

 1. Colinda Popken

  Goedemiddag Petra,

  Die trein ja, telkens rijdt hij voorbij omdat ik er telkens wel op wil springen maar als ik dan prijskaartje ga kopen vind ik het te duur omdat ik geen betaald werk heb en bang ben in de financiële problemen te komen.

  Graag zou ik de sprong wagen en deelnemen ik denk hier al heel lang over, Binnen 10 weken een lopend vP-bedrijf. aangezien ik financieel niet haalbaar is, denk ik
  kan ik daarvoor/naast ook Ontwikkel jezelf van MA naar VA in loondienst doen, heb je ook stagewerkplekken waar ik kan oefenen?

  met vriendelijke groeten, Colinda

  Antwoord
  • Petra Fehring

   Hi Colinda, dank voor je openhartige reactie.

   Als je geen betaald werk hebt en dus geen financiële middelen om het te bekostigen snap ik dat je je dit niet kunt veroorloven. De enige andere optie is om dan zelf op zoek te gaan naar:
   – een baan
   – een project
   – een stageopdracht

   Een eigen bedrijf starten is een grote stap. Dus ik zou altijd goed overwegen of dat bij je past. Want een bedrijf starten betekent ook ZELF klanten vinden. Dat kan niet iedereen. Oftewel, heel veel mensen vinden dat juist enorm spannend. Ondernemen is ook een werkwoord: je moet het echt zelf gaan doen.

   De opleiding ‘ontwikkel jezelf van MA naar VA in loondienst’ is dan ook speciaal voor mensen in ondersteunende beroepen die in loondienst werken en heel graag vanuit huis willen gaan werken. Betekent dat je deze opleiding vanuit loondienst kunt gaan volgen. Ik heb geen stageplek waar je kunt oefenen. Het enige wat ik je hierin kan adviseren: ga op zoek naar een baan waarbij dit geboden wordt. Ik zag gisteren (2 april 2019) nog een vacature voorbij komen voor een Virtueel Assistent in loondienst. Dat bestaat!

   Andere optie: ga in gesprek met MKB bedrijven. Kijk of zij iemand zoeken die hen kan helpen met ondersteuning op diverse gebieden. En dat zij dan de opleiding bekostigen. Kan bovengenoemde opleiding zijn, maar ook Virtueel Succes.

   Er is meer mogelijk dan je wellicht denkt. Wees hier creatief in. Ga in gesprek met ondernemers/werkgevers. Wie weet heb je in je eigen netwerk wel ondernemers zitten. Ga op onderzoek uit en ontdek of er ergens een trein rijdt waar jij op kunt springen.

   Veel succes!

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *